Pressmeddelande

Program och påminnelse om ackreditering och fotografering vid riksmötets öppnande

Publicerat: 19 september 2018 klockan 16.24

Den 25 september startar valperiodens första arbetsår i och med riksmötets öppnande. Riksdagens ordinarie pressackreditering gäller. Sista ansökningsdag för journalister som behöver en tillfällig ackreditering är 24 september klockan 12.00. Sista ansökningsdag till fotopositionerna vid riksmötets öppnande är den 20 september klockan 17.00.

Måndagen den 24 september klockan 11.00 samlas den nya riksdagen för bland annat upprop och val av talman och tre vice talmän. Riksdagens vanliga regler för ackreditering, fotografering och filmning gäller denna dag.

Program för riksmötets öppnande den 25 september

13.00 Sång och musik när entrén på Riksplan öppnar

På Riksplan spelar Arméns musikkår och Livgardet paraderar. Utanför kopparporten till det östra riksdagshuset och inne i trapphallen står Folkdansgillet Kedjan och Stockholms Dövas Förening med fanor. Sången som fyller trapphallen framförs av Stockholms Kammarkör.

13.00 Gästerna anländer

Ledamöterna och de inbjudna gästerna anländer från klockan 13.00. De kungliga gästerna åker i kortege från slottet och anländer strax före klockan 14 till Riksplan där talmannen möter.

14.00 Ceremoni i kammaren

I väntan på att ceremonin ska börja i kammaren spelar Brassensemblen. När de kungliga träder in börjar själva ceremonin. På talmannens begäran öppnar H.M. Konungen riksmötet. Programmet i kammaren innehåller bland annat även Kungssången och musik av Rigmor Gustafsson.

(Med reservation för ändringar.)

Efter ceremonin har talmannen en mottagning i Sammanbindningsbanan för ledamöter och inbjudna gäster. Mottagningen är öppen för media.

Riksmötets öppnande har ett regionalt tema. I år är det mellersta Sverige i fokus; Värmland, Västmanland, Närke, Östergötland, Uppland och Södermanland. Regionen präglar program, mat och utsmyckning.

Pressackreditering och fotopoolning

Journalister som ska arbeta i Riksdagshuset under riksmötets öppnande måste ha riksdagens pressackreditering. Journalister och fotografer som inte redan har riksdagens ordinarie ackreditering behöver ansöka om en tillfällig ackreditering senast måndagen den 24 september klockan 12.00.

Vid riksmötets öppnande finns särskilda fotopositioner vid Riksplan och i anslutning till kammaren. De får endast användas av fotografer som ansökt om plats senast torsdagen den 20 september klockan 17.00 och fått sin ansökan beviljad. Information om ackreditering och fotopoolning finns på riksdagens webbplats,

Praktisk information för arbete i anslutning till riksdagsvalet

För mer information

Vid frågor om ackreditering vid riksmötets öppnande, kontakta Karin Flygare, pressekreterare, telefon 08-786 59 14, e-post karin.flygare@riksdagen.se.

Vid frågor om fotoplatserna, kontakta Sven Kullberg, pressekreterare, telefon 08-786 53 93, e-post sven.kullberg@riksdagen.se.

Riksdagsförvaltningens presstjänst, 08-786 62 00