Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets verksamhet vid riksmötet 2002/03

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets verksamhet vid riksmötet 2002/03

 

 

 

 

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets beredningsområden

Konstitutionsutskottet och utrikesutskottet har under 2002/03 års riksmöte berett ärenden gemensamt genom deputerade i sammansatt utskott (det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet, KUU).

I betänkandena behandlas olika aspekter av EU:s framtidsfrågor – ett konstitutionellt fördrag, yttre förbindelser samt rättsliga frågor.

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets sammansättning

Det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets sammansättning och kansli under riksmötet 2002/03 framgår av bilaga.

Av utskottets 17 ledamöter var 8 från Socialdemokraterna, 3 från Moderata samlingspartiet, 2 från Folkpartiet liberalerna samt 1 vardera från Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna.

Urban Ahlin (s) har varit ordförande i det sammansatta utskottet. Gunnar Hökmark (m), Göran Magnusson (s) och Göran Lennmarker (m) har varit vice ordförande.

 


Verksamhetens omfattning och inriktning

Under riksmötet 2002/03, fram till början av juli månad 2003, har det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet (KUU) hållit 15 sammanträden, inklusive 3 offentliga utfrågningar. Den totala sammanträdestiden uppgick till 17 timmar och 25 minuter.

Utskottet har därutöver medverkat vid besök av Finlands talman, Paavo Lipponen, Europaparlamentets talman, Pat Cox, samt en delegation från polska sejmens utrikesutskott.

Utskottet har under riksmötet fram till juli 2003 behandlat sammanlagt
8 motioner med 15 yrkanden. Motion 2002/03:U323 yrkande 17 är ännu under behandling.

Betänkandena 2002/03:KUU1 Europeiska unionens framtidsfrågor – ett konstitutionellt fördrag för EU, 2002/03:KUU2 EU:s yttre förbindelser i ett framtida konstitutionellt fördrag samt 2002/03:KUU3 EU:s rättsliga frågor i ett framtida konstitutionellt fördrag har avlämnats till kammaren.

Det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets ärendeberedning under riksmötet

2002/03:KUU1 Europeiska unionens framtidsfrågor – ett konstitutionellt fördrag för EU

I betänkande 2002/03:KUU1 Europeiska unionens framtidsfrågor – ett konstitutionellt fördrag för EU tar sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet upp ett antal frågor som diskuteras i Europeiska konventet, det särskilda forum som debatterar EU:s framtidsfrågor. I betänkandet behandlas också några motioner från allmänna motionstiden som alla anses besvarade med utskottets överväganden. På en punkt, avseende den tidtabell som skall gälla för den regeringskonferens som skall diskutera EU:s framtidsfrågor efter Europeiska konventet, föreslog utskottet ett tillkännagivande till regeringen av innebörd att tillräcklig tid måste förflyta mellan konventets avslutande och regeringskonferensens inledande.

Bland de institutionella EU-frågor som tas upp i betänkandet finns först fördragsstrukturen, där utskottet i huvudsak välkomnar de förslag som bereds i konventet. Vidare finns de grundläggande värderingarna och målen för EU samt principer och befogenheter, där utskottet uttalar stöd för svenskt agerande i konventet vad gäller frågor såsom öppenhet och jämställdhet. Utskottet välkomnar här ett förslag inom konventet om en särskild utträdesparagraf i EU:s grundfördrag. I ett avsnitt diskuteras möjligheterna att effektivisera EU:s institutioner. Dit hör också frågan om en vald ordförande i Europeiska rådet samt frågan om hur Europeiska kommissionens ordförande skall väljas. Ett särskilt avsnitt behandlar de nationella parlamentens roll inom EU-systemet, inklusive nya förslag om tillämpningen av subsidiaritetsprincipen. Även i sistnämnda avseenden välkomnas förslagen inom Europeiska konventet. Till betänkandet finns fogat 7 reservationer.

2002/03:KUU2 EU:s yttre förbindelser i ett framtida konstitutionellt fördrag

I betänkande 2002/03:KUU2 EU:s yttre förbindelser i ett framtida konstitutionellt fördrag tar utskottet upp vissa frågor om EU:s utrikesrelationer. Betänkandet lämnades mot bakgrund av diskussionerna i Europeiska konventet.

Fokus i betänkandet ligger på beslutsformer inom EU:s utrikesrelationer, men utskottet konstaterar samtidigt att form inte helt kan skiljas från innehåll. Utskottet delar den grundläggande problemanalys som lyfts fram genom arbetet i konventet, nämligen att EU:s utrikesrelationer skulle vinna avsevärt på ökad politisk samordning och samverkan. Sådan ökad samverkan diskuteras därefter inom följande områden.

