Delad makt delat ansvar -- föräldraförsäkringen

Yttrande 1993/94:AU6

PDF
Observera att dokumentet är inskannat och fel kan förekomma.

Arbetsmarknadsutskottets yttrande 1993/94:AU6y

Delad makt delat ansvar — föräldraförsäkringen


1993/94 AU6y


Till socialförsäkringsutskottet Inledning

Till arbetsmarknadsutekottet har hänvisate regeringens proposition 1993/94:147 om jämställdhetepolitiken. Propositionen innehåller bl.a. förslag som syftar till att öka faders uttag av föräldraledighet. Proposi­tionen innehåller vidare förslag om sänkt ersättningsnivå för föräldra­penning. Frågor rörande föräldraförsäkringen i den allmänna försäk­ringen hör till socialförsäkringsutskottete beredningsområde och ar­betemarknadsutekottet har beslufat att — under förutsättning av social-försäkringsutekottefe medgivande — med eget yttrande överlämna pro­positionen i mofevarande del jämte tre med anledning av lagförslaget väckta motioner.

Utskottet överlämnar alltså propositionens förslag till lag om änd­ring i lagen (1962:381) om allmän försäkring och förslaget till anslag till föräldraförsäkringen. De nämnda delarna av propositionen avser punkterna 2 och S i regeringens förslag till riksdagsbeslut (avsnitt 1, s. 7).

Härutöver överlämnas motionerna 1993/94:A42 av My Persson och Inger René (m), 1993/94:A43 (yrk. 3, 5) av Harriet Colliander och Laila Strid-Jansson (nyd) samt 1993/94:A44 (yrk. 7, 8) av Gudrun Schyman m.fl. (v).

Arbetemarknadsutekottet vill med anledning av de aktuella förslagen och de motioner som väckfe med anledning härav anföra följande.

Propositionen och motionerna

Sedan den 1 juli 1989 utges föräldrapenning med anledning av barns födelse under högst 450 dagar, dvs. femton månader sammanlagt för föräldrarna. Tolv månader ersätts med belopp motsvarande 90 % av förälderns sjukpenninggrundande inkomst. Resterande tre månader ersätfe med garantibelopp, sk. garantidagar (60 kr per dag).

I regeringens förslag om vårdnadsbidrag till småbarnsföräldrar (prop. 1993/94:148) föreslås att de 90 garantidagarna slopas och ersätts av ett vårdnadsbidrag med 2 000 kr i månaden för barn i åldern ett till tre år.

1 Riksdagen 1992/93. 18saml. Nr6y


För närvarande är 90 föräldrapenningdagar förbehållna vardera för-        1993/94:AU6y äldern. Dessa dagar kan genom skriftlig anmälan överlåtas till den andre föräldern. Föräldrapenningdagarna kan tas ut till dess barnet fyllt åtta år eller den senare tidpunkt då barnet avslutat sitt första skolår.

Mot bakgrund av att insatserna hittills bara i begränsad mån ökat fåders utfag av föräldrapenning föreslås nu en ändring i 4 kap. 3 och 6 §§ lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Förslaget innebär att det fr.o.m. den 1 januari 1995 införs dels en likadelning av rätten till föräldrapenningdagar mellan föräldrar som har gemensam vårdnad om barnet, dels att förälderns rätt att överlåta föräldrapenningdagar begränsas på så sätt att 30 dagar inte får överlå­tas.

Ersättningsnivån för föräldrapenning föreslås sänkt till 80 % med undantag för de första 30 dagarna för vardera föräldern. En ensam vårdnadshavare skall ha rätt till den högre ersättningsnivån under två månader. I fråga om föräldrapenning för barn som är fött före ikraft­trädandet av lagändringen skall äldre bestämmefeer fortfarande gälla, såvitt avser ersättningsnivån dock endast intill utgången av år 1996.

Medelsbehovet till Bidrag till föräldraförsäkringen för budgetåret 1994/95 beräknas till 2 738 miljoner kronor.

Socialdemokraterna (motion A40) biträder förslaget om att en må­nad med 90 % ersättningsnivå reserveras för vardera föräldern.

Vänsterpartiet anser i motion A44 att förslaget om en pappa- och en mammamånad i och för sig är lovvärt men i realiteten inte innebär att Sder kommer att ta ut mer föräldraledighet än man gör redan i dag. Partiet motsätter sig en sänkning av ersättningsnivån för föräldrapen­ning (yrk. 7). Vänsterpartiet vill också till Bidrag till föräldraförsäk­ringen anvisa 150 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit (yrk. 8).

