Till innehåll på sidan

Utlokaliserade myndigheter

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1164 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2017/01619/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1164 av Fredrik Christensson (C) Utlokaliserade myndigheter

Fredrik Christensson har frågat mig vad jag och regeringen gör för att kvalificerade tjänster ska stanna kvar på de utlokaliserade myndigheternas officiella säten och inte flytta till Stockholm.

Sverige ska hålla ihop och för att uppnå detta är det viktigt med statlig närvaro i landet, oavsett om det handlar om statliga jobb eller medborgarnas tillgång till service. Regeringens arbete med att omlokalisera statliga myndigheter handlar också om att bidra till att det finns arbetstillfällen i statlig regi för tjänstemän och akademiker utanför de större städerna. Utgångspunkten är att nya myndigheter i första hand bör lokaliseras till orter utanför Stockholms län.

En viktig del i regeringens överväganden när det gäller att omlokalisera myndigheter eller verksamheter är att den omlokaliserade myndigheten ska ha så bra förutsättningar som möjligt att bedriva verksamhet på den nya orten. Valet av ort vid en omlokalisering måste göras utifrån myndighetens verksamhet. Det är vidare av betydelse att de statliga arbeten som finns runt om i landet kan behållas i så stor utsträckning som möjligt. Regeringen avser även att utveckla myndighetsstyrningen så att regionala hänsyn beaktas i större utsträckning.

Fredrik Christensson hänvisar till Akademiska Hus och deras organisering av sin verksamhet. Akademiska Hus är ett statligt ägt bolag. Regeringens pågående arbete med att öka den statliga närvaron i landet avser förvaltningsmyndigheter.

Stockholm den 7 april 2017

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2016/17:1164 av Fredrik Christensson (C) (Skickad 2017-03-30)

Fråga 2016/17:1164 Utlokaliserade myndigheter

av Fredrik Christensson (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I Landsbygdskommitténs delbetänkande är decentralisering av statlig verksamhet en av delarna i att stärka hela landets utveckling. Dessvärre förekommer det på vissa håll en återflytt till Stockholm. Inte direkt genom regeringsbeslut, utan genom att myndigheter och statliga bolag väljer att dela huvudkontoren eller att rekrytera kvalificerade jobb i Stockholm i stället för vid myndighetens eller det statliga bolagets officiella säte. Exempelvis har det kommit till vår kännedom att Akademiska Hus valt att dela sitt huvudkontor mellan Stockholm och Göteborg, trots att myndighetens huvudkontor är lokaliserat i Göteborg – en ändring som inte kräver större beslut och inte heller strider mot bolagsordning eller regleringsbrev.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att kvalificerade tjänster ska stanna kvar på de utlokaliserade myndigheternas officiella säten och inte flytta till Stockholm?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.