– En ny målformulering för utrikespolitiken

– Den institutionella strukturen

– Röstreglerna (främst frågan om majoritetsröstning)

– Säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete

Inom avsnittet om den institutionella strukturen diskuteras frågan om en sammanslagning av funktionerna som EU:s höge representant för utrikes- och säkerhetspolitik å ena sidan och kommissionens ansvarige ledamot för utrikesfrågor å andra sidan.

I betänkandet behandlas en motion med krav på agerande från regeringens sida i relevanta sammanhang rörande bl.a. ökade krav på lojalitet mellan EU:s medlemsstater. Motionsyrkandet föreslås anses besvarat med hänvisning till vad som anförs i betänkandet. I betänkandet finns 5 reservationer.

2002/03:KUU3 EU:s rättsliga frågor i ett framtida konstitutionellt fördrag

I betänkande 2002/03:KUU3 EU:s rättsliga frågor i ett framtida konstitutionellt fördrag tar utskottet upp vissa rättsliga frågor i Europeiska unionen (EU). Betänkandet lämnades mot bakgrund av diskussionerna i Europeiska konventet.

Utskottet menar att samarbetet när det gäller rättsliga och inrikes frågor tillhör de områden som det är viktigt att Europeiska unionen i väl avgränsade delar utvecklar – såväl beslutsformer som i förlängningen effektiviteten. Reformeringen av arbetsformerna inom den nuvarande tredje pelaren bör vara ett prioriterat område, och förslaget om slopad pelarstruktur som väckts under konventet öppnar för förbättringar. Det är emellertid, enligt utskottets mening, viktigt att överstatlighet och harmonisering väljs på områden där det med de metoderna går att vinna något som inte går att nå annars. Harmonisering har inget egenvärde i sig. Det är också viktigt att utvidgning av EU-institutioner-nas kompetens kan ske endast efter fördragsändringar. Utskottet tar därefter upp följande ämnen:

– Beslutsformer

– Rättssäkerhet och demokratisk kontroll

– Straffrättsligt samarbete

– Polis- och åklagarsamarbete

– Behörigheten för Europeiska gemenskapernas domstol

Justitieutskottet har avgivit ett yttrande till det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet (yttr. 2002/03:JuU2y). Yttrandet återfinns nu som bilaga till betänkandet. På de flesta punkterna instämmer utskottet i justitieutskottets yttrande.

I betänkandet behandlas en motion vari yrkas att Europol och Eurojust byggs upp till effektiva organisationer. Motionsyrkandet avstyrks med hänvisning till den pågående fördragsöversynen. I betänkandet finns 3 reservationer och 5 särskilda yttranden.

Övrig verksamhet

Offentliga och interna utfrågningar

Den 10 april 2003 deltog det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet tillsammans med EU-nämnden och justitieutskottet i en offentlig utfrågning om rättssäkerhet och beslutsformer inom EU:s tredje pelare.

I utfrågningen medverkade två av de deltagare i Europeiska konventet som utsetts från riksdagen, Sören Lekberg (s) och Ingvar Svensson (kd). Dessutom medverkade Peter Strömberg, departementsråd vid Justitiedepartementet, Dan Eliasson, statssekreterare vid Justitiedepartementet, docent Petter Asp samt riksåklagare Klas Bergenstrand med anföranden. Utfrågningen leddes av EU-nämndens ordförande Inger Segelström (s) och justitieutskottets första vice ordförande Susanne Eberstein (s). En utskrift från utfrågningen har fogats till betänkande 2002/03:KUU3 EU:s rättsliga frågor i ett framtida konstitutionellt fördrag.

På Europadagen den 9 maj anordnades en offentlig utfrågning om EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Allmänheten och företrädare för olika intressen fick möjlighet att bidra med underlag till frågor till deltagarna i utfrågningen genom att sända in frågor via e-post eller brev.

Panelen bestod av Anthony Cary, kabinettschef hos kommissionsledamoten Chris Patten, Christopher Hill, professor vid London School of Economics, Mart Laar, parlamentsledamot och f.d. premiärminister i Estland, Katarina Engberg, departementsråd vid Försvarsdepartementet samt Lena Hjelm-Wallén, statsministerns representant i Europeiska konventet. Debatten leddes av det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets ordförande, Urban Ahlin. En utskrift från denna utfrågning har fogats till betänkande 2002/03:
KUU2 EU:s yttre förbindelser i ett framtida konstitutionellt fördrag.

