Indelning i utgiftsområden

Yttrande 2010/11:FiU6y

PDF
2010/11:FiU6y Indelning i utgiftsområden

Finansutskottets yttrande

2010/11:FiU6y

Indelning i utgiftsområden

Till konstitutionsutskottet

Konstitutionsutskottet beslutade den 26 april 2011 att bereda övriga utskott tillfälle att yttra sig över regeringens proposition 2010/11:100 2011 års ekonomiska vårproposition, punkterna 2–11, med eventuella motioner som kan komma att väckas i de delar som berör respektive utskotts beredningsområde.

Finansutskottet begränsar sitt yttrande till punkterna 2 och 6 i propositionen.

Finansutskottet tillstyrker propositionens förslag.

Utskottets överväganden

Inledning

I proposition 2010/11:100 2011 års ekonomiska vårproposition föreslår regeringen i punkterna 2–11 ändrad fördelning av ändamål och verksamheter på utgiftsområden. Finansutskottet begränsar yttrandet till att gälla punkterna 2 och 6 i propositionen.

Inga motioner har väckts med anledning av de förslag som rör finansutskottets utgiftsområde.

Propositionen

Förslagspunkt 2

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som finansieras från anslaget 1:17 Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning flyttas till utgiftsområde 22 Kommunikationer.

För 2012 innebär förslaget att den beräknade utgiftsramen för utgiftsområde 22 Kommunikationer ökar med 25 000 000 kr medan ramen för utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning minskar med motsvarande belopp.

Förslagspunkt 6

Regeringen föreslår att de ändamål och verksamheter som avser en utvecklad jämställdhetsstatistik vid Statistiska centralbyrån och som finansieras från anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder under utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet flyttas till utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning.

För 2012 innebär förslaget att den beräknade utgiftsramen för utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning ökar med 1 000 000 kr och att ramen för utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet minskar med motsvarande belopp.

Finansutskottets beredningsområde

Utskottets beredningsområde är definierat i riksdagsordningen (RO). Till finansutskottets beredningsområde hör bl.a. ”statliga arbetsgivarfrågor, statlig statistik, redovisning, revision och rationalisering” samt ”förvaltningsekonomiska frågor i övrigt som inte rör enbart ett visst ämnesområde”.

Dit hör också utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning (4 kap. 6 § andra stycket RO).

Utskottets ställningstagande

Gemensamma e-förvaltningsprojekt av strategisk betydelse

Regeringen har under de senaste åren genomfört en rad organisationsförändringar för att utveckla och effektivisera den statliga förvaltningen. Förslaget om ändringar i utgiftsområdesindelningen när det gäller gemensamma e-förvaltningsprojekt är en följd av att regeringen som ett led i denna process vill samla beredningen av IT-politiken under ett utgiftsområde, dvs. utgiftsområde 22 Kommunikationer.

Utskottet tillstyrker propositionens förslag (punkt 2).

I fråga om den övergripande e-förvaltningspolitiken anser utskottet att denna liksom tidigare bör redovisas i avsnittet om statlig förvaltning under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning. Utvecklingen och samordningen av myndigheternas e-förvaltning har stor betydelse för effektiviteten i statlig förvaltning, och utskottet anser därför att finansutskottet även i fortsättningen bör ansvara för beredning av e-förvaltningsfrågor som hör ihop med den statliga förvaltningspolitiken.

Jämställdhetsstatistik

I propositionen framförs att produktionen av den utvecklade jämställdhetsstatistiken och indikatorerna för denna statistik bör vara en del av Statistiska centralbyråns (SCB) årliga statistikinsamlande. Regeringen föreslår därför att denna verksamhet flyttas till utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning.

Statistiken inom utgiftsområde 2 omfattar SCB:s verksamhet. SCB är en myndighet som har till ansvar att producera dels officiell statistik inom flera områden, t.ex. arbetsmarknad och nationalräkenskaper, dels annan statlig statistik. På uppdrag producerar myndigheten även statistik åt myndigheter och andra beställare. Enligt en förstudie om produktionen av jämställdhetsstatistik som SCB genomförde 2008 på uppdrag av regeringen gör SCB bedömningen att det finns relevant statistik, men att man kan bli bättre på att presentera statistiken så att jämställdhetsperspektivet synliggörs.

SCB fick 2010 i uppdrag att utveckla jämställdhetsstatistiken och att skapa en samlad portal på myndighetens webbplats för att göra statistiken tillgänglig.

Utskottet anser att regeringens förslag väl överensstämmer med SCB:s uppdrag och tillstyrker propositionen (punkt 6).

 

 

 

 

 

Stockholm den 19 maj 2011

På finansutskottets vägnar

Tommy Waidelich

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Tommy Waidelich (S), Elisabeth Svantesson (M), Pia Nilsson (S), Göran Pettersson (M), Jörgen Hellman (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Meeri Wasberg (S), Carl B Hamilton (FP), Bo Bernhardsson (S), Annie Johansson (C), Marie Nordén (S), Staffan Anger (M), Anders Sellström (KD), Johnny Skalin (SD), Ulla Andersson (V), Jessica Rosencrantz (M) och Jonas Eriksson (MP).