Miljökrav vid militärövningar

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
Spela video
Laddar...
Laddar {{loadingpercent}}%
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2016/17:201 Miljökrav vid militärövningar

av Carl Schlyter (MP)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Aurora är en stor militär övning nästa år, där det kommer delta många styrkor från andra länder. Enligt EU:s och USA:s olika regelverk finns det en lång rad kemikalieundantag för militär verksamhet. Varje land har rätt att av nationella säkerhetsintressen tillåta användning av kemikalier som annars hade varit förbjudna, till exempel neurotoxisk färg som är radarabsorberande, antignistkemikalier i flygtankningsbränsle, utarmat uran, ammunition och andra miljöfarliga ämnen. 

Därför vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att neurotoxisk färg och andra miljöfarliga ämnen inte ska spridas mer än absolut nödvändigt under övningen?

Hur kommer ministern att säkerställa att räddningstjänsten har kunskap om och kompetens för att hantera eventuellt farliga kemikalier vid olyckor?

Kommer ministern också att säkerställa att man till exempel inte målar om under övningen med i Sverige förbjudna färger, eller inte använder andra kemikalier som är förbjudna i Sverige?

Hur avser försvarsministern att säkerställa att utländska styrkor blir informerade om de svenska nationella undantagen och vilka av deras undantag som inte gäller i Sverige?