I anslutning till beredningen av betänkande 2002/03:KUU2 har även en intern utfrågning med statssekreterare Lars Danielsson genomförts.

Den 13 juni arrangerades en offentlig utfrågning av riksdagens ledamöter i Europeiska konventet i form av en videokonferens. Riksdagens ledamöter i Europeiska konventet, Sören Lekberg (s), Göran Lennmarker (m) samt suppleanten Kenneth Kvist (v) deltog från Bryssel. Ledare för utfrågningen var sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets förste vice ordförande Gunnar Hökmark (m).

Vid ett möte som utskottet arrangerade i juni med ledamöter från det polska utrikesutskottet, medverkade författaren och radiojournalisten Kjell-Albin Abrahamsson.

Verksamheten inom det sammansatta konstitutions- och utrikesutskottet (KUU) har särskilt uppmärksammats på riksdagens webbsidor, och betänkandena 2002/03:KUU1 Europeiska unionens framtidsfrågor – ett konstitutionellt fördrag för EU och 2002/03:KUU2 EU:s yttre förbindelser i ett framtida konstitutionellt fördrag har översatts till engelska och franska.

Utländska besök

Under verksamhetsåret har det sammansatta utskottet besökts av Europaparlamentets talman, Pat Cox. Vid ett följande möte i riksdagens andrakammarsal höll Pat Cox ett offentligt anförande om Europas framtid med titeln ”The changing face of Europe”. Detta åtföljdes av en frågestund med företrädare för riksdagspartierna.

Utskottet har även tagit emot en delegation från Finlands riksdag ledd av talman Paavo Lipponen. Under mötet med det sammansatta utskottet diskuterades bl.a. konventsfrågor och frågor som rör den kommande regeringskonferensen.

I juli anordnades ett möte öppet för allmänheten i samband med att det sammansatta utskottet tog emot en delegation från det polska parlamentets utrikesutskott.

 


Bilaga

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets sammansättning vid riksmötet 2002/03

Ledamöter

Urban Ahlin (s)                   Ordförande

Gunnar Hökmark (m)  1:e vice ordf.

Göran Magnusson (s) 2:e vice ordf.

Göran Lennmarker (m)         3:e vice ordf.

Carl B Hamilton (fp)

Pär Axel Sahlberg (s)

Birgitta Ahlqvist (s)

Ingvar Svensson (kd)

Lars Ohly (v)

Helene Petersson (s)

Inger Segelström (s)

Tobias Krantz (fp)

Kerstin Lundgren (c)

Anders Bengtsson (s)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Ronny Olander (s)

Gustav Fridolin (mp)

 

Suppleanter

Inger Jarl Beck (s)

Kenneth G Forslund (s)

Henrik S Järrel (m)

Cecilia Wigström (fp)

Kenth Högström (s)

Anders Sundström (s)

Holger Gustafsson (kd)

Mats Einarsson (v)

Mats Berglind (s)

Göran Lindblad (m)

Berndt Ekholm (s)

Liselott Hagberg (fp)

Åsa Torstensson (c)

Billy Gustafsson (s)

Ewa Björling (m)

Kaj Nordquist (s) fr.o.m. 2002-02-20

Veronica Palm (s) tjl. fr.o.m. 2003-02-20 t.o.m. 2003-08-01

Lotta N Hedström (mp)

Karin Granbom (fp)

Mats Odell (kd)

Alice Åström (v) fr.o.m. 2003-03-25

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets kansli

Thomas Hörberg, kanslichef

Bertil Wennberg, kanslichef

Ingvar Mattson, biträdande kanslichef

Håkan Jonsson, föredragande

Margareta Landerholm, föredragande

Hans Hegeland, föredragande

Maria Stridsman, byråassistent

 


Innehållsförteckning

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets beredningsområden        1

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets sammansättning. 1

Verksamhetens omfattning och inriktning...................................... 2

2002/03:KUU1 Europeiska unionens framtidsfrågor – ett konstitutionellt fördrag för EU    2

2002/03:KUU2 EU:s yttre förbindelser i ett framtida konstitutionellt fördrag         3

2002/03:KUU3 EU:s rättsliga frågor i ett framtida konstitutionellt fördrag            3

Offentliga och interna utfrågningar........................................... 4

Utländska besök.................................................................... 5

 

Bilaga........................................................................................ 6

Sammansatta konstitutions- och utrikesutskottets sammansättning vid riksmötet 2002/03            6

 

Elanders Gotab, Stockholm  2003