Till innehåll på sidan

Växande vårdköer

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1395 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/02984/FS

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1395 av Jenny Petersson (M) Växande vårdköer

Jenny Petersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att löftet om snabbare vård ska bli verklighet, och på vilket sätt dessa åtgärder kommer att vara mer effektiva än den borttagna kömiljarden.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen. Sett över tid har tillgängligheten i vården förbättrats, men de senaste åren finns en oroväckande utveckling kopplat till tillgänglighetsmåtten i vårdgarantin. Det är dock värt att notera att denna utveckling startade redan 2014, under den tidigare prestationsbaserade kömiljardens sista år. Kömiljarden kritiserades för att angripa symtomen på ett problem istället för problemet i sig. Patientmiljarden kommer att ha förutsättningar att stötta landstingen att bland annat genom förändrade arbetssätt och nyanställningar av personal komma till rätta med de problem som orsakar långa väntetider.

Patientmiljardsatsningen står på två ben där det ena är en skärpt vårdgaranti i primärvården och det andra är så kallade patientkontrakt. Dagens vårdgarantigräns ligger på sju dagar för besök i primärvården. Regeringen vill skärpa den gränsen, så att patienten snabbare än idag får rätt vård. Den enskilde patientens behov ska styra. Förbättringar kan ske genom exempelvis ändrade öppettider, nya och utvecklade arbetssätt, rekrytering av personal, digitala kontaktvägar för patienterna och liknande åtgärder som ger patienten en snabbare vård än med dagens vårdgaranti.

Patientkontrakt berör patienter med många vårdkontakter och/eller komplexa behov. De riskerar idag att falla mellan stolarna och utlämnas till att få hålla ihop sin egen vård. Patientkontraktet är en sammanhållen plan över inplanerade vårdinsatser. Kontraktet ska bidra till trygghet för patienten i att veta vilka vårdinsatser som är inplanerade och att de kommer att genomföras inom rimlig tid. Under 2017 kommer tre landsting med statliga bidrag genomföra en pilotverksamhet med patientkontrakt. Lärdomarna från denna verksamhet ska tas till vara vid utformandet av patientkontrakten. Finansieringen av patientmiljarden kommer att presenteras i budgetpropositionen.

Tillgänglighetsfrågan låter sig inte lösas med en enskild enkel lösning. Problemet måste angripas från många olika håll eftersom det har flera olika orsaker i vårt komplexa hälso- och sjukvårdssystem. Patientmiljarden kompletterar ett flertal andra tillgänglighetssatsningar som regeringen gör. Bland annat görs en riktad satsning på att korta väntetiderna och öka jämlikheten i cancervården. Huvudfokus i satsningen är att införa en modell med standardiserade vårdförlopp. Aktuella uppföljningar från Regionala Cancercentrum i Samverkan och Socialstyrelsen visar bland att väntetiderna kortats väsentligt med standardiserade vårdförlopp.

Uppföljning av väntetiderna är en viktig del i såväl regeringens som landstingens arbete med att förbättra tillgängligheten i vården. Därför har Socialstyrelsen fått regeringens uppdrag att utveckla uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet.

Frågan om tillgänglighet hänger också starkt samman med frågan om kompetensförsörjning. De problem med bemanning och kompetensförsörjning som finns i vården bidrar till att minska vårdens kapacitet och därmed också tillgängligheten. Här har regeringen vidtagit en mängd åtgärder. De generella statsbidragen höjs med miljardbelopp för landstingen från 2017. En särskild professionsmiljard har införts som adresserar just utmaningarna kring kompetensförsörjning, bland annat har medel tillförts för att ge fler sjuksköterskor möjlighet att läsa till specialistsjuksköterskor till exempel med bibehållen lön. Medel har också tillförts för validering av utländska hälso- och sjukvårdsutbildningar liksom för utbyggnad av utbildningsplatser inom sjuksköterske-, barnmorske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna. Arbetsgivarna har ett viktigt ansvar för att vårdens arbetsmiljö och arbetsvillkor gör det attraktivt för personal att bli anställda och arbeta kvar i vården. Professionsmiljarden ersatte kömiljarden just för att en fungerande kompetensförsörjning är en förutsättning för god tillgänglighet.

Min sammantagna bedömning utifrån vad som anförts ovan är att regeringens satsning på en patientmiljard kommer att ytterligare förstärka de redan omfattande insatser som regeringen gör för att på olika sätt förbättra tillgängligheten för patienter.

Stockholm den 24 maj 2017

Annika Strandhäll

Skriftlig fråga 2016/17:1395 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2017-05-10)

Fråga 2016/17:1395 Växande vårdköer

av Jenny Petersson (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Ingen blir frisk av att stå i vårdkö. Över 100 000 människor i Sverige väntar i vårdköer. När regeringen avskaffade Alliansens kömiljard ökade vårdköerna kraftigt.

För tre år sedan var vårdköerna halverade gällande till exempel operationer inom specialistvården. När vänsterregeringen därefter tog över var en av deras allra första åtgärder att avskaffa Alliansens kömiljard, som var en prestationsbunden resultatinriktad åtgärd för att minska väntetiderna i vården. Den behövdes inte, ansåg regeringen.

Regeringen tog bort de redskap som fanns för att korta väntetider. Nu ser vi resultaten där vårdköerna växer sig allt längre. Enligt aktuella sammanställningar av vårdköerna är det till exempel över 122 000 personer som väntar i operationsköer. Av dessa får var fjärde patient vänta längre än tre månader på operation (vårdgarantin). Det är en dubbelt så hög andel som för fyra år sedan.

Nu aviserar regeringen Löfven en så kallad patientmiljard. Socialdemokraterna har ännu inte förtydligat hur förslaget är tänkt att se ut, samtidigt som köerna kommer att växa betydligt mycket mer om Löfven med sina rödgröna vänner fattar beslut om att stoppa de välbehövda privata och fungerande alternativen inom vården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att löftet om snabbare vård ska bli verklighet, och på vilket sätt kommer dessa åtgärder att vara mer effektiva än den borttagna "kömiljarden"?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.