Till innehåll på sidan

Utländska läkare i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1188 besvarad av Statsrådet Tobias Krantz

Händelser

Inlämnad
2009-09-01
Anmäld
2009-09-03
Besvarad
2009-09-15
Svar anmält
2009-09-16

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Svar på fråga

2008/09:1188 Utländska läkare i Sverige

Statsrådet Tobias Krantz

Lennart Axelsson har frågat statsminister Fredrik Reinfeldt vilka initiativ till åtgärder statsministern avser att ta med anledning av att landets behov av läkare i stor utsträckning fylls av läkare utbildade utomlands. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Genom bland annat de internationella överenskommelser Sverige har rörande utbildningssamarbete samt till följd av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG av den 7 september 2005 om erkännande av yrkeskvalifikationer, har Sverige ett inflöde av personer som har möjlighet att erhålla läkarlegitimation och därmed rätt att utöva yrket i Sverige.

Regeringen verkar för att rörlighet över gränserna blir något som främjar utvecklingsländernas åtgärder för fattigdomsbekämpning och utveckling.  Rörligheten är också en del av Sveriges och EU:s strategier för utvecklingssamarbetet. Statistik från Socialstyrelsen visar att andelen personer med utländsk läkarexamen som erhåller svensk läkarlegitimation ökar medan andelen av dessa som faktiskt arbetar i Sverige sjunker. Den utländskt utbildade hälso- och sjukvårdspersonalen i Sverige är huvudsakligen utbildad inom EU/EES.

Regeringen försöker att möta den ökade efterfrågan på läkare och har i samtliga budgetpropositioner under mandatperioden föreslagit att medel anvisas för att möjliggöra en utbyggnad av läkarutbildningen, vilket också har beslutats av riksdagen. Regeringen kommer i budgetpropositionen för 2010 att redovisa ett förslag om ytterligare utbyggnad av läkarutbildningen. Efter att de föreslagna satsningarna är genomförda kommer antalet studenter i läkarutbildning att ha ökat med ca 27 procent under den aktuella perioden 2006–2015.

Flera parter har ansvar för tillgången på kvalificerad vårdpersonal. Det är viktigt att lärosäten samarbetar med landsting och kommuner så att högskoleutbildningarna kan dimensioneras för att möta den ökade efterfrågan på bland andra läkare. Landstingen är ansvariga för att tillhandahålla platser för läkarnas allmäntjänstgöring och för att utbilda läkare inom olika specialistkompetenser i sådan utsträckning att det motsvarar den framtida efterfrågan.

Försörjningen av kvalificerad personal inom hälso- och sjukvårdsområdet är en angelägen fråga och jag avser att noga följa utvecklingen och överväga behovet av vidare åtgärder.

Skriftlig fråga 2008/09:1188 av Axelsson, Lennart (s) (korrekturläst 2009-09-01)

den 1 september

Fråga

2008/09:1188 Utländska läkare i Sverige

av Lennart Axelsson (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Sveriges import av läkare ökar explosionsartat. Drygt varannan ny läkarlegitimation i Sverige går till någon som har utbildats utomlands. I Danmark är det en het politisk fråga att så många utländska studenter tar plats på danska läkarutbildningar. Danmarks forskningsminister Helge Sander sade nyligen att situationen är oacceptabel, och kräver att Sverige ska öka antalet utbildningsplatser. Länder som Sverige och USA sparar pengar genom att låta andra länder utbilda de läkare vi behöver. Redan i dag finns ett globalt underskott på 4,3 miljoner läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och övrig sjukvårdspersonal. För länder som Danmark, Sverige och Polen är läkarbristen ett problem. I södra Afrika är läkarflykten redan en katastrof. Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att massflykten kan orsaka total kollaps för de fattiga ländernas sjukvård. Resultatet kan mätas i miljoner dödsfall. Varje dag dör 8 000 människor i hiv eller aids, de allra flesta i Afrika söder om Sahara. Det enorma patienttrycket och bristen på vårdpersonal gör att 70 procent av dem som behöver behandling inte får hjälp. Vi är i sammanhanget ett rikt land som naturligtvis har råd att utbilda våra egna läkare. Örebro universitet har, som ett exempel, visat att man med kort varsel kan starta upp en ny läkarutbildning som på ett bra sätt skulle kunna komplettera övriga utbildningsorter. Jag ställer min fråga till statsministern eftersom det inte bara är en utbildnings- och hälso- och sjukvårdsfråga utan även en fråga om relationer med andra länder.

Avser statsministern att ta initiativ till några åtgärder med anledning av att landets behov av läkare i stor utsträckning fylls av läkare utbildade utomlands?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.