Till innehåll på sidan

Påstående om oönskad övervakning från röstmottagarnas sida vid röstning - avslag

Valprövningsnämndens beslut 786-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
23 januari 2019
Ämnesord
Röstningslokal, Valhemligheten

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Norrbottens län fastställde i ett beslut den 19 september 2018 utgången av valet till landstingsfullmäktige den 9 september 2018. Länsstyrelsen fastställde vidare i ett beslut den 18 september utgången av valet den 9 september till kommunfullmäktige i Luleå kommun.

Redogörelse för överklagandet

AA har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Han gjorde ett besök i en röstningslokal för förtidsröstning i Råneå den 7 september. Vid besöket uppehöll sig hela tiden en person från vallokalen i hans närhet. Han kände sig övervakad. Dagen därefter den 8 september förtidsröstade AA i en röstningslokal i Jämtön. Vid detta tillfälle var det samma personal som bemannade röstningslokalen som dagen innan vid besöket i Råneå. Röstmottagarna verkade kontrollera vilka valsedlar han tog ur valsedelsställen. Även denna gång var valsedlarna placerade i direkt anslutning till röstmottagarnas plats i lokalen, vilket han anser är för nära.

Länsstyrelsens yttrande

Länsstyrelsen i Norrbottens län har yttrat sig och hänvisar till att den inte har något att anföra utöver det som framgår av yttrandet från Valnämnden i Luleå kommun.

Valnämndens yttrande

Valnämnden i Luleå kommun har yttrat sig och anfört bl.a. följande.

Valnämnden anser att valet är genomfört i enlighet med vallagens bestämmelser och överklagandet därför ska avslås. [– – –]

Valnämnden har vid utbildning av samtliga röstmottagare inför valet 2018 informerat om hur valsedlarna ska placeras. Nämnden har också påtalat vikten av att väljare i möjligaste mån får möjligheten att fritt välja bland sedlarna, samtidigt som röstmottagarna ska se till att ordningen upprätthålls både bland väljarna och i valsedelsställen. Samtliga valsedlar som valnämnden ansvarar för måste alltid finnas på plats och fyllas på efterhand.

Valnämnden har varit i kontakt med röstmottagarna som tjänstgjort i de två aktuella röstningslokalerna, Medborgarhuset i Råneå och Jämtögården i Jämtön, den 7 respektive 8 september. Denne person har arbetat med val under många år och har mycket stor erfarenhet av valfrågor. Personen har beskrivit hur de placerat valsedlarna och även gjort vissa förändringar under röstningsperioden i Råneå när antalet röstande blivit fler. De har försökt hålla kön till valsedelsställen så att det inte ska vara många personer som väljer valsedlar samtidigt. Den person som delar ut valkuvert har befunnit sig i närheten av valsedelsställen för att hålla ordning och hjälpa personer tillrätta.

Valnämnden konstaterar att det är en balansgång för röstmottagarna att hålla den ordning som krävs i lokalen och bland valsedlarna samtidigt som väljarna ska ges möjlighet att välja sedlar fritt. Nämnden anser att det inte framkommit några uppgifter som visar att vallagens bestämmelser inte har följts i dessa avseenden. Det finns för närvarande inte heller något krav på att det bara får finnas en väljare i taget vid valsedelsställen.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Av 8 kap. 2 § första stycket vallagen (2005:837) i den lydelse som är aktuell i ärendet framgår bl.a. att det i anslutning till ett röstmottagningsställe skall ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen.

Av 8 kap. 4 § vallagen följer att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna skall rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen skall kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Valprövningsnämnden finner vad AA anfört inte innebär att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon verkat otillbörligt vid valet. AA överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Överklagandet avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.