I motion A42 av My Persson och Inger René (m) yrkas att en "pappamånad" införs endast i det fall riksdagen bifaller förslaget om införande av vårdnadsbidrag.

I motion A43 av Harriet Colliander och Laila Strid-Jansson (nyd) yrkas dels att riksdagen avslår förslaget rörande föräldraförsäkringen (yrkande 3), dels att riksdagen beslutar sänka ersättningsnivån i föräld­raförsäkringen från 90 till 80 % (yrk. 5). Motionärerna vill således i sistnämnda hänseende gå längre än vad regeringen föreslagit och sänka ersättningsnivån även beträffande de första 30 föräldrapenningdagarna för vardera föräldern.

Utskottets överväganden

Samhällefe ekonomiska stöd till föräldrar i samband med barns födelse genomgick år 1974 en genomgripande förändring när moderskapsför-säkringen ersattes av en föräldraförsäkring (prop. 1973:47, SfU19, rskr. 198).


 


Reformen hade en mycket påtaglig inriktning att, som redan den        1993/94:AU6y förändrade benämningen på förmånerna antyder, göra vården av bar­nen till en angelägenhet för båda föräldrarna.

Föräldrar hade ursprungligen rätt till föräldrapenning under 180 dagar. Ersättningstiden förlängdes den 1 januari 1986 till 360 dagar varav 270 dagar ersattes med belopp motsvarande förälderns sjukpen­ning och 90 dagar ersattes enligt garantinivå (48 kr/dag). Den 1 juli 1989 förlängdes ersättningstiden till 450 dagar varav 260 dagar med ersättning enligt sjukpenningnivå och 90 dagar enligt garantinivå (60 kr/dag).

Föräldraförsäkringen har på ett avgörande sätt bidragit till en för­ändring av en traditionell arbefefördelning i hemmet och i arbefelivet mellan kvinnor och män. Försäkringen tillsammans med den korre­sponderande ledighetelagstiftningen har gjort det möjligt för föräldrar, framför allt mödrar, att förena förvärvsarbete och föräldraskap.

Utvecklingen under de tjugo år försäkringen varit i kraft visar att Sder inte i den utsträckning som från flera utgångspunkter är önskvärt har utnyttjat möjligheten till betald ledighet för att vara hemma med sina barn.

Det har under årens lopp gjorts insatser i form av kampanjer, attitydpåverkan och informationsinsateer för att förmå pappor att i större utsträckning ta hand om barnen. Riksdagen har i detta syfte under flera år anslagit medel för särskilda informationsinsatser. Kraft­fulla sateningar på information och opinionsbildning under en lång följd av år har dock hittills inte i nämnvärd utsträckning påverkat fåders uttag av föräldrapenning.

När förslaget om ny jämställdhetslag lades fram (prop. 1990/91:113, AU 17, rskr. 288) ställde sig riksdagen bakom bedömningen att det ur jämställdhetssynpunkt är av central betydelse att fler pappor utnyttjar föräldraförsäkringen. Riksdagen uttalade vidare bl.a. att målet borde vara att, vid utgången av år 1993, minst två tredjedelar av papporna i någon utsträckning använder sig av möjligheten att ta ut föräldrapen­ningen. Om detta mål inte kunde uppnås borde enligt riksdagens mening ytterligare åtgärder övervägas.

Arbetsmarknadsutskottet har genom beslut denna dag (1993/94:AU17) tillstyrkt regeringens förslag om ökat anslag till bl.a. informationsinsatser i syfte att öka fåders uttag av föräldrapenning.

Vården av barnen är båda föräldrarnas ansvar. Utskottet menar att tiden är mogen att pröva nya vägar för att försöka öka pappors utnyttjande av föräldraförsäkringen. En utveckling i den riktningen skulle ha utomordentligt stor betydelse inte minst ur jämställdhetssyn­punkt. Utskottet tillstyrker regeringens förslag rörande föräldraförsäk­ringen om en hälftendelning av ersättningsdagarna och om en "pap­pa-" och en "mammamånad" med hög ersättningsnivå. Eftersom frå­gan om ett vårdnadsbidrag bereds i annat utskott har arbetsmarknads­utskottet inte funnit anledning att göra något särskilt uttalande med anledning av motion A42.

