Kontanthantering under kris

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
Spela video
Laddar...
Laddar {{loadingpercent}}%
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 6 februari 2018

Interpellation: Kontanthantering under kris

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2017/18:351 Kontanthantering under kris

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Totalförsvaret utgörs av det militära och det civila försvaret. Det civila försvaret har som uppgift att se till att den viktiga samhällsberedskapen fungerar under kris och krig. Försvarsberedningen betonade härom månaden att varje medborgare har ett ansvar för att klara sin egen försörjning och omsorg under en vecka, utan stöd från samhället. Om vi då skulle utsättas för en attack och möjligheten till elektroniska betalningar skulle slås ut skulle kontanthanteringen bli en vital fråga för det civila samhällets beredskap.

Sverige är ett av de länder i Europa som har kommit längst i det kontantlösa samhället. Samtidigt måste vi också inse att det innebär stora prövningar om en attack skulle uppstå. Samhällets mest vitala delar måste fungera; människor måste kunna köpa mat och proviant vid en allvarlig kris.

Kontanthanteringsproblemet måste tas på allvar. Sverige är nämligen unikt i världen. Medan efterfrågan på kontanter ökar i nästan alla andra länder minskar den i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka betalningsförmågan i samhället, även vid en tidpunkt när våra elektroniska betalningssystem slås ut?