Till innehåll på sidan

Fråga om saknade valsedlar, avprickning i röstlängd, rösträkning, bemötande i vallokal - avlsag

Valprövningsnämndens beslut 76 m.fl.(del)-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
19 december 2018
Ämnesord
Röstningsförfarandet, Röstningslokal, Röstsammanräkning, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 16 september 2018 utgången av valet till riksdagen den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandena och yttranden från länsstyrelsen och valnämnder

Tillhandahållande av valsedlar

Ärende dnr 76-2018 (delvis)

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Hon vet att det vid röstningen i Härryda kommun fattades valsedlar för Sverigedemokraterna. När de röstande påpekade detta plockade röstmottagarna fram valsedlar för Sverigedemokraterna. Valsedlarna var ouppackade och fanns i ett förråd. Vidare har hon anfört att det fanns 70 000 ogiltiga röster i valet.

Valnämnden i Härryda kommun har anfört bl.a. att den saknar information om det som överklagandet avser.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har i ett yttrande anfört bl.a. följande. Det är oklart vad som avses med 70 000 ogiltiga röster och länsstyrelsen kan därför inte bemöta detta. Vad avser att valsedlar kan ta slut är detta en situation som kan uppstå men utifrån klagandens egen beskrivning har röstmottagarna tagit fram nya valsedlar när situationen har påpekats. Någon avvikelse från föreskriven ordning synes inte ha förekommit.

Ärende dnr 353-2018 (delvis)

BB har överklagat Valmyndighetens beslut och har anfört bl.a. följande. På röstmottagningsstället i Nödinge i Ale kommun hade valsedlar för Alternativ för Sverige lagts ut på morgonen den 23 augusti, men kl. 10.30 fanns inga sådana valsedlar kvar. Vidare uppgav en röstmottagare att hon hade registrerat röster fel.

Ale kommun har i ett yttrande anfört bl.a. följande. Alternativ för Sverige ansvarar självt för att lägga ut partiets valsedlar. Vid samtal med två av de tre röstmottagare som tjänstgjorde den aktuella dagen i Nödinge kommunhus har de uppgett att de vid något tillfälle konstaterat att valsedlarna för Alternativ för Sverige var slut i valsedelsstället. Inte någon av röstmottagarna har något minne av det av klaganden uppgivna samtalet om att röster blivit felaktigt registrerade.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och anfört följande:

I ärendet är oklart vad klagande avser. Såsom Länsstyrelsen förstår det gäller det två förseelser, dels att personvalsedlar saknats för visst parti dels att röster registrerats fel.

Lagstiftaren ställer krav på att kommunerna ska ansvara för att det ska finnas partivalsedlar för de partier som har rätt till utläggning av valsedlar. Kommunerna har ett visst mått av självbestämmande när det gäller hur man ska hantera partiernas personvalsedlar. En del kommuner åtar sig att fylla på även personvalsedlar och en del kommuner erbjuder inte den servicen till partierna. Länsstyrelsen tar inte ställning till vilken hantering som är lämpligast utan har endast förespråkat att kommunerna fattar beslut avseende vilket mått av service mot partierna som erbjuds. I nu aktuellt fall tycks överklagandet gälla personvalsedlar och Länsstyrelsen har inga synpunkter på kommunens hantering i frågan. Här synes inte någon avvikelse från föreskriven ordning ha förekommit.

Vad gäller de eventuellt felregistrerade rösterna har Länsstyrelsen inte tillräckligt med information för att yttra sig över detta. Det är möjligt att den aktuella registreringen avser rutinen att registrera förtidsröster i valdatasystemet. En eventuell avvikelse kan dock inte påverka utgången av sammanräkningen.

Dnr 760-2018 (delvis)

CC har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. När han skulle rösta i Nygård i Lilla Edets kommun var det nästan omöjligt att hitta valsedlar för Sverigedemokraterna eftersom de inte stod i bokstavsordning eller så var de gömda bakom andra valsedlar. Det förekom också problem bl.a. i en vallokal i Sjuntorp med valsedlar och att röstande redan var avprickade.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över överklagandet och har anfört följande.

