Till innehåll på sidan

Tillämpning av AP-fondernas etiska riktlinjer

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1072 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2017/01397/FPM

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1072 av Carl Schlyter (MP) Tillämpning av AP-fondernas etiska riktlinjer

Carl Schlyter har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta så att Sjätte AP-fondens styrelseordförande och övriga styrelseledamöter för samtliga AP-fonder fullt ut följer de etiska riktlinjerna och säkerställer att de informerar om eventuella intressekonflikter på förhand, undviker att använda känslig information för privat vinning och fullt ut samarbetar i alla utredningar kring ekobrott och andra brott.

Jag vill inledningsvis understryka vikten av att AP-fonderna har allmänhetens förtroende. Som förvaltare av allmänna pensionsmedel får det inte finnas några som helst misstankar om att enskilda ledamöter eller tjänstemän agerar utifrån annat än målet om att fondmedlen ska förvaltas så att de blir till största möjliga nytta för inkomstpensions-systemet. Tilläggas bör också att det generellt även är viktigt att styrelseledamöter i dessa fonder allmänt uppfattas som oberoende och oförhindrade att fatta beslut i enlighet med målet. Varje enskild styrelseledamot ansvarar för att detta förtroende upprätthålls. Den som har ett styrelseuppdrag i AP-fonderna måste således agera på ett sådant sätt att förtroendet för fonderna värnas. Detta innebär dock inte att en ledamot inte kan ha styrelseuppgifter i närliggande verksamhet. Engagemang i närliggande verksamhet kan i många fall bidra till bredare kunskap och bättre förutsättningar kring beslutsfattandet.

Ledamöter förutsättas ha förmåga att identifiera när jäv eller risk för förtroendeskada uppstår och agera i enlighet därmed. På samma sätt förutsätts att ledamöter inte använder känslig information för privat vinning och att de fullt ut bidrar i alla utredningar kring ekobrott och andra brott.

De senaste veckorna har Finansdepartementet träffat AP-fondernas samtliga styrelseordförande och verkställande direktörer för att diskutera den årliga utvärderingen av AP-fondernas verksamhet. En av punkterna under dialogen har varit processen för styrelseledamöters prövning av sidouppdrag. Finansdepartementet klargjort sina önskemål om att alla styrelseledamöter i AP-fonderna på förhand ska informera sin styrelseordförande om nya uppdrag. Om ordförande i något fall är tveksam kring lämpligheten av ett uppdrag kan frågan lämnas vidare till Finansdepartentet. När det gäller styrelseordförandes egna uppdrag gjordes önskemålet tydligt om att styrelseordförande ska informera Finansdepartementet innan ett nytt uppdrag påtas.

Ledamöter i AP-fonderna förordnas för ett år i taget. Förordnanden beslutas i slutet av maj efter det att regeringen fastställt fondernas resultat- och balansräkningar för föregående år. Under våren utvärderas samtliga styrelseledamöter (50 st) bl.a. efter dialog med styrelse-ordförande i respektive AP-fond.

Stockholm den 29 mars 2017

Per Bolund

Skriftlig fråga 2016/17:1072 av Carl Schlyter (MP) (Skickad 2017-03-20)

Fråga 2016/17:1072 Tillämpning av AP-fondernas etiska riktlinjer

av Carl Schlyter (MP)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

I Sjätte AP-fondens etiska riktlinjer kan man läsa bland annat följande:

1) "En medarbetare ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete."

Ebba Lindsö har som styrelseordförande satt sig i ett konkurrerande fondbolags styrelse. Eftersom Sjätte AP-fonden själv går in i företag i känsliga skeden sitter hon ibland på mycket känslig information.

2)”Affärsbeslut ska alltid fattas utifrån Sjätte AP-fondens bästa. Medarbetare får aldrig använda sin position eller sitt inflytande för några andra syften än att främja Sjätte AP-fondens intressen.”

Ett styrelseuppdrag i annan fond är definitivt något som kan leda till just detta.

3) ”Medarbetarna ska även aktivt samarbeta med alla utredningar av den här typen av brott.”

Företaget som hon satt i styrelsen i utreds nu.

4) ”För att undvika intressekonflikter ska medarbetare inte utföra arbete utanför Sjätte AP-fonden i någon form (till exempel i annan anställning, på konsultbasis eller i form av styrelsearbete) utan att underrätta och få godkännande från Sjätte AP-fondens vd avseende detta. Även sådant som den anställde inte tjänar pengar på kan vara olämpligt. Föreligger minsta risk för intressekonflikt ska medarbetare omgående informera sin chef om detta.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att Sjätte AP-fondens styrelseordförande och övriga styrelseledamöter för samtliga AP-fonder fullt ut följer de etiska riktlinjerna och säkerställer att de informerar om eventuella intressekonflikter på förhand, undviker att använda känslig information för privat vinning och fullt ut samarbetar i alla utredningar kring ekobrott och andra brott?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.