människors trygghet

Interpellationsdebatt 26 november 2001

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 58 Justitieminister Thomas (S)

Fru talman! Rigmor Stenmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att rättstryggheten ga- ranteras människor i vårt samhälle. Interpellationen handlar till stor del om bristen på poliser. För en vecka sedan besvarade jag en inter- pellation från Christel Anderberg om polisbristen i Dalarna. Då svarade jag bl.a. följande: Regeringen gör nu den största satsningen på poli- sen någonsin. Under budgetperioden fram t.o.m. 2004 höjs polisens anslagsram med nästan 2 miljarder kronor utöver pris- och löneomräkningen. Den stora satsningen kommer att ge fler poliser och större re- surser för att förebygga och bekämpa brott. Fler spe- cialister ska anställas. Satsningen på att utveckla den lokala polisen, närpolisreformen, ska fullföljas. Det är glädjande att vi nu bedriver polisutbildning såväl vid Polishögskolan i Solna som i Umeå och Växjö. Enligt Rikspolisstyrelsens bedömning bör resurstillskotten göra det möjligt att utbilda så många poliser att det 2004 finns 17 000 poliser. Samtidigt som det behövs fler poliser finns det fortfarande utrymme för att använda resurserna mer effektivt. Jag vill i detta sammanhang nämna de nya arbetstidsavtal som har träffats på flertalet polismyn- digheter och som ger bättre möjligheter att anpassa arbetstiden efter verksamhetens behov. Polisresurser kan frigöras genom att polisens ar- betsuppgifter renodlas och genom anställning av specialister. Renodlingen kan ske genom att ansvars- fördelningen mellan polisen och andra myndigheter ses över och tydliggörs. Kommunerna bör t.ex. ta ett större ansvar för en del av de servicefunktioner som polisen har i dag. Regeringen tillsatte i december 2000 en utredning med uppdrag att behandla frågan om vissa av de uppgifter som i dag utförs av poliser i stället kan utföras av andra. Den utredningen kommer också att behandla frågan om glesbygdsproblemati- ken. Den 9 november lämnade utredningen ett delbe- tänkande. Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 april 2002. Regeringen vidtar således åtgärder för att polisen ska få bättre ekonomi, för att fler poliser ska utbildas och för att polisen ska avlastas uppgifter som inte kräver polisiär kompetens. Tillsammans med de åt- gärder Rikspolisstyrelsen vidtar för att resurserna skall utnyttjas mer effektivt kommer åtgärderna att förstärka polisverksamheten. Regeringen har också lovat att efter analys av vidtagna effektiviseringