Till innehåll på sidan

Påståenden om att valsedlar saknats i vallokal - avslag

Valprövningsnämndens beslut 798,824-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
19 december 2018
Ämnesord
Röstsammanräkning, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 14 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige den 9 september 2018. Valresultatet tillkännagavs genom att det lades fram för granskning den 14 september 2018.

Redogörelse för överklaganden och yttranden från valnämnd/länsstyrelse

Tillhandahållande av valsedlar

AA (798-2018) har överklagat Länsstyrelsens i Västra Götalands läns beslut och anfört i huvudsak följande. Han uppmärksammar att valsedlar för Sverigedemokraterna saknas i ett av ställen i vallokalen i Axelhuset på Axel Dahlströms torg och tar kontakt med en valförrättare. Den förklaring som ges av valförrättare är att stället var på väg att plockas bort då få väljare kvarstod.

Valnämnden i Göteborgs kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valkansliet har varit i kontakt med de två berörda valdistrikten för att kontrollera deras uppfattning av händelsen.

De två aktuella valdistrikten ställde under valdagens förmiddag, för att undvika köer vid valsedlarna, upp ytterligare tre valsedelsställ som komplettering till de redan befintliga uppställda sex valsedelsställen. Då behovet av dessa kompletterande valsedelsställ upphörde timmen innan vallokalen skulle stänga beslutades det om att ta bort dem och hänvisa väljarna till valdistriktens sex befintliga valsedelsställ.

Efter påpekande från väljare strax innan stängningsdags, att valsedlar saknades för ett av partierna i ett av vallokalens valsedelsställ informerade ordförande i det ena valdistriktet väljaren om att behovet av kompletterande valsedelsställ inte längre fanns och att röstmottagarna därför hade påbörjat arbetet med att partivis plocka bort valsedlar från de extra uppställda valsedelsställen.

Ordföranden upplyste vidare om att fram till dess vallokalen stänger hänvisas väljarna till vallokalens sex befintliga valsedelsställ där valsedlar för det aktuella partiet fanns att tillgå.

Valkansliets uppfattning är att väljaren har uppmärksammat en situation där röstmottagarna i de två valdistrikten håller på att plocka bort ett kompletterande valsedelsställ. Under den begränsade tid detta arbete pågår fattas med nödvändighet ett antal valsedlar, däribland det för väljaren aktuella partiets.

Då valsedlar för samtliga partier under hela valdagen funnits tillgängliga i vallokalen saknas det skäl att påtala påverkan av valsedlar i vallokal.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Någon avvikelse från föreskriven ordning synes inte ha förekommit.

Oräknade förtidsröster

BB (824-2018) har överklagat Länsstyrelsen i Västra Götalands läns beslut och anfört i huvudsak följande. Valmyndigheten redovisar så sent som den 25 september att valdeltagandet i hans valdistrikt, Göteborgs kommun, Västra Göteborg Styrsö/Köpstadsö är 48,5 procent, vilket är betydligt lägre än i tidigare val. Samtidigt uppger Valmyndigheten att de saknade förtidsrösterna räknats in under onsdagen.

Valnämnden i Göteborgs kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Vid valnämndens preliminära onsdagsräkning granskades och markerades i röstlängd samt räknades samtliga förtidsröster inkomna till de tre aktuella valdistrikten. Efter genomförd förrättning överlämnades röster och röstlängder till länsstyrelsen för den slutliga rösträkningen.

Valdeltagandet för de tre valdistrikten har därefter av valkansliet beräknats enligt följande: Brännö-Asperö 88,86 procent, Donsö-Vrångö 90,17 procent och Styrsö 90,87 procent.

Valkansliets uppfattning är att då samtliga röster, såväl avgivna i vallokal som avgivna under förtidsröstningen, är omhändertagna och räknade är det slutliga valresultatet korrekt och ej påverkat. Skäl till att genomföra omval i de tre aktuella valdistrikten saknas.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Med anledning av vädret gjorde Göteborgs kommun bedömningen att det inte var säkert att transportera ut röster till skärgården på valdagen. Rösterna kom därför att räknas i onsdagsdistriktet. Det är omöjligt att utskilja rösterna från skärgården med rösterna från övriga kommunen efter onsdagsräkningen eftersom det är en av grundpelarna i valhemligheten. Rösterna kan inte kopplas ihop med väljaren efter nedläggandet i urnan.

Göteborgs kommun och Länsstyrelsen har haft många kontakter med väljare kring detta och kommunen har även genom pressmeddelande förklarat situationen. Valdeltagandet i skärgården är numera korrigerat efter att kommunen fått tillbaka röstlängderna. Rösterna har räknats och ligger till grund för valresultatet i kommunen. Någon avvikelse från föreskriven ordning har inte förekommit.

BB vidhåller sitt överklagande.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandet

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället, enligt paragrafens andra stycke, uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt 8 kap. 2 § vallagen gäller följande:

I anslutning till ett röstmottagningsställe skall det ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats skall väljarna ha tillgång till

1.    valsedlar med enbart valbeteckning,

2.    valsedlar med parti- och valbeteckning

a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,

b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,

3.    valsedlar med parti- och valbeteckning för val till Europaparlamentet för varje parti som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller valsedlar med parti- och valbeteckning samt uppgifter om kandidater om ett sådant parti deltar med endast en valsedel.

De partier som deltar i valen skall också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Vad som sägs i första stycket 2 och 3 gäller endast under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 § om att valsedlar ska läggas ut.

Tillhandahållande av valsedlar

Utredningen i ärendet visar att valsedlar för samtliga partier under hela dagen funnits tillgängliga i vallokalen.

Valprövningsnämnden finner att utredningen i ärendet inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning när det gäller tillhandahållandet av valsedlar. AA:s överklagande ska därför avslås.

Oräknade röster

Av utredningen i ärendet framgår att samtliga röster i de tre aktuella valdistrikten är medräknade i det slutliga valresultatet.

Valprövningsnämnden finner att utredningen inte ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning när det gäller röstsammanräkningen i de tre valdistrikten. Överklagandet från BB ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.