Det kan befaras att en sänkt ersättningsnivå för föräldrapenning kan                 3

komma att motverka strävan att få fåder att i större utsträckning vara


 


hemma med sina barn. Ambitionen bör självfallet vara att pappors 1993/94:AU6y

uttag av föräldrapenning inte inskränker sig till tiden med förhöjd ersättning. Regeringen bör noga följa hur detta och andra förslag på socialförsäkringsområdet påverkar fåders beteende i det här avseendet. Av utskottets ställningstagande följer att förslaget i motion A44 att anvisa 150 miljoner kronor utöver regeringens förslag bör avvisas.

Med det anförda tillstyrker utekottet propositionen i här berörda delar inkl. medelsanvisningen. Motionerna A43 och A44 avstyrks, i förekommande fall i berörda delar.

Stockholm den 14 april 1994

På arbetsmarknadsutskottets vägnar

Elver Jonsson

1 beslutet har deltagit: Elver Jonsson (fip), Anders G Högmark (m), Georg Andersson (s), Marianne Andersson (c), Lahja Exner (s), Char­lotte Cederschiöld (m), Sten Östlund (s), Harald Bergström (kds), Laila Strid-Jansson (nyd), Isa Halvarsson (fp), Johnny Ahlqvist (s), Kent Olsson (m), Berit Andnor (s), Sven Lundberg (s) och Britt Bohlin (s).

Från Vänsterpartiet, som inte företräds av någon ordinarie ledamot i utskottet, har suppleanten Hans Andersson (v) närvarit vid den slutliga behandlingen av ärendet.

Avvikande mening

Laila Strid-Jansson (nyd) anser att den delen av yttrandet som börjar med "Vården av" slutar med "berörda delar" bort ha följande lydelse:

För ufekottet är den personliga friheten av grundläggande betydelse. Familj och barn måste i första hand vara föräldrarnas ensak och inte statens. Staten skall inte styra föräldrarnas val i fråga om vem som skall vara hemma och ta hand om barn. Det bestämmer föräldrarna gemensamt. Av den anledningen bör riksdagen enligt ufekottets me­ning med anledning av motion A43 i mofevarande del avslå regering­ens förslag beträffande föräldraförsäkringen om fåders uttag av föräld­raledighet.

När det gäller förslaget att sänka ersättningsnivån för föräldrapen­ning bör sänkningen enligt utskottefe mening också gälla beträfende de 30 första dagarna för vardera föräldern. Riksdagen bör med avslag på motion A44 besluta i enlighet med vad som sagts i motion A43 i motsvarande del.


 


Meningsyttring av suppleant                               l993/94:AU6y

Meningsyttring får avges av suppleant från Vänsterpartiet, eftersom partiet inte företräds av ordinarie ledamot i utskottet.

Hans Andersson (v) anför:

Vänsterpartiefe principiella ståndpunkt är att föräldraledigheten skall delas mellan föräldrarna i de fall föräldrarna sammanbor eller är gifta. Inom nuvarande relativt korta föräldraledighet är det dock svårt att statiskt dela ledigheten mellan föräldrarna. Vi vill att föräldraför­säkringen byggs ut till 15 månader med full ersättning (dvs. utan garantidagar) och att tre månader i ett försfa steg reserveras för pappan.

Regeringens förslag med en pappa- och en mammamånad är lovvärt men innebär tyvärr i realiteten ett bibehållande av sfatus quo. Ända skillnaden är att den föräldraledighet som männen redan tar ut i dag, kan komma att fördela sig något jämnare mellan samhällsklasserna. Männen tar i dag ut ca 9 % av den totala tiden vilket motsvarar drygt de 30 dagar som enligt förslaget reserveras för pappan.

Vänsterpartiet kan inte acceptera en sänkning av ersättningsnivån för föräldrapenning. Förslaget i den delen innebär ett oacceptabelt inkomstbortfall för barnfamiljer. Dessutom är förslaget förkastligt ur jämställdhetssynpunkt eftersom männens uttag av föräldraledighet i hög grad påverkas av ersättningsnivån. Som följd av vårt ställningsta­gande bör det till föräldraförsäkringen anslås 150 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslagit. Riksdagen bör alltså beslufa i enlighet med motion A44 i motsvarande delar.