Handlingsplan för att genomföra Stockholmsprogrammet

Yttrande 2009/10:FöU3y

PDF
2009/10:FöU3y Handlingsplan för att genomföra Stockholmsprogrammet

Försvarsutskottets yttrande

2009/10:FöU3y

Handlingsplan för att genomföra Stockholmsprogrammet

Till justitieutskottet

Justitieutskottet har berett försvarsutskottet tillfälle att yttra sig över Europeiska kommissionens handlingsplan för genomförande av Stockholmsprogrammet.

Försvarsutskottet yttrar sig över de delar som rör katastrofhanteringen inom EU.

Utskottet välkomnar att kommissionen redovisar åtgärder för att förbättra katastrofhanteringen inom EU. Det är enligt utskottet angeläget att medlemsstaternas möjligheter att solidariskt hjälpa ett land som drabbas av katastrofer liksom ländernas förmåga att ta emot hjälp i sådana situationer förbättras i enlighet med solidaritetsklausulen.

Utskottets överväganden

Handlingsplanen

Europeiska kommissionen framhåller i handlingsplanen för Stockholmsprogrammet (KOM(2010) 171 slutlig) att våra insatser för att skydda människor kommer att beröra EU:s roll när det gäller att förebygga, skapa beredskap för och vidta åtgärder i samband med kriser och katastrofer. Vidare analys och nödvändiga åtgärder på EU-nivå i samband med krishantering kommer att prioriteras med omedelbar verkan. EU:s civilskyddsmekanism kommer att stärkas i syfte att göra medlemsstaternas stöd mer tillgängligt, kompatibelt och samordnat. Även de förebyggande insatserna behöver stärkas. Unionen kommer att tillämpa solidaritetsklausulen.

Kommissionen redovisar i en tabell en tidsplan för att förstärka EU:s kapacitet att förebygga, förbereda sig för och reagera på olika katastrofer, bl.a. kommer förslag att tas fram för genomförande av solidaritetsklausulen.

Faktapromemorian

Justitiedepartementet har i en faktapromemoria (2009/10:FPM7) kortfattat kommenterat krishanteringsåtgärderna i handlingsplanen. Det framhålls att utvärdering av samarbetet inom civilskyddsområdet är en prioriterad fråga och att kommissionen nämner att EU ska genomföra solidaritetsklausulen.

Utskottets ställningstagande

EU:s stats- och regeringschefer antog under det svenska ordförandeskapet i december 2009 vid Europeiska rådets möte 2009 Stockholmsprogrammet för perioden 2010–2014 inom det europeiska politikområdet ”frihet, säkerhet och rättvisa”. Det spanska ordförandeskapet har därefter ansvarat för utarbetandet av en handlingsplan för Stockholmsprogrammet. Europeiska kommissionen har redovisat en handlingsplan för att genomföra programmet.

Justitieutskottet har berett försvarsutskottet tillfälle att yttra sig över handlingsplanen. Försvarsutskottet yttrar sig över de delar i handlingsplanen som rör kris- och katastrofhantering.

Försvarsutskottet konstaterar att en förbättrad krisberedskap inom EU är nödvändig för att svara upp mot det bredare spektrum av hot och risker som följer av de senaste årens internationella utveckling. Dessa kriser behöver inte vara begränsade till enskilda länder varför en ökad samordning på EU-nivå är mycket angelägen.

Kommissionens meddelande innehåller en tabell med en tidsplan över konkreta åtgärder för bl.a. katastrofhantering inom EU. Kommissionen kommer att ta fram förslag till genomförande av solidaritetsklausulen under perioden 2010–2011. Utskottet konstaterar att Lissabonfördragets artikel 222 innebär att unionen och dess medlemsstater ska handla gemensamt i en anda av solidaritet om en medlemsstat drabbas av katastrofer. Det är enligt utskottet angeläget att medlemsstaternas möjligheter förbättras att solidariskt hjälpa ett land som drabbas liksom ländernas förmåga att ta emot hjälp vid sådana situationer. Utskottet vill i detta sammanhang också framhålla att regeringen nyligen tillsatt en utredning (dir. 2010:49) om Sveriges möjligheter att ta emot internationellt stöd vid kriser och allvarliga händelser i fredstid.

Utskottet välkomnar att kommissionen redovisar åtgärder för att förbättra katastrofhanteringen inom EU och understryker vikten av att EU bygger ut sin förmåga att agera vid olika typer av katastrofer.

Stockholm den 25 maj 2010

På försvarsutskottets vägnar

Anders Karlsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders Karlsson (s), Rolf Gunnarsson (m), Karin Enström (m), Peter Jonsson (s), Nils Oskar Nilsson (m), Staffan Danielsson (c), Michael Hagberg (s), Allan Widman (fp), Peter Jeppsson (s), Isabella Jernbeck (m), Åsa Lindestam (s), Else-Marie Lindgren (kd), Rolf K Nilsson (m), Gunilla Wahlén (v), Inger Jarl Beck (s), Kjell Eldensjö (kd) och Per Bolund (mp).