Justitieutskottets beredningsområde

Beredningsområde

Justitieutskottet bereder ärenden som rör

-  domstolarna samt arrende- och hyresnämnderna

-  exekutionsväsendet

-  åklagarväsendet

-  polisväsendet

-  kriminalvården

-  brottsbalken och rättegångsbalken samt lagar som ersätter eller har nära samband med föreskrifter i dessa balkar.

Sammansättning m.m.

Under riksmötet 1997/98 hade justitieutskottet följande sammansättning.

Ledamöter:

Gun Hellsvik (m), ordförande

Lars-Erik Lövdén (s), vice ordförande

Birthe Sörestedt (s)

Göran Magnusson (s)

Sigrid Bolkéus (s)

Göthe Knutson (m)

Märta Johansson (s)

Ingbritt Irhammar (c), t.o.m. 1998-04-30

Görel Thurdin (c), fr.o.m. 1998-05-01

Margareta Sandgren (s)

Anders G Högmark (m)

Siw Persson (fp)

Ann-Marie Fagerström (s)

Alice Åström (v)

Pär Nuder (s), tjl.

Maud Ekendahl (m)

Kia Andreasson (mp)

Rolf Åbjörnsson (kd)

Suppleanter:

Helena Frisk (s)

Arne Kjörnsberg (s)

Jeppe Johnsson (m)

Eva Johansson (s)

Christin Nilsson (s)

Åke Sundqvist (m)

Widar Andersson (s)

Görel Thurdin (c), t.o.m. 1998-04-30

Barbro Hietala Nordlund (s)

Christel Anderberg (m)

Bengt Harding Olson (fp)

Nalin Baksi (s)

Tanja Linderborg (v)

Paavo Vallius (s)

Liselotte Wågö (m)

Gunnar Goude (mp)

Michael Stjernström (kd)

Lars Björkman (m)

Sivert Carlsson (c)

Ola Ström (fp)

Annika Nordgren (mp)

Tuve Skånberg (kd)

Cinnika Beiming (s)

Gunnel Wallin (c) fr.o.m. 1998-05-01

 

Ordförande i utskottet var Gun Hellsvik och vice ordförande var Lars-Erik Lövdén. Som framgår av uppställningen tillhörde åtta av utskottets ledamöter Socialdemokraterna, fyra Moderata samlingspartiet, en Centerpartiet, en Folkpartiet liberalerna, en Vänsterpartiet, en Miljöpartiet de gröna och en Kristdemokraterna.

Kansli:

Utskottet biträddes av ett kansli bestående av

Cecilia Nordenfelt, kanslichef

Kristina Engholm, föredragande

Hans Cappelen-Smith, föredragande

Sven Johannisson, föredragande

Helena Björklund, byråassistent, tjl. 1997-11-03-1998-06-18

Katarina Ågren, tjl. 1997-09-01-1998-05-01

Lotten Ræder, byråassistent, fr.o.m. 1997-08-04 t.o.m. 1998-04-30

Anna Wernerup, byråassistent, fr.o.m. 1997-10-01 t.o.m. 1998-06-30

Verksamheten

Sammanträdestid, antal ärenden m.m.

Under riksmötet har utskottet hållit 29 sammanträden. Sammanträdestiden under riksmötet har omfattat 54 timmar och 15 minuter.

Utskottet har behandlat 16 propositioner och fem skrivelser jämte 606 yrkanden i motioner. Av propositionerna avsåg en budgetfrågor och en Schengensamarbetet, under det att de återstående 14 innehöll lagförslag. I 13 fall föreslog utskottet att riksdagen skulle besluta om ändring (i huvudsak lagtekniska justeringar) i regeringens lagförslag och i 13 fall att riksdagen skulle ge regeringen till känna vad utskottet anfört i viss fråga. Utskottets förslag bifölls av riksdagen.

Utskottet avlämnade 25 betänkanden till kammaren och 10 yttranden till annat utskott. Till 18 av betänkandena fogades sammanlagt 262 reservationer och i sju av dem avgavs dessutom sammanlagt 32 särskilda yttranden. I nio av yttrandena till andra utskott avgavs sammanlagt 45 avvikande meningar och tre särskilda yttranden.

Utskottsutfrågningar m.m.

Utskottet har hållit två icke offentliga utfrågningar, den ena om narkotikaläget, m.m. med företrädare för Justitiedepartementet, Riksåklagaren, Tullen och Rikskriminalpolisen, och den andra om invandrare inom rättsväsendet med företrädare för bl.a. Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren, Domstolsverket, Kriminalvårdsstyrelsen, Justitieombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen, Brottsförebyggande rådet samt universiteten i Stockholm och Uppsala.

På utskottets begäran har vid olika sammanträden med utskottet information lämnats av representanter för departement och myndigheter. I samband med beredningen av budgetpropositionen lämnade sålunda företrädare för Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren, Kriminalvårdsstyrelsen och Domstolsverket information om respektive myndighets verksamhet och i samband med beredning av den ekonomiska vårpropositionen informerade företrädare för justitie- och finansdepartementen samt för Brottsförebyggande rådet om i propositionen gjorda beräkningar och om brottsutvecklingen. Även vid beredningen av regeringens proposition om polisens register (prop. 1997/98:97, JuU20) informerades utskottet närmare av företrädare för Justitiedepartementet och Rikspolisstyrelsen. Under förberedelserna inför en studieresa till New York lämnade företrädare för polisen och forskare på området information om polisverksamheten där.

Utskottet har följt EU:s arbete i frågor som rör utskottets beredningsområden. Material som kommit in till riksdagen och som berör dessa områden har utskottets ledamöter informerats om. På inbjudan av utskottet har regeringen vid fyra tillfällen lämnat EU-information och vid ett tillfälle information om Schengensamarbetet.

Slutligen har utskottet mottagit ett stort antal skrifter från enskilda och organisationer, vilka skrifter utskottets ledamöter informerats om.

Uppföljning och utvärdering

Under året har utskottet genomfört en fördjupad granskning av regeringens redogörelse (skr. 1996/97:57) för tillämpningen av rättegångsbalkens bestämmelser om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning. Granskningen har gått till så att utskottet fordrat in polismyndigheternas akter i utvalda ärenden, i vilka något av de nämnda tvångsmedlen kommit till användning. Vidare har utskottet granskat tingsrätternas akter i de ärenden där frågan om tillstånd till hemlig teleavlyssning eller teleövervakning prövats samt, i de fall förundersökningen lett till åtal, brottmålsakter och domar från tingsrätt och hovrätt. Granskningsarbetet och dess resultat redovisas i betänkandet 1997/98:JuU10.

En granskning har även skett av hur innehållet i säkerhetsskyddslagen (1996:627) förverkligats genom bestämmelser i säkerhetsskyddsförordningen (1996:633). Även förordningen (1996:730) med instruktion för Registernämnden har tagits med. Granskningen har redovisats i en promemoria till utskottet.

Studieresor och studiebesök m.m.

Utskottet har under riksmötet företagit studiebesök hos kriminalvårdsanstalten Hinseberg (februari 1998), Kronofogdemyndigheten i Stockholm (februari 1998), Säkerhetspolisen (mars 1998) och Brottsförebyggande rådet (maj 1998).

Den 15-20 oktober 1997 gjorde utskottet en studieresa till New York för att studera polisverksamheten där.

Utskottet tog under perioden emot flera internationella besök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elanders Gotab, Stockholm  1998