Till innehåll på sidan

Våldsbejakande islamistiska extremister

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1428 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:1428 av Richard Jomshof (SD)
Våldsbejakande islamistiska extremister

Richard Jomshof har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att nu vända utvecklingen av våldsbejakande islamistisk extremism.

Terrorism och våldsbejakande extremism är inga nya företeelser. Polarisering mellan grupper, väpnade konflikter och krig är några av de faktorer som påverkar individers benägenhet att sanktionera våld för att uppnå förändringar i samhället. Det finns sedan lång tid tillbaka politiskt extrema ideologier som rättfärdigar antidemokratiska metoder och legitimerar våld för att åstadkomma förändringar i ett samhälle. Även i Sverige finns olika former av våldsbejakande extremism som ofta delas upp i våldsbejakande högerextremism, vänsterextremism och islamistisk extremism. Utvecklingen av dessa rörelser kan inte förklaras utifrån en enda faktor.

Regeringen har tagit initiativ till ett omfattande förebyggande arbete för att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande extremism och terrorism. Åtgärder enligt strategin mot terrorism och de två politiska överenskommelserna på området har genomförts steg för steg. Vi har bl.a. förstärkt Polismyndighetens och Säkerhetspolisens resurser generellt vilket även förstärkt arbetet specifikt på detta område. Kriminalvården fick 2015 regeringens uppdrag att kartlägga metoder och arbetssätt för att förebygga våldsbejakande extremism inom kriminalvård. Sedan 2016 har Kriminalvården regeringens uppdrag att utveckla och långsiktigt förankra arbetet mot våldsbejakande extremism inom myndigheten.

Regeringen har även gett uppdrag till flera andra myndigheter att utveckla stöd och vägledning för olika aktörer som är viktiga i det förebyggande arbetet, t.ex. socialtjänsten. I januari 2018 inrättade regeringen ett permanent center mot våldsbejakande extremism vid Brå. Centrets insatser ska bidra till att det förebyggande arbetet utvecklas och blir mer effektivt och kunskapsbaserat. Kommuner, myndigheter och andra aktörer, som i sin verksamhet hanterar frågor om våldsbejakande extremism, kan genom centret få behovsanpassat stöd.

Centret kommer att fokusera på alla de våldsbejakande miljöerna, dvs utöver islamistisk extremism också vänster- och högerextrema aktiviteter. Särskilt när det gäller våldsbejakande högerextremism så har ju dessa problem ökat på senare tid.

Regeringen har prioriterat och kommer fortsatt att prioritera det förebyggande arbetet mot terrorism och våldsbejakande extremism.

Stockholm den 13 juni 2018

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:1428 av Richard Jomshof (SD) (Besvarad 2018-06-18)

Fråga 2017/18:1428 Våldsbejakande islamistiska extremister

av Richard Jomshof (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Vi har de senaste åren tagit del av uppgifter som gör gällande att den så kallade radikaliseringen har blivit ett allt större problem i Sverige. För ett år sedan uppgav Säpo att det fanns drygt 2 000 så kallade våldsbejakande islamistiska extremister i Sverige, vilket ska jämföras med siffran från 2010 som var ca 200. Såväl den tidigare Säpochefen Anders Thornberg som terrorforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan finns bland dem som har uttryckt djup oro för den uppkomna situationen.

Den 27 maj rapporterade SVT att ett åttiotal intagna i svenska fängelser är i riskzonen för våldsbejakande radikalisering. Av dessa bedöms 65 personer ha våldsbejakande islamistiska uppfattningar. Det rapporteras också att problemet kan komma att öka, inte minst som en direkt följd av fler ”återvändare” från islamistiska miljöer.

Självmordsbombaren som i december 2010 sprängde sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm och terrorattentatet på Drottninggatan i april 2017 där fem personer dödades visar att Sverige befinner sig i en mycket allvarlig situation och att vi går en mycket osäker framtid till mötes om ingenting drastiskt görs. Det mångkulturella samhällets och den sittande regeringens misslyckande är monumentalt.

Den uppkomna situationen är en direkt följd av den massinvandring och islamisering som regeringen har bejakat och fortfarande bejakar och att det vilar ett tungt ansvar på den sittande regeringen för den uppkomna situationen, vilken hade kunnat undvikas om man hade valt att lyssna på Sverigedemokraterna i ett tidigare skede.

 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att nu vända utvecklingen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.