Socialutskottets verksamhet riksmötet 2006/07

Socialutskottets verksamhet riksmötet

2006/07

 

 

 

 

 

 

 

Beredningsområde

Socialutskottet bereder ärenden som rör omsorger om barn och ungdom, utom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, omsorger om äldre och handikappade, åtgärder mot missbruk och andra socialtjänstfrågor. Utskottet bereder även ärenden om alkoholpolitiska åtgärder, hälso- och sjukvård samt sociala ärenden i övrigt. Ärenden om anslag inom utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg tillhör också socialutskottets beredningsområde.

Utgiftsområdet omfattar politikområdena Hälso- och sjukvårdspolitik, Folkhälsopolitik, Barnpolitik, Handikappolitik, Äldrepolitik och Socialtjänstpolitik. Utgiftsområdet omfattar även anslagen Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap: Forskning och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap: Förvaltning, vilka ingår i politikområdet Forskningspolitik inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning.

 


Sammansättning m.m.

Under riksmötet 2006/07 hade socialutskottet följande sammansättning:

 

Ledamöter

Kenneth Johansson (c)

Mona Sahlin (s) (t.o.m. 24 januari 2007)

Ylva Johansson (s)

Cecilia Widegren (m)

Magdalena Andersson (m)

Christer Engelhardt (s)

Marianne Kierkemann (m)

Lars U Granberg (s)

Johan Pehrson (fp)

Marina Pettersson (s)

Jan R Andersson (m)

Lennart Axelsson (s)

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Margareta B Kjellin (m)

Elina Linna (v)

Catharina Bråkenhielm (s) (suppleant t.o.m. 1 februari 2007)

Lars-Ivar Ericson (c)

Thomas Nihlén (mp)

 

Suppleanter

Finn Bengtsson (m)

Per Svedberg (s)

Mats G Nilsson (m)

Ann Arleklo (s)

Mikael Cederbratt (m)

Lennart Levi (c)

Désirée Liljevall (s)

Barbro Westerholm (fp)

Kent Härstedt (s)

Helena Bouveng (m)

Kerstin Engle (s)

Rosita Runegrund (kd)

Mats Gerdau (m)

Eva Olofsson (v)

Lars Wegendal (s) (fr.o.m. 17 januari 2007)

Maria Kornevik-Jakobsson (c)

Gunvor G Ericson (mp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp) (fr.o.m. 24 oktober 2006)

Marianne Berg (v) (fr.o.m. 24 oktober 2006)

Jan Lindholm (mp) (fr.o.m. 24 oktober 2006)

Carin Runeson (s) (fr.o.m. 17 januari 2007)

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s) (fr.o.m. 16 april 2007)

Dan Kihlström (kd) (fr.o.m. 16 mars 2007)

Solveig Ternström (c) (fr.o.m. 18 juni 2007)

 

Ordförande i utskottet var Kenneth Johansson. Vice ordförande var Mona Sahlin t.o.m. 24 januari 2007 och Ylva Johansson fr.o.m. 1 februari 2007. Som framgår av uppställningen tillhörde sex av ledamöterna Socialdemokraterna, fem Moderata samlingspartiet, två Centerpartiet, en Folkpartiet liberalerna, en Kristdemokraterna, en Vänsterpartiet och en Miljöpartiet de gröna.

 

Kansli

Utskottet biträddes av ett kansli bestående av

Monica Dohnhammar, kanslichef

Cecilia Back, föredragande

Anders Bergene, föredragande

Anna Rune, föredragande

Kirsten Dieden, föredragande

Cecilia Persson, extra föredragande (fr.o.m. 16 oktober 2006 t.o.m. 31 mars 2007)

Anita Lysholm, utskottsassistent

Andreas Hagström, utskottsassistent


Utskottets verksamhet

Under riksmötet 2006/07 sammanträdde utskottet vid sammanlagt 28 tillfällen. Utskottet behandlade sammanlagt 8 propositioner, 1 skrivelse från regeringen och 1 framställning från Riksrevisionens styrelse och 621 motionsyrkanden. Utskottet avlämnade 15 betänkanden och 1 utlåtande till kammaren. Dessutom avgav utskottet 4 yttranden till andra utskott.

Betänkanden

Anslagen för 2007

I betänkande 2006/07:SoU1 Utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg behandlade utskottet regeringens förslag beträffande anslagen under utgiftsområde 9 för budgetåret 2007 samt 76 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet tillstyrkte regeringens förslag till medelsanvisningar samt begärda bemyndiganden. Samtliga motioner avstyrktes.

