Pressmeddelande

Riksdagens andre vice talman besöker Skåne tillsammans med ledamöter från valkretsen

Publicerat: 8 december 2016 klockan 11.01

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) besöker Skåne norra och östra måndagen den 12 december tillsammans med riksdagsledamöter från valkretsen. Besöket görs i samarbete med landshövding Anneli Hulthén.

– Riksdagen ska vara synlig i hela landet och vi vill få kunskap om framtidsfrågorna i respektive län. Matkultur och livsmedelsnäring är tema för besöket och vi ska bland annat möta företagare för diskussion om framtida utmaningar och om hur matproduktionen kan bidra till jobb och hållbar tillväxt, säger Björn Söder.

De riksdagsledamöter som kommer att delta är Tuve Skånberg (KD), Per-Ingvar Johnsson (C), Annelie Karlsson (S), Anette Åkesson (M), Per-Arne Håkansson (S) och Maria Malmer Stenergard (M).

Dagen avslutas med en middag dit valkretsens riksdagsledamöter samt aktuella personer från regionen har bjudits in. Andre vice talman och landshövdingen står som värdar för middagen.

Media inbjuds att delta i de olika programpunkterna.

Program

09.30–11.00 Fågel, fisk och mycket mittemellan, Flötövägen 306, Åhus 
Besök på företaget Åhus Grönt som är en av Sveriges största grönsaksproducenter samt träff med flera andra matproducenter som har sin produktion i regionen.

13.00–14.40 Lokalproducerat, hållbart och innovativt, Rävshultsvägen 390, Tollarp 
Besök på företaget Gårdsfisk som har visionen att odla världens mest miljövänliga fisk samt träff med representanter från andra företag som satsar på lokalproducerade produkter. Dessutom inblick i Krinova som ägs av Kristianstad kommun och Högskolan Kristianstad och som är en mötesplats för människor, företag och idéer.

15.30–17.00 Skånsk mat ger upplevelser, Drakamöllansväg 108, Degeberga  
Möte på Drakamöllans gårdshotell med företag som satt Skåne på kartan när det gäller upplevelser kring maten, till exempel Jordnära upplevelser och Petersborgs Gård.

Bakgrund

Tidigare har talmannen genomfört vår- och höstmiddagar i Stockholm. Talman Urban Ahlin har infört att talmannens höstmiddag istället läggs ute i landets valkretsar fördelad till olika tillfällen. Talmansbesöken har ett tydligt ledamotsperspektiv och initiativet till middagarna kommer från riksdagen. Talmannen eller någon av de vice talmännen tillsammans med landshövdingen i respektive län står som värdar för evenemanget.

För mer information

Pernilla Eldblom, pressekreterare, mobil 072-746 65 53, e-post pernilla.eldblom@riksdagen.se

Pernilla Eldblom, talmannens pressekreterare, 072-746 65 53