Valnämnden i Lilla Edets kommun har fattat beslut om i vilken ordning valsedlarna ska vara placerade i valsedelsställen. Röstmottagarna har vid utbildningen informerats om ordningen och i materialet ut till röstnings- och vallokaler fanns en bild på placeringen medskickad. Valkansliet har inte fått kännedom från annat håll om att detta skulle varit en uppkommen situation eller generellt problem.

Länsstyrelsens bedömning

Kommunens rutiner och utbildning av personal synes tillräcklig, såvitt Länsstyrelsen kan bedöma. Om situationen inte har kommit till valkansliets kännedom under pågående röstning är det givetvis svårt för kommunen att agera i tid. Länsstyrelsen har inga ytterligare synpunkter i ärendet. Någon avvikelse från föreskriven ordning som föranleder behov av rättelse föreligger inte.

Länsstyrelsen kan inte yttra sig över påstådda redan avprickade väljare eftersom det inte är specificerat vilka väljare det rör sig om.

Felaktig avprickning i röstlängd

DD har överklagat (dnr 291-2018 delvis) Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Efter att hon hade förtidsröstat bestämde hon sig för att rösta om. Hon gick till sin vallokal och visade sin legitimation och fick tillbaka sina förtidsröster. Hon ändrade därefter sina röster och lämnade sina valkuvert till röstmottagarna och blev avprickad. När hon kom hem upptäckte hon att hon fått tillbaka ett röstkort som avsåg en annan person. Hon gick tillbaka till sin vallokal där hon inte fick rösta.

Valnämnden i Mölndals stad har yttrat sig och anfört bl.a. följande:

Valnämnden vitsordar händelsebeskrivningen som sådan. Ett PM över vad som inträffat upprättades direkt efter valet och bifogades valnämndens protokoll från nämndens preliminära rösträkning 2018-09-12.

Valnämnden beklagar det inträffade och ser allvarligt på händelsen. Valnämnden kräver att samtliga röstmottagare dels genomför Valmyndighetens webbutbildningar, dels genomgår Valnämndens egna utbildningar. Distriktens ordförande och vice ordförande får dessutom genomgå en extra utbildning. Valnämnden är noga med att under dessa utbildningar poängtera vikten av noggrannhet vid mottagande av röster och övrig hantering av röster.

Valnämnden känner sig tämligen övertygad om att röstmottagarna i det aktuella valdistriktet hade tillräckliga kunskaper om vad som gäller och att det inträffade – hur beklagligt det än är – beror på den mänskliga faktorn.

I en promemoria som upprättades på valdagen av valkansliet anförs bl.a. följande.

DD ångerröstade på 0403 Glasberget Norra.

Hon fick tillbaka förtidsrösten av röstmottagarna. Med nya röstkuvert och de utbegärda förtidsrösterna gick hon bakom skärmen, sprättade upp ytterkuvertet och tar upp två av rösterna. Hon gör i ordning två nya röster för detta val. Hon tar den tredje från förtidsrösterna och röstar därefter i alla tre val.

När hon kommer hem upptäcker hon att det är en annan persons förtidsröst. Hon öppnar de två valkuverten och ser att det är på ett parti som hon inte har röstat på.

DD går tillbaka till vallokalen och lämnar tillbaks förtidsröstkuvertet med de båda valkuverten. DD vill rösta en gång till i det val då hon röstat med en annan persons röst, i tron att den var hennes egen. Röstmottagarna har redan prickat av henne i alla tre val och hon vägras rösta.

(…)

Valnämnden bedömde vid onsdagsräkningen att de två kvarvarande valkuverten i ytterkuvertet uppenbarligen hade öppnats och att utgångspunkten därför måste vara att det får antas att någon annan än väljaren handskats med rösterna varför de ska underkännas.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och bl.a. anfört följande. Såsom länsstyrelsen får förstå överklagandet är det givetvis beklagligt att röstmottagarna har gjort ett sådant misstag, men länsstyrelsen bedömer att två avgivna röster inte skulle få en sådan påverkan på valresultatet att det finns skäl att upphäva det. Någon avvikelse från föreskriven ordning som föranleder behov av rättelse föreligger inte.

