Saknade valsedlar, mandatfördelning

Valprövningsnämndens beslut 490,743-2018

Beslut
Avslag
Beslutat
30 januari 2019
Ämnesord
Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län fastställde i ett beslut den 20 september 2018 utgången av valet till kommunfullmäktige i Åmåls kommun den 9 september 2018.

Redogörelse för överklagandena och yttranden från valnämnd och länsstyrelse

Liberalerna i Åmål (490-2018) har överklagat länsstyrelsens beslut och anfört i huvudsak följande. Liberalerna har under valdagen den 9 september 2018 vid två olika röstmottagningsställen fått sina kommunala valsedlar borttagna eller stulna.

Valnämnden i Åmåls kommun har yttrat sig och anfört bl.a. följande.

Valnämnden i Åmåls kommun har intervjuat ordförandena på de två nämnda distrikten. Ordförandena anger att de inte upplever att Liberalernas valsedlar har saknats under valdagen. Om dessa valsedlar har saknats är det under en kortare tidsperiod. Valsedelsställen har kontrollerats kontinuerligt under dagen på de båda vallokalerna och valsedlar har fyllts på när så har behövts.

I vallokalen Åmål nordvästra har det under några tillfällen under dagen funnits två valsedelsställ. Ett i vallokalen och ett strax utanför lokalen. Detta på grund av att det på Kristinebergsskolan funnits två valdistrikt och det under delar av dagen blivit köbildning och många väljare på plats samtidigt.

Valdistrikten har då valt att ställa ut ett valsedelsställ strax utanför sina vallokaler, i skolans entréhall. Detta valsedelsställ har kontrollerats på samma sätt som valsedelsstället i vallokalen.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har i ett yttrande anfört följande.

Vad avser att valsedlar kan ta slut är detta en situation som kan uppstå men Länsstyrelsen bedömer att valnämnden tycks ha haft rimliga rutiner. Det har inte förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Tomas Lindström (dnr 743-2018) har överklagat länsstyrelsens beslut och yrkar att en ersättare utses för honom. Han har anfört bl.a. följande. Hans parti – Tomas Lindström – fick 164 röster i valet till kommunfullmäktige i Åmål och kom med tre rösters marginal in i kommunfullmäktige. Någon ersättare kunde inte utses. Den enda kandidat som var förtryckt på valsedlarna var Tomas Lindström. Han har fått upplysningen vid kontakt med länsstyrelsen att han blivit invald i kommunfullmäktige genom personkryss. Att det på grund av detta inte kan utses ersättare kan inte vara riktigt. Personkryss kan dessutom ha tillkommit i efterhand. Vidare anför han att han anmäler att det på olika sätt har förekommit valfusk.

Länsstyrelsen har, efter att ha hört valnämnden i Åmåls kommun, yttrat sig. Vad gäller frågan om ersättare i kommunfullmäktige har länsstyrelsen anfört följande.

Rösterna på Thomas Lindström (partiet) är fördelade enligt följande som framgår av protokollet för den slutliga sammanräkningen.

Listnummer                                              Antal röster

1401-15763                                             143

1401-17368                                             1

1401-17369                                             5

1401-17377                                             9

1401-17381                                             1

1401-17407                                             1

1401-90000                                             4

På 64 av valsedlarna med listnummer 1401-15763 har Thomas Lindström fått ett personkryss.

Enligt 14 kap. 9 § vallagen ska i första hand ordningen mellan kandidaterna bestämmas på grundval av storleken på varje kandidats personliga röstetal. För att väljas in på personligt röstetal behöver kandidaten ha mint 5 procent av det antal röster som partiet fått i valkretsen dock minst 50 röster vid val till kommunfullmäktige (14 kap. 13 § vallagen).

Thomas Lindström är invald på personligt röstetal.

Hur ersättare utses regleras i 14 kap. 16-17 §§ vallagen. I första hand utses ersättare utifrån personligt röstetal. Det är dock ingen annan i Thomas Lindström (partiet) som når upp till den så kallade personvalsspärren. I andra hand utses ersättare genom en beräkning inom aktuellt parti. Vid varje beräkning tas hänsyn bara till de valsedlar som upptar ledamotens namn och som därför gällde för detta namn när det tog plats i ordningen. Det innebär att vid beräkningen tas bara hänsyn till de valsedlar där Thomas Lindström fått personkryss, för det är bara de som bidragit till hans plats i ordningen och på de valsedlarna finns Thomas Lindström som enda namn. Det finns därför ingen kandidat på valsedlarna som kan utses till ersättare för Thomas Lindström.

Vad Thomas Lindström anfört om att personkryssen tillkommit i efterhand så har Länsstyrelsen inte sett något som ger anledning till att misstänka att något sådant skett. Länsstyrelsen har en säker hantering av valsedlarna under den slutliga sammanräkningen.

Någon avvikelse från föreskriven ordning har inte förekommit.

Tomas Lindström har vidhållit sitt överklagande.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Enligt 15 kap. 13 § första stycket vallagen (2005:837) ska Valprövningsnämnden upphäva ett val i den omfattning som det behövs och förordna om omval i den berörda valkretsen

  1. om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för förekommit avvikelse från föreskriven ordning, eller
  2. om någon hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället, enligt paragrafens andra stycke, uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

Rättelse enligt första eller andra stycket ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

Enligt 8 kap. 2 § vallagen gäller följande:

I anslutning till ett röstmottagningsställe skall det ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats skall väljarna ha tillgång till

  1. valsedlar med enbart valbeteckning,
  2. valsedlar med parti- och valbeteckning
    1. för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet,
    2. för val till landstings- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat där och som inte uppfyller kraven i a ovan, när det gäller röstmottagningsställen inom det landsting eller den kommun där partiet är representerat,
  3. valsedlar med parti- och valbeteckning för val till Europaparlamentet för varje parti som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller valsedlar med parti- och valbeteckning samt uppgifter om kandidater om ett sådant parti deltar med endast en valsedel.

De partier som deltar i valen skall också kunna lägga ut sina valsedlar på denna plats.

Vad som sägs i första stycket 2 och 3 gäller endast under förutsättning att partiet har gjort en begäran enligt 6 kap. 7 §.

Vad gäller Liberalerna i Åmåls överklagande finner Valprövningsnämnden att det inte framkommit i ärendet att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. Överklagandet ska därför avslås.

Valprövningsnämnden finner när det gäller Tomas Lindströms överklagande inte annat än att bestämmelserna om utseende av ersättare tillämpats på ett riktigt sätt. Tomas Lindströms överklagande ska därför avslås.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.