företagsansvar för mänskliga rättigheter

Interpellationsdebatt 29 mars 2001
  • Bädda in video

den 29 mars

Interpellation 2000/01:344

av Murad Artin (v) till utrikesminister Anna Lindh om företagsansvar för mänskliga rättigheter

Anklagelser för brott mot mänskliga rättigheter brukar vanligtvis rikta sig mot stater, militära eller paramilitära organisationer. Men dessa bär inte ensamma skulden till vad som sker. Även företag kan bära skulden till brott mot mänskliga rättigheter. De är emellertid sällan direkt inblandade i de konkreta brotten men spelar en icke oväsentlig roll i sammanhanget.

Historien vimlar av exempel på blodiga militärkupper, massakrer och andra brott mot mänskliga rättigheter där stora företag varit inblandade. På 1950-talet avsattes och mördades president Abenz i Guatemala. Mest intresserad av den politiska förändringen var det stora amerikanska företaget United Fruit. När det gällde kriget i Kongo i slutet på 1950-talet och Katangaprovinsens utbrytningsförsök var det stora belgiska företaget Union Minière en av aktörerna. Sydafrikanska företag hade stort intresse av Unitas krig mot regeringen i Angola. Man var ute efter Angolas mineral- och diamanttillgångar.

Svenska företag har inte heller varit oskyldiga. Grängesbergsbolaget var på 1960-talet inblandat i den s.k. Lamcoaffären. Svenska TV-journalister avslöjade att Lamco låtit polisen arrestera och fängsla strejkledare vid företaget. Det talades mycket från företagets sida om vad man gjorde för Liberia och för uppbyggandet av landets ekonomi. Det byggdes järnväg som skulle ge upphov till stationssamhällen och ett blomstrande näringsliv. Det blev intet av detta. När tillgångarna väl var tömda på malm gav sig exploatörerna i väg. Järnvägen växte snabbt igen. Kvar lämnade man ett stort tomt hål i marken. Det var allt. Liberias ekonomiska situation förbättrades inte @ snarare tvärtom.

Mönstret tycks i dag upprepa sig när det gäller Lundin Oil. Det byggs vägar fram till fyndigheterna. Den sudanesiska regeringen röjer väg genom att röja undan befolkningen. Detta förefaller vara väl dokumenterat i Christian Aids och Amnestys rapporter. I Aftonbladet den 25 och 26 mars finns förfärande beskrivningar av hur människorna behandlats. Man har även uppgifter, hämtade från Amnesty, att även legoknektar från legosoldatföretaget Executive Outcome har använts för att fördriva befolkningen.

Lundin Oil har sannolikt inte ställt några krav till den sudanesiska regeringen på fördrivning av och mord på människor. Men det verkar alldeles orimligt att Lundin Oil skulle varit alldeles ovetande om vilken regim man hade att göra med och vad den var beredd till att göra.

Det är väl känt att de inkomster man får från oljan går till vapenköp. Det vore synnerligen egendomligt om inte Lundin Oil kunnat räkna ut mot vem dessa skulle användas i den situation som råder i landet. "Vi visste inget" må vara en gammal men likafullt lika genomskinlig undanflykt nu som när den först användes.

Det är utmärkt att utrikesministern uttalat sig för en utredning av Lundin Oils affärer i Sudan.

Utrikesministern har dock förklarat att man ska invänta FN:s utredning om saken. Detta torde dock inte hindra att man i Sverige gör en egen utredning, allrahelst som det handlar om ett svenskt företag. För övrigt kommer den FN-rapport som inom kort kommer att presenteras sannolikt inte att innehålla mycket mer än vad som hittills är känt.

En sak tycks ställd utom allt tvivel: Några särskilda etiska eller moraliska hänsyn förefaller inte ha legat till grund för Lundin Oils verksamhet i Sudan.

Jag vill sålunda fråga utrikesministern:

1.Vad avser regeringen att göra när det gäller att förbättra situationen när det gäller mänskliga rättigheter i Sudan?

2.Har regeringen för avsikt att utarbeta någon form av etiska regler för svenska företags verksamhet i andra länder?

3.Har regeringen för avsikt att inom EU driva frågan om etiska regler för europeiska företags verksamhet i tredje världen eller skapa en ordning motsvarande EU:s uppförandekod när det gäller krigsmaterielexporten?

4.När avser regeringen tillsätta en utredning om Lundin Oils verksamhet i Sudan?