Ledamöterna från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna deltog inte i beslutet utan redovisade sina alternativa budgetförslag i särskilda yttranden. I betänkandet finns 16 reservationer.

Hälso- och sjukvårdspolitik

I betänkande 2006/07:SoU3 Skydd mot internationella hot mot människors hälsa behandlade utskottet regeringens proposition 2005/06:215. Utskottet ställde sig bakom förslaget att godkänna det internationella hälsoreglementet som antogs i Genève den 23 maj 2005 (IHR 2005). Syftet med IHR 2005 är att skydda mot internationella hot mot människors hälsa samtidigt som de åtgärder som vidtas inte ska utgöra ett större hinder för resandet och trafiken mellan stater än vad som är motiverat av hälsoskäl. Utskottet ställde sig också bakom att en ny lag om skydd mot internationella hot mot människors hälsa införs. Den nya lagen föreslås ersätta karantänslagen (1989:290). Utskottet tillstyrkte dessutom en ny bestämmelse i smittskyddslagen (2004:168).

I betänkande 2006/07:SoU8 Hälso- och sjukvårdsfrågor behandlade utskottet Riksrevisionens styrelses framställning 2006/07:RRS7 angående Socialstyrelsen och de nationella kvalitetsregistren jämte en följdmotion. Dessutom behandlades ca 220 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2006 samt 2 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2005. Utskottet ställde sig bakom Riksrevisionens styrelses framställning i dess helhet och föreslog ett tillkännagivande innebärande dels att regeringen bör ta initiativ till en översyn av Socialstyrelsens roll och ansvar i förhållande till de nationella kvalitetsregistren och i detta sammanhang utreda förutsättningarna för fortsatt statligt stöd till registren, dels att regeringen bör klargöra Socialstyrelsens ansvar och befogenheter att följa och utveckla vården på nationell nivå. Samtliga motioner avstyrktes. I betänkandet finns 40 reservationer och 5 särskilda yttranden.

I betänkande 2006/07:SoU11 Driftsformer för sjukhus behandlade utskottet regeringens proposition 2006/07:52, 6 motioner som väckts med anledning av propositionen samt 3 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2006. Socialutskottet tillstyrkte regeringens förslag att upphäva inskränkningarna i landstingens möjligheter att överlämna driften av regionsjukhus, regionkliniker och övriga sjukhus till annan. Det innebär att landstingen ska kunna sluta avtal om driften av sjukhus utan krav på att avtalen innehåller villkor om att verksamheten ska drivas utan syfte att ge vinst åt ägare eller motsvarande intressent. Avtalen ska inte heller behöva innehålla villkor om att vården ska bedrivas uteslutande med offentlig finansiering och vårdavgifter. Vidare ska landstingen kunna överlämna driften av regionsjukhus och regionkliniker till någon annan. Utskottet ställde sig även bakom regeringens förslag att det nuvarande kravet på att bedriva hälso- och sjukvård vid minst ett sjukhus i offentlig regi upphävs. Utskottet höll en offentlig utfrågning för att bredda beslutsunderlaget. I betänkandet finns 1 reservation.

I betänkande 2006/07:SoU12 Vissa läkemedels- och psykiatrifrågor behandlade utskottet regeringens proposition 2006/07:78 och 1 motion som väckts med anledning av propositionen. Lagstiftningsärendet omfattar ändringar av olika slag bl.a.

• ändringar i läkemedelslagstiftningen rörande läkemedels utbytbarhet och Läkemedelsförmånsnämndens beslut, kompletterande nationella bestämmelser med anledning av en EG-förordning om läkemedel för pediatrisk användning, införande av en bestämmelse om avgift för tillstånd att bl.a. tillverka läkemedel samt ett förtydligande av bestämmelserna om detaljhandeln och

•  ändring i bestämmelserna om utvisning av personer som av domstol har överlämnats till rättspsykiatrisk vård.

Utskottet ställde sig, med ett smärre undantag, bakom de föreslagna ändringarna. Motionen avstyrktes. I betänkandet finns 2 reservationer.

I betänkande 2006/07:SoU15 Avskaffande av åldersgräns behandlade utskottet regeringens proposition 2006/07:97 Avskaffande av åldersgränsen för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster och tre motioner som väckts med anledning av propositionen. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag att åldersgränsen, 70 år, tas bort i lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning respektive lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik. I betänkandet finns 2 reservationer.

Folkhälsopolitik

I betänkande 2006/07:SoU5 Alkoholfrågor behandlade utskottet 47 motionsyrkanden rörande olika alkoholfrågor från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet påminde, med anledning av motioner rörande ålderskontrollen vid försäljning av folköl, om att ett enigt utskott för två år sedan gett regeringen till känna att den snarast skulle återkomma till riksdagen med förslag. Utskottet framhöll även att det erinrat om detta tillkännagivande vid fjolårets behandling av alkoholmotioner och uttalade bl.a. att det förelåg ett behov av skyndsamt agerande. Utskottet utgick från att regeringen nu kommer med ett förslag inom kort. Samtliga motioner avstyrktes. I betänkandet finns 7 reservationer.

I betänkande 2006/07:SoU6 Folkhälsofrågor behandlade utskottet ett 100-tal motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2006 samt 2 motionsyrkanden väckta med anledning av regeringens återkallelse av skrivelse 2005/06:205 Folkhälsopolitik för jämlikhet i hälsa och hållbar tillväxt. Motionsyrkandena rörde frågor om folkhälsa, narkotika och tobak. Samtliga motioner avstyrktes. I betänkandet finns 24 reservationer och 3 särskilda yttranden.

Barnpolitik

I betänkande 2006/07:SoU14 Utredningar avseende barn som har avlidit i anledning av brott m.m. behandlade utskottet regeringens proposition 2006/07:108. I propositionen föreslås en ny lag med bestämmelser om att en utredningsmyndighet ska genomföra en utredning när ett brott har begåtts mot ett barn och barnet har avlidit i anledning av brottet eller det annars finns särskilda skäl att utreda ett barns dödsfall. I båda fallen gäller enligt förslaget att det ska finnas särskild anledning att anta att dödsfallet har samband med förhållanden som har inneburit att barnet varit i behov av skydd. En utredning får även genomföras när ett barn har avlidit utomlands, om barnet var svensk medborgare eller hade hemvist i Sverige. Syftet med utredningsverksamheten ska vara att ge underlag för förslag till åtgärder som förebygger att barn far illa. I propositionen lämnas även förslag till ändringar i sekretesslagen (1980:100) och lagen (2001:454) om behandling av personuppgifter inom socialtjänsten. Utskottet tillstyrkte lagförslagen och framhöll att det är angeläget att den nya lagen utvärderas samt att regeringen i lämpligt sammanhang återkommer till riksdagen med en redogörelse för utvärderingen. I betänkandet finns 1 särskilt yttrande.

Handikappolitik

I betänkande 2006/07:SoU4 Handikappfrågor behandlade utskottet 24 motionsyrkanden om olika handikappfrågor från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet avstyrkte samtliga motioner. I betänkandet finns 7 reservationer och 2 särskilda yttranden.

Äldrepolitik

I betänkande 2006/07:SoU13 Äldrefrågor behandlade utskottet 38 motionsyrkanden om olika äldrefrågor från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet avstyrkte samtliga motioner, främst med hänvisning till pågående arbete på området. I betänkandet finns 6 reservationer och 2 särskilda yttranden.

Socialtjänstpolitik

I betänkande 2006/07:SoU7 Socialtjänstfrågor behandlade utskottet ett 60-tal motionsyrkanden om olika socialtjänstfrågor från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet avstyrkte samtliga motionsyrkanden, främst med hänsyn till pågående arbete på området. I betänkandet finns 15 reservationer och 4 särskilda yttranden.

I betänkande 2006/07:SoU9 Registerkontroll av personal vid sådana hem för vård eller boende som tar emot barn behandlade utskottet regeringens proposition 2006/07:37, 3 motioner som väckts med anledning av propositionen samt 2 motioner från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag att registerkontroll ska vara obligatorisk och göras i fråga om personer som erbjuds anställning eller liknande vid ett hem för vård eller boende (HVB) som tar emot barn. Skyldigheten att göra registerkontroll ska enligt förslaget inte gälla redan anställda personer eller personer som redan har pågående uppdrag eller praktikplats vid hemmet. Kontrollen avser såväl belastningsregistret som misstankeregistret. Förslaget innebär ingen begränsning av de nuvarande möjligheterna för HVB att få utdrag ur dessa register. Registerkontrollen föreslås ske genom att den arbetssökande själv inhämtar registerutdrag, och det är endast den sökande som erbjuds anställning som ska lämna registerutdrag till arbetsgivaren. En person får inte anställas om inte registerkontroll utförts. Om ett HVB underlåter att kontrollera registerutdrag får länsstyrelsen förbjuda fortsatt verksamhet om underlåtelsen är av allvarligt slag. Det är arbetsgivaren som själv avgör om en person med anteckning i ett registerutdrag ska anställas. Utskottet avstyrkte motionsyrkandena. I betänkandet finns 2 reservationer.

I betänkande 2006/07:SoU10 Socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor m.m. behandlade utskottet regeringens proposition 2006/07:38, 14 motionsyrkanden som väckts med anledning av propositionen samt 21 motionsyrkanden från den allmänna motionstiden 2006. Utskottet ställde sig bakom regeringens förslag till ändring i socialtjänstlagen (2001:453). Lagändringen innebär ett förtydligande av socialtjänstens ansvar för insatser till brottsoffer, främst våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Utskottet ställde sig också bakom regeringens bedömning att det krävs en ambitionshöjning och ett helhetsgrepp för att kvalitetsutveckla och förbättra socialtjänstens stöd. I betänkandet finns 11 reservationer.

Övriga frågor

I betänkande 2006/07:SoU2 Redovisning av fördelning av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2005 behandlades regeringens skrivelse 2005/06:175 samt 2 motioner från allmänna motionstiden 2006. Utskottet avstyrkte de båda motionerna och ansåg att skrivelsen inte borde föranleda någon åtgärd från riksdagens sida.

Utlåtande

I utlåtande 2006/07:SoU16 Utlåtande om grönboken Mot ett rökfritt Europa: policyalternativ på EU-nivå behandlade utskottet Europeiska kommissionens grönbok med samma namn som utlåtandet daterad den 30 januari 2007, KOM(2007) 27. Utskottet ställde sig positivt till det initiativ som EG-kommissionen nu tagit på tobaksområdet och delade kommissionens uppfattning att ytterligare åtgärder måste vidtas för att uppnå målet ett rökfritt Europa. Mot bakgrund av de goda erfarenheter Sverige har av nationella åtgärder mot ett minskat tobaksbruk ansåg utskottet att sådana insatser även i fortsättningen i huvudsak bör vidtas på det nationella planet.

Yttranden

Yttrande 2006/07:SoU1y Bidragsbrottslag till socialförsäkringsutskottet avsåg regeringens proposition 2006/07:80 och 3 motioner, i de delar som berör socialutskottets beredningsområde, som väckts med anledning av propositionen. Utskottet uttalade att det är viktigt att framhålla att det yttersta syftet med strafflagstiftningen och en utvidgad kriminalisering är att på lång sikt kunna upprätthålla välfärdssystemen. Detta är inte minst angeläget för de förmånstagare som är beroende av ett sådant ekonomiskt skyddsnät. När tryggheten i välfärden prioriteras är det positivt även ur ett barnperspektiv. Utskottet tillstyrkte propositionen samt avstyrkte bifall till motionerna. En avvikande mening lämnades.

I yttrande 2006/07:SoU2y Skattelättnader för hushållstjänster till skatteutskottet över regeringens proposition 2006/07:94, jämte motioner i de delar som berör socialutskottets beredningsområde, uttalade utskottet att förslaget var väl avvägt och mycket värdefullt då det möjliggör för många äldre att få hushållstjänster som de tidigare inte haft råd med och inte heller kunnat få av kommunen med stöd av socialtjänstlagen. Enligt utskottet torde vidare dessa kompletterande hushållstjänster i många fall vara avgörande för att de enskilda personerna ska kunna bo kvar i den nuvarande bostaden. Utskottet tillstyrkte propositionen i aktuella delar och avstyrkte motionsyrkandena. En avvikande mening lämnades.

I yttrande 2006/07:SoU3y Tilläggsbudget för budgetåret 2007 till finansutskottet över 2007 års vårproposition (prop. 2006/07:100), jämte motioner i de delar som berör socialutskottets beredningsområde, uttalade utskottet bl.a. att det välkomnade att regeringen nu avser att vidta åtgärder för att öka beredskapen inför en eventuell influensapandemi. Utskottet tillstyrkte den föreslagna medelsförändringen på ett nytt ramanslag 14:10, Insatser för vaccinberedskap, samt att regeringen bemyndigas att under 2007 för detta anslag besluta om ekonomiska åtaganden som medför behov av framtida anslag på högst 600 000 000 kr under åren 2008–2010. Även övriga förslag till medelsförändringar och ändamålsförändringar tillstyrktes. Motionsyrkandena avstyrktes. En avvikande mening lämnades.

I yttrande 2006/07:SoU4y Indelning i utgiftsområden till konstitutionsutskottet, jämte motioner i de delar som berör socialutskottets beredningsområde, uttalade utskottet bl.a. att investeringsstöd till äldrebostäder även fortsättningsvis bör finansieras från anslag 17:1 Stimulansbidrag och åtgärder inom äldrepolitiken inom utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg. Konstitutionsutskottet borde därmed inte godkänna förslaget att flytta de ändamål och verksamheter som avser investeringsstöd till äldrebostäder till utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning, byggande samt konsumentpolitik. I övrigt tillstyrkte utskottet föreslagna ändringar beträffande indelningen av utgiftsområden. Motionsyrkandena avstyrktes. Två avvikande meningar och 1 särskilt yttrande lämnades.

EU-frågorna

Med anledning av Riksdagsstyrelsens framställning Riksdagen i en ny tid (2005/06:RS3) har riksdagen i maj 2006 beslutat om förändringar när det gäller utskottens arbete med EU-frågor (bet. 2005/06:KU21, rskr. 2005/06: 334). Det närmare genomförandet av det nya arbetet har bedrivits av en särskild arbetsgrupp (2006/07:URF2 Riksdagen i en ny tid, EU och IPEX). En av de beslutade förändringarna innefattar en ny ordning för behandling av grön- och vitböcker och andra strategiska EU-dokument. Enligt denna ordning ska kammaren efter anmälan av talmannen remittera grön- och vitböcker och dessutom i vissa fall andra strategiska EU-dokumentet till berört utskott. Utskottets uppgift är att granska dokumentet och därefter redovisa sin granskning i ett utlåtande till kammaren. Utskottets utlåtande 2006/07:SoU16 rörande grönboken Mot ett rökfritt Europa: policyalternativ på EU-nivå är ett exempel på detta nya arbetssätt.

En annan förändring är att det, i syfte att stärka utskottens roll i riksdagens arbete med EU-frågor, har införts en skyldighet för regeringen att överlägga med utskotten i de frågor rörande arbetet i EU som utskotten bestämmer. Dessa nya samrådsregler gäller utöver regeringens sedan tidigare generella informationsskyldighet.

Kansliet har upprättat en promemoria över aktuella EU-frågor inom utskottets beredningsområde. Promemorian uppdateras årligen.

Den 21 november 2006 lämnade statssekreterare Karin Johansson och medarbetare information rörande bl.a. EPSCO-rådet den 30 november 2006.

Den 16 januari 2007 informerade statssekreterare Karin Johansson och medarbetare om EG-kommissionens meddelande rörande samråd om gemenskapsåtgärder som rör hälso- och sjukvården.

Den 13 februari 2007 lämnade statssekreterarna Karin Johansson och Ragnwi Marcelind med medarbetare information om EU-frågor.

Den 26–27 mars 2007 företog en delegation från utskottet en studieresa till Bryssel (se nedan).

Den 22 maj 2007 lämnade statsrådet Maria Larsson och statssekreterare Karin Johansson med medarbetare information om bl.a. EPSCO-rådet den 30–31 maj.

Utskottsutfrågningar

Den 15 februari 2007 genomfördes en offentlig utfrågning på temat hiv/aids. De inbjudna var företrädare för Utrikesdepartementet, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Venhälsan, Hiv-Sverige, Stiftelsen Noaks Ark – Röda Korset, Karolinska universitetssjukhuset Huddinge och Socialdepartementet. Syftet med utfrågningen var att utskottet önskade bredda sina kunskaper om hiv/aids.

Den 15 mars 2007 genomförde utskottet, i syfte att bredda beslutsunderlaget inför beredningen av regeringens proposition 2006/07:52 Driftsformer för sjukhus, en offentlig utfrågning på temat mångfald i vården. De inbjudna var professor Johan Calltorp, företrädare för Socialstyrelsen, Konkurrensverket, Statskontoret, Vårdföretagarna, Karolinska Institutet, Sveriges Kommuner och Landsting, PRO, SPF, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Kommunal och Socialdepartementet.

Studieresor, studiebesök, information m.m.

Två delegationer från socialutskottet företog under tiden den 18–20 februari 2007 studieresor till Oslo respektive till Köpenhamn. Syftet med resan till Oslo var bl.a. att få ta del av erfarenheterna av den norska psykiatrireformen och att få tillfälle till diskussioner med norska parlamentariker. Syftet med resan till Köpenhamn var bl.a. att studera olika hälso- och sjukvårdsfrågor och att få tillfälle till diskussioner med danska parlamentariker.

En delegation från socialutskottet företog den 26–27 mars 2007 en studieresa till Bryssel. Syftet med resan var bl.a. att få information om läget i de frågor på EU-området som berör socialutskottet.

Den 14 november 2006 besökte utskottet Vårdförbundet för samtal kring behov och möjligheter för förbättring och utveckling av vården.

Den 23 januari 2007 besökte utskottet Systembolaget. Utskottet fick information om aktuella frågor bl.a. försäljningsutveckling, Systembolagets strategiska plan, kundservice och effektiviserad ålderskontroll.

Den 25 januari 2007 besökte utskottet Riksbanken och informerades bl.a. om Riksbankens organisation, penningpolitik samt finansiell stabilitet.

Den 27 februari 2007 företog utskottet ett besök hos Sveriges läkarförbund. Utskottet fick information om närsjukvård inklusive primärvård/äldrevård, läkartillgänglighet, allmän tillgänglighet, vårdgaranti, läkarutbildningens dimensionering, medicinsk forskning samt patientsäkerhet.

Den 20 mars 2007 besökte utskottet Ersta diakoni och fick där information dels om FAMNAS (Riksorganisationen för vård och omsorg utan vinstsyfte) verksamhet, dels om verksamheten vid Ersta diakoni.

Vid utskottssammanträde den 7 november 2006 informerade generaldirektören Kjell Asplund och överdirektören Håkan Ceder från Socialstyrelsen om aktuella frågor. Den 16 november 2006 informerade generaldirektören Gunnar Ågren från Statens folkhälsoinstitut om aktuella frågor. Den 28 november 2006 informerade nationelle psykiatrisamordnaren Anders Milton om sitt arbete med utredningen Nationell psykiatrisamordning (S 2003:09).

Den 30 november 2006 lämnade riksrevisorn Eva Lindstöm med medarbetare information. Den 5 december 2006 informerade företrädare för Handikappombudsmannen, Handisam och Handikappförbundens samarbetsorgan om aktuella handikappolitiska frågor. Den 27 februari 2007 informerades utskottet av verkställande direktören Tjia Torpe om Sjukvårdsrådgivningen SVR AB:s verksamhet. Den 22 mars 2007 informerade Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, genom styrelseordföranden Nina Rehnqvist och direktören Måns Rosén, om strategiplan och verksamhet samt medicinsk utvärdering i framtiden. Den 12 april 2007 informerade ordföranden Kerstin Wigzell om Kompetensstegen. Den 17 april 2007 informerade narkotikasamordnaren Björn Fries om sitt arbete med utredningen Mobilisering mot narkotika (S 2002:03).

Den 26 april 2007 lämnade generaldirektören Ewa Persson Göransson information om verksamheten och aktuella frågor inom Statens institutionsstyrelse. Den 10 maj 2007 informerade Barnombudsmannen Lena Nyberg om verksamheten. Den 24 maj 2007 genomförde utskottet, för att bredda sitt kunskapsunderlag inom tandvårdens område, en sluten utfrågning om tandvård. De inbjudna var företrädare för Sveriges Tandläkarförbund, Svenska Tandsköterskeförbundet och Sveriges Tandhygienistförening.

Utländska besök

Den 28 februari 2007 tog utskottets ordförande emot en fransk parlamentsledamot.

Uppföljning och utvärdering

De aktiviteter som redovisats i det föregående i form av utfrågningar, information, studieresor och studiebesök utgör viktiga led i utskottets fortlöpande arbete med uppföljning och utvärdering.

Ett annat viktigt led i uppföljningsarbetet är granskning föranledd av regeringens årliga skrivelse till riksdagen med redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen (se prot. 2006/07:23).

I den ordinarie ärendehanteringen ingår vidare en omfattande uppföljning i form av underhandskontakter via kansliet med myndigheter, institutioner, organisationer m.m. som redovisas för utskottet. Inom utskottets beredningsområde ligger också myndigheter med särskilt ansvar för uppföljning av beslutade reformer.

 

Elanders Gotab, Stockholm  2007