Utskotten och EU-nämnden

I utskotten förbereder ledamöterna de beslut som riksdagen fattar. I EU-nämnden förankrar regeringen sin EU-politik. Utskotten och EU-nämnden är som en miniriksdag, ju större ett parti är desto fler platser har det.

Pågående ärenden

De här förslagen arbetar utskotten med.

Välj ärendestatus

Aktuellt

  • KU:s utfrågningar om granskningsärenden den 15 april

    UtfrågningKonstitutionsutskottet, KU, håller öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Den 15 april hölls utfrågningar med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

  • Öppet sammanträde i EU-nämnden

    EuEU-nämnden håller ett öppet sammanträde tisdagen den 16 april. Under sammanträdet informerar och samråder statsminister Ulf Kristersson (M) med EU-nämnden inför ett extra möte i Europeiska rådet den 17–18 april 2024.

Se alla aktuelltnotiser

Utskotten förbereder besluten

Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.

Så arbetar utskotten

Samråd om EU-frågor

Regeringen ska samråda med riksdagen i EU-frågor. Samråd innebär att regeringen diskuterar med riksdagen om vilken linje som Sverige ska driva i EU. Regeringen diskuterar med utskotten men även med ett särskilt organ för samråd, EU-nämnden. Till skillnad från utskotten förbereder inte EU-nämnden riksdagsbeslut.

Så arbetar EU-nämnden