Till innehåll på sidan

Tryggt barnafödande i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2016/17:605 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/00074/FS

Socialdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:605 av Jenny Petersson (M) Tryggt barnafödande i Sverige

Jenny Petersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att alla de kvinnor som ska föda barn i Sverige ska kunna få en trygg och säker förlossning utan att behöva skickas iväg långt hemifrån.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen. Sett över tid har tillgängligheten i vården förbättrats, men de senaste åren finns en oroväckande utveckling. Som sjukvårdsminister vill jag verka för att alla kvinnor ska få tillgång till en trygg och säker förlossningsvård. För att stärka förlossningsvården och kvinnors hälsa satsar regeringen 400 miljoner kronor årligen under perioden 2015-2019. Totalt under perioden avsätter regeringen nästan 2 miljarder kronor till satsningen. Regeringen aviserade vidare i budgetpropositionen för 2016 en riktad primärvårdssatsning om 130 miljoner kronor per år 2016–2019 med fokus på kvinnors hälsa. Inom ramen för satsningarna har regeringen och SKL genom överenskommelser beslutat att genomföra flera insatser inom förlossningsvården och för kvinnors hälsa. Jag vill dock betona att ansvaret för en fungerande organisation för förlossningsvården ligger hos landstingen, även om regeringen under perioden gör omfattande satsningar för att bidra till att stärka området.

Regeringen har dessutom genomfört en historiskt stor utökning av de generella statsbidragen, vilken bidrar till att förbättra förutsättningarna också för förlossningsvården.

En stor utmaning för förlossningsvården är kompetensförsörjningen. De problem med bemanning och kompetensförsörjning som finns i vården bidrar till att minska vårdens kapacitet och därmed också tillgänglig-heten. Regeringen har därför, utöver den särskilda satsningen på förlossningsvården, avsatt medel under 2016 för 250 nybörjarplatser på barnmorskeutbildningen samt infört en särskild professionsmiljard som adresserar just utmaningarna kring kompetensförsörjning.

Ett annat utvecklingsområde inom förlossningsvården är eftervården av kvinnan efter förlossning, vilken innefattar diagnostik och behandling av förlossningsskador hos kvinnan.

Regeringen har bland annat gett Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Socialstyrelsen i uppdrag att göra analyser och kunskapsöversyner på ett flertal områden som rör förlossningsvården och annan vård till kvinnor i syfte att få in underlag för fortsatta insatser.

Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har fått i uppdrag att analysera och följa upp satsningen som helhet. Myndigheten ska redovisa sitt uppdrag den 1 mars 2020.

Jag anser att regeringen genom dessa insatser vidtagit viktiga åtgärder för att möta de utmaningar som finns idag och jag kommer att följa satsningen och utvecklingen av området noga under kommande år.

Stockholm den 18 januari 2017

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:605 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2017-01-03)

Fråga 2016/17:605 Tryggt barnafödande i Sverige

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

På senare tid har det uppdagats att svenska familjer tvingas utomlands för att föda barn. Dessbättre är det fortfarande ovanligt, men det är svårt nog att behöva skickas långa sträckor inom landet. Detta skapar naturligtvis stress och oro för de gravida kvinnor som berörs.

Det är en krissituation att föda för tidigt eller att få ett sjukt barn. Att man då inte kan vara i sitt eget land, eller tvingas bege sig långt hemifrån är väldigt bekymmersamt för de familjer som drabbas. Det är oacceptabelt att svensk sjukvård inte klarar av att ge svenska kvinnor den vård och det omhändertagande som de har rätt till. Det är inte att begära mycket.

Det är på många plan som kvaliteten och patientsäkerheten inom förlossningsvården måste förbättras. Det är högst ofattbart och ovärdigt att kvinnor tvingas resa långt för att föda. Det ska vara tryggt att föda barn i Sverige; den tryggheten är vi skyldig alla föderskor och familjer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att alla de kvinnor som ska föda barn i Sverige ska kunna få en trygg och säker förlossning utan att behöva skickas iväg långt hemifrån?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.