Bedömning av röster

344-2018

EE har överklagat (dnr 344-2018) Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. I valdistrikten Skälebräcke-Kongahälla-Trankärr och Sadelmakaren-Reparatören i Kungälv övervakade han rösträkningen på valdagskvällen. Vid rösträkningen bedömdes åtta eller nio riksdagsröster på Alternativ för Sverige som ogiltiga röster eftersom de som räknade rösterna använde fel lista över registrerade partier.

Kungälvs kommun har yttrat sig och anfört bl.a. följande. Kommunen bedömer inte att felet är underlag för valfusk då det inte utfördes med uppenbart uppsåt att påverka valresultatet. Felet rättades dessutom till omedelbart på plats i respektive vallokal innan valresultatet rapporterades in. I de två aktuella vallokalerna noterades rösterna på Alternativ för Sverige felaktigt som ogiltiga i stället för som röster på övriga anmälda partier. Kommunen bedömer att det fel som uppstått inte har påverkat valresultatet. Antalet röster som noteras i respektive kategori på resultatbilagan är endast ett preliminärt resultat, vilket om det inte hade rättats till i vallokalen hade korrigerats vid den slutliga rösträkningen hos länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över överklagandet och har anfört bl.a. följande. Oavsett var rösterna hade förts i distrikten under den preliminära rösträkningen så hade detta åtgärdats under länsstyrelsens sammanräkning. Någon avvikelse från föreskriven ordning som föranleder behov av rättelse föreligger inte.

544-2018 och 546-2018

FF har överklagat (dnr 544-2018) Valmyndighetens beslut och har anfört i huvudsak följande. Han röstade i valdistriktet Nol Södra i Ale kommun på Piratpartiet i riksdagsvalet. Eftersom det inte fanns några förtryckta valsedlar skrev han Piratpartiet på en blank valsedel. När han läste valresultatet för valdistriktet fanns inga röster registrerade på Piratpartiet.

GG har också överklagat (dnr 546-2018) Valmyndighetens beslut och har åberopat samma omständigheter.

Ale kommun har yttrat sig och anför bl.a. att båda klagandena är avprickade i röstlängden.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och har anfört bl.a. följande.

Länsstyrelsen har genomfört en kontroll av aktuellt distrikt, Nol Södra i Ale kommun. I omslaget för ogiltiga röster – inte anmälda partier ligger två handskrivna röster på Piratpartiet. Eftersom partiet är anmält till riksdagen är rösterna felaktigt ogiltigförklarade.

Den uppkomna situationen är givetvis beklaglig men eftersom partiet hade behövt flera tusen röster för att komma över spärren bedömer Länsstyrelsen att någon avvikelse från föreskriven ordning som påverkat utgången av sammanräkningen inte föreligger.

Obefintliga personröster

HH har överklagat (dnr 741-2018) Valmyndighetens beslut och har anfört i huvudsak följande. Hon har kryssat för II vid valet, men hittar inte att det registrerats någon personröst på II i valet till riksdagen i valkretsen. I vallokalen var flera valsedlar skrivna eller klottrade på.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över HH:s överklagande och anfört bl.a. följande. Göteborgs kommun har anfört att valkansliet har varit i kontakt med berört valdistrikt som inte kan erinra sig någon situation där det i vallokalen förekommit skrivna eller klottrade valsedlar. Vidare anför länsstyrelsen följande.

Länsstyrelsen har kontrollerat valsedlarna i distriktet Örgryte-Härlanda Kallebäck Norra, riksdagen.

II finns på listan för Västra Götaland, västra kretsen och vid genomgång av de valsedlar som lämnats i distriktet finns ingen valsedel med personkryss för II. Ingen sådan valsedel har heller blivit bedömd som ogiltig i distriktet.

