Till innehåll på sidan

underhållsstöd, återbetalning av underhållsstöd

Svar på skriftlig fråga 1998/99:903 besvarad av

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Svar på fråga 1998/99:887 om återbetalning av underhåll för barn och 903 om krav på återbetalning av underhållsstöd

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Raimo Pärssinen har frågat mig om jag avser att se över lagstiftningen om underhållsstöd för att skydda den part som oskyldigt drabbas av att den underhållsskyldige uppger oriktiga inkomstuppgifter.

Vidare har Fanny Rizell frågat socialminister Lars Engqvist vilka åtgärder socialministern tänker vidta för att se över regeln om återkrav i lagen om underhållsstöd så att oskyldiga inte drabbas. Arbetet i regeringen är så fördelat att jag ska svara på frågan och jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

Jag vill börja med ett förtydligande. Återbetalningsbeloppen bestäms inte utifrån den bidragsskyldiges egna uppgifter utan inhämtas av försäkringskassan från det senast fattade taxeringsbeslutet.

Underhållsstöd till ett barn lämnas med 1 173 kr per månad. Om det finns anledning anta att den bidragsskyldige föräldern i rätt ordning betalar ett underhåll till barnet som motsvarar lägst det belopp som skulle ha fastställts enligt reglerna om återbetalningsskyldighet för den bidragsskyldige, ska dock detta belopp avräknas från underhållsstödet. Om återbetalningsskyldigheten beräknats utifrån en lägre inkomst än den som fastställts efter omprövning av taxeringsbeslut, medför detta att staten kommer att betala ut ett för högt belopp i underhållsstöd.

Enligt 20 § lagen (1996:1030) om underhållsstöd ska försäkringskassan besluta om återkrav av belopp från den som det har betalats ut till om underhållsstödet har lämnats felaktigt eller med för högt belopp. Om det finns särskilda skäl, får dock försäkringskassan efterge kravet helt eller delvis. Att den som erhållit utbetalningen inte förstått att den var felaktig är en av de omständigheter som försäkringskassan har att beakta då den ska bedöma om det finns särskilda skäl att helt eller delvis efterge kravet.

Riksförsäkringsverket har uppmärksammat frågan och olika alternativ till lösningar bereds för närvarande av verket.

Skriftlig fråga 1998/99:903 av Rizell, Fanny (kd) (undefined 1999-01-01)

Fråga 1998/99:903 av Fanny Rizell (kd) till socialministern om krav på återbetalning av underhållsstöd

den 10 september

 

Enligt 20 § lagen om underhållsstöd skall försäkringskassan besluta om återkrav av underhållsstöd om detta lämnats felaktigt eller med för högt belopp. Det är då personen som stödet betalats ut till som krävs på pengarna, inte den underhållsskyldige. Om det finns särskilda skäl, får dock försäkringskassan efterge återkravet helt eller delvis.

Lagen skapar många problem. När den underhållsskyldige betalat för lite och försäkringskassan för mycket tvingas den förälder som mottagit underhållsstödet att betala tillbaka pengar till försäkringskassan. Denne förälder förutsätts sedan privat driva in de förlorade pengarna. Något som ofta är omöjligt. Följden blir en svår ekonomisk situation och en minskad tilltro till samhället. En översyn av lagen och dess konsekvenser vore därför lämplig.

 

Vilka åtgärder tänker socialministern vidta för att se över regeln om återkrav i lagen om underhållsstöd så att oskyldiga inte drabbas?

 

 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.