Till innehåll på sidan

Fråga om avvikelse från föreskriven ordning när valförrättare, innan ett valkuvert tagits emot, inte kontrollerat att väljaren enligt röstlängden hade rösträtt

Valprövningsnämndens beslut 35-1998

Beslut
Avslag
Beslutat
18 november 1998
Ämnesord
Röstningsförfarandet

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Riksskatteverket (RSV) fastställde i beslut den 25 september 1998 utgången av valet till riksdagen den 20 september 1998.

I skrivelse inkommen till RSV den 23 september 1998 överklagade AA riksdagsvalet. AA anförde bl.a.

När han den 20 september 1998 var och röstade i Malmsjö skola i Vårsta fick han se att personen som stod före i kön vid avlämnandet av sina röster fick det gula (riksdagsval) kuvertet instoppat i röstlådan innan den som kontrollerade vallängden hade kontrollerat färdigt. Det uppdagades att denna person inte tillhörde valdistrikt 27 utan valdistrikt 28. Denna person har därför kunnat lämna två röster i riksdagsvalet. Därför överklagar han röstprocessen i distrikt 27 för riksdagsval. Detta val bör göras om. Det som också föreföll påfallande underligt var att den kvinnliga valförrättaren var i tron att hon skulle kunna öppna valurnan (lådan), men stoppades av den som höll i röstlängden. Då såg han att valurnan (lådan) saknade lås. Det förbryllar en att dessa lådor inte var förseglade.

RSV avstyrkte i yttrande den 26 oktober bifall till överklagandet och anförde.

De uppgifter som åligger valförrättarna vid röstmottagningen i valdistriktet finns angivna i vallagen. Enligt 10 kap. 6 § ska valförrättaren innan något valkuvert tas emot kontrollera att väljaren enligt röstlängden har rösträtt i det val som han/hon vill delta i. Om så inte är fallet får valkuvertet inte tas emot.

Enligt uppgift från Länsstyrelsen i Stockholms län har det protokoll, som vid röstmottagningen förts av valförrättarna i valdistrikt 27 i Botkyrka kommun, en anteckning: Kl. 10.35 - ett valkuvert med gul valsedel av misstag istoppad för person som saknas i röstlängden.

Valförrättaren har således av misstag godkänt ett valkuvert för riksdagsval utan att rösträtt förelegat. Handlandet innebär därmed en sådan avvikelse från föreskriven ordning som avses i 19 kap. 18 § vallagen.

Med hänsyn till att denna felaktigt godkända röst inte kunnat påverka utgången av riksdagsvalet avstyrker RSV bifall till överklagandet.

Valprövningsnämnden yttrade: Bestämmelser om röstning i vallokal finns i 10 kap. vallagen. Enligt 10 kap. 6 § skall, innan något valkuvert tas emot, valförrättaren kontrollera att väljaren enligt röstlängden har rösträtt för det val som väljaren vill delta i, och inte redan har röstat i valet. Uppfylls bl.a. dessa krav skall valförrättaren ta emot väljarens valkuvert, i väljarens närvaro lägga det i valurnan för det val valsedeln gäller och markera i röstlängden att väljaren röstat.

Enligt 19 kap. 18 § vallagen skall Valprövningsnämnden vid prövningen av ett överklagande upphäva ett val i den omfattning det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen bl.a. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning. Ett omval skall dock förordnas bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången. Kan rättelse åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, skall nämnden i stället uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Vad som förekommit vid röstningen i valdistrikt 27 i Botkyrka kommun är en avvikelse från föreskriven ordning. Enligt Valprövningsnämnden kan det emellertid inte med fog antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången. Valprövningsnämnden avslår därför överklagandet.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.