Det är av överklagandet oklart om rösten har avgetts i vallokal eller i förtidsröstningslokal. Länsstyrelsen har inte heller vid genomgång av röster på Sverigedemokraterna samt ogiltiga röster – övriga och blanka bland onsdagsrösterna för Göteborg funnit någon röst på II.

Någon avvikelse från föreskriven ordning har inte förekommit.

II har överklagat (dnr 792-2018) Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Bland rösterna i riksdagsvalet från hennes vallokal Gråbo fanns fyra personkryss på henne, men det borde vara fem stycken. Delar av hennes familj och en granne har uppgett att de har personröstat på II. Efter överklagandet har II kommit in med ett intyg från personer som uppger sig ha röstat på II.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över II:s överklagande och anfört följande.

Länsstyrelsen har kontrollerat rösterna i distriktet Bälinge-Gråbo i Alingsås kommun.

Det finns i distriktet fyra röster på II. Sverigedemokraterna har ingen röst i distriktet som ogiltigförklarats.

Vad avser klagandens åsikt att det ska finnas fem valsedlar med personkryss tillfallande klaganden i distriktet är det Länsstyrelsens uppfattning att klaganden inte kan ha kunskap om exakt vad andra personer röstat på. Någon avvikelse från föreskriven ordning som påverkat utgången av sammanräkningen föreligger inte.

Dnr 772-2018

JJ har överklagat Valmyndighetens beslut och har anfört i huvudsak följande. Han röstade i sin vallokal i valdistriktet Ström i Lilla Edets kommun och tog då i riksdagsvalet en namnvalsedel för Sverigedemokraterna. Han personkryssade KK. När han sedan kontrollerade valresultatet så fanns det inget personkryss registrerat för KK.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig och anfört följande.

Länsstyrelsen har gått igenom valsedlarna i aktuella distrikt, Ström, Lilla Edet, riksdagsrösterna. Personkryss på KK finns inte varken i omslaget för SD eller i omslaget för ogiltiga röster. Det finns inte heller något personkryss på KK i onsdagsdistriktet. Den röst som JJ menar att han har avlagt är alltså inte bedömd som ogiltig eller partiröst, utan finns inte alls i något av distrikten.

Det är därmed Länsstyrelsens uppfattning att rösten inte funnits i kassen för distriktet Ström eller i onsdagsdistriktet. Länsstyrelsen avstyrker bifall till överklagandet med hänvisning till att en röst på partiet inte skulle haft någon betydande effekt i riksdagsvalet.

Dnr 783-2018

LL har överklagat Valmyndighetens beslut och anfört i huvudsak följande. Den person han personröstade på i riksdagsvalet har inte blivit registrerad. Han röstade i en vallokal i Lilla Edets kommun.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över överklagandet och anfört bl.a. att det är omöjligt att kontrollera påståendet i överklagandet och därmed bemöta detsamma eftersom det inte framgår vilket parti och kandidat klaganden röstat på. Länsstyrelsen avstyrker bifall till överklagandet.

Bemötande i vallokal

MM har överklagat (695-2018 delvis) Valmyndighetens beslut och har anfört i huvudsak följande. Hennes syster och några andra väljare blev nästan utkörda ur vallokalen i stadshuset i Mölndal på valdagen vid kl. 19.00-19.45. Vidare anför hon att sändningen av valvakan avbröts och att då sändningen återupptogs hade stödet för olika partier ändrats i stor utsträckning.

Valmyndigheten har i andra ärenden (dnr 54-2018 m.fl.) yttrat sig över det förhållandet att det var svårt att följa rösträkningen på myndighetens webbplats.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har yttrat sig över överklagandet och anfört följande.

Mölndals kommun har yttrat sig och konstaterar att det inte framgår vilket distrikt som avses då det i Stadshuset fanns två distrikts vallokaler. Det har dock inte antecknats i något av distriktens protokoll om någon liknande händelse. Både valnämnd och valkansli har befunnit sig i samma byggnad hela valdagen och nämnden har inte noterat någon incident vid den angivna tidpunkten i nämndens loggbok. Nämnden finner det osannolikt att en händelse av beskrivet slag inte skulle ha noterats i protokollet eller på annat sätt kommit till valnämndens kännedom.

Länsstyrelsens bedömning

Det är enligt Länsstyrelsens uppfattning oklart vad som eventuellt förekommit i Stadshuset under valdagen. Såsom valnämnden anförts skulle en situation såsom den beskrivna ha noterats i protokollet för aktuell vallokal. Länsstyrelsen finner inte anledning att ifrågasätta nämndens bedömning att aktuell situation skulle ha kommit till nämndens kännedom med hänsyn till nämndens fysiska närvaro i byggnaden.

Länsstyrelsen noterar att röstmottagarna har ansvar för att upprätthålla ordningen i lokalen och däri ligger även en möjlighet att avvisa personer som stör ordningen i vallokalen. Någon avvikelse från föreskriven ordning synes inte ha förekommit.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Gällande rätt

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället enligt paragrafens andra stycke uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse. Rättelse enligt första eller andra stycket ska bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

I 8 kap. 2 § första stycket vallagen stadgas att det i anslutning till ett röstmottagningsställe ska ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    a) för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    b) för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat.

I paragrafens andra stycke anges att de partier som deltar i valen också ska kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats. I det tredje stycket stadgas att vad som sägs i första stycket 2 endast gäller under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 § vallagen.

I 8 kap. 4 § vallagen anges vidare att röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället. Den som finns i lokalen eller i ett utrymme intill denna skall rätta sig efter de anvisningar som röstmottagarna ger för att röstmottagningen ska kunna genomföras. Blir det sådan oordning att den inte kan avstyras får röstmottagningen tillfälligt avbrytas.

Valprövningsnämndens bedömning

Tillhandahållande av valsedlar

AA har gjort gällande att det vid något tillfälle i Härryda kommun saknades valsedlar för Sverigedemokraterna, men att röstmottagarna efter påpekande plockade fram sådana valsedlar. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. AA:s överklagande ska därför avslås.

BB har gjort gällande att det vid ett tillfälle saknats valsedlar för Alternativ för Sverige i Nödinge i Ale kommun samt att en röstmottagare har uppgett att hon hade registrerat röster fel. Av yttrandet från Ale kommun framgår att Alternativ för Sverige självt ansvarade för att lägga ut partiets valsedlar. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. BB:s överklagande ska därför avslås.

CC har gjort gällande att det bl.a. vid ett röstmottagningsställe i Nygård i Lilla Edets kommun var svårt att hitta valsedlarna för Sverigedemokraterna eftersom de inte stod i bokstavsordning eller var gömda bakom andra valsedlar. Valnämnden i Lilla Edets kommun har inte fått kännedom om några sådana problem. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. CC:s överklagande ska därför avslås.

Felaktig avprickning i röstlängd

DD har gjort gällande att hon i samband med att hon ångrade sina förtidsröster felaktigt fått en annan persons röstkort. Efter att hon hade röstat påpekade hon att hon fått tillbaka fel röstkort. Hon fick då inte rösta igen. Valnämnden i Mölndals stad vitsordar händelsebeskrivningen som sådan. Valprövningsnämnden finner att utredningen visar att det genom vad som förevarit har förekommit en avvikelse från föreskriven ordning. Avvikelsen kan dock enligt Valprövningsnämnden inte med fog antas ha inverkat på valutgången i valet till riksdagen. DD:s överklagande ska därför avslås.

Bedömning av röster

EE har gjort gällande att i valdistrikten Skälebräcke-Kongahälla-Trankärr och Sadelmakaren-Reparatören i Kungälv bedömdes röster på Alternativ för Sverige i riksdagsvalet som ogiltiga eftersom de som räknade rösterna använde en felaktig lista över vilka partier som var anmälda. Kungälvs kommun har uppgett att i de två aktuella vallokalerna noterades röster på Alternativ för Sverige felaktigt som ogiltiga i stället som för röster på övriga anmälda partier. Valprövningsnämnden finner att det vid den preliminära röstsammanräkningen därför har förekommit en avvikelse från föreskriven ordning. Det framgår dock av utredningen i ärendet att felet rättades till omedelbart på plats i vallokalerna innan resultatet inrapporterades. Det som förekommit kan enligt Valprövningsnämnden inte med fog antas ha inverkat på valutgången. EE:s överklagande ska därför avslås.

FF och GG har gjort gällande att deras röster på Piratpartiet inte har blivit registrerade. Länsstyrelsen har genomfört en kontroll av aktuellt distrikt och funnit att det i omslaget för ogiltiga röster – inte anmälda partier ligger två handskrivna röster på Piratpartiet. Länsstyrelsen har i sitt yttrande anfört att eftersom partiet är anmält till valet till riksdagen är rösterna felaktigt ogiltigförklarade. Valprövningsnämnden finner att utredningen visar att det genom vad som förevarit har förekommit en avvikelse från föreskriven ordning. Den avvikelse som förekommit kan dock enligt Valprövningsnämnden inte med fog antas ha inverkat på valutgången i valet till riksdagen. FF:s och och GG:s överklaganden ska därför avslås.

Obefintliga personröster

HH och II har gjort gällande att personröster som avgetts för II på valsedlar för Sverigedemokraterna inte har registrerats. Länsstyrelsen har kontrollerat de valsedlar för Sverigedemokraterna som har avlämnats i de aktuella distrikten, och har inte funnit någon personröst på II som inte har beaktats. Vad gäller valdistriktet Bälinge-Gråbo i Alingsås kommun har fyra personröster registrerats för II. Hon har till Valprövningsnämnden gett in ett intyg där fem olika personer intygar att de kryssat II i valet den 9 september 2018 till riksdagen i Bälinge-Gråbo valdistrikt. Mot denna bakgrund anser Valprövningsnämnden att det inte kan uteslutas att en valsedel med en personröst på II har förkommit. I valkretsen Västra Götalands län västra, som valdistriktet Bälinge-Gråbo ingår i, har registrerats totalt 46 personröster på II vilket motsvarar en andel på 0,1 % av rösterna på Sverigedemokraterna i valkretsen. Enligt 14 kap. 9 § vallagen ska ett personligt röstetal bara fastställas för en kandidat som fått särskilda personröster till ett antal av minst 5 % av partiets röstetal i valkretsen. Oavsett orsaken till att endast fyra personröster på II registrerats i valdistriktet Bälinge-Gråbo anser Valprövningsnämnden inte att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning som med fog kan antas ha påverkat valutgången. HH:s och II:s överklaganden ska därför avslås.

JJ har gjort gällande att en personröst på KK som han avgav på en namnvalsedel för Sverigedemokraterna inte blivit registrerad. Länsstyrelsen har gått igenom valsedlarna i det aktuella distriktet och har inte funnit någon personröst för KK. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. JJ:s överklagande ska därför avslås. 

LL har gjort gällande att en personröst han har avlagt inte blivit registrerad. Av överklagandet framgår inte vilket parti eller kandidat rösten avser. Valprövningsnämnden anser att utredningen i ärendet inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. LL:s överklagande ska därför avslås.

Bemötande i vallokal

MM har gjort gällande att det varit oordning i en vallokal i stadshuset i Mölndal på valdagen. Mölndals kommun har anfört att det inte antecknats något om detta i något av distriktens protokoll. I sitt beslut i ärende dnr 54-2018 m.fl. har Valprövningsnämnden avslagit överklaganden som rörde problemen med Valmyndighetens webbplats under valdagskvällen. I det nu aktuella ärendet anser Valprövningsnämnden att utredningen inte visar att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon otillbörligen har verkat vid valet på annat sätt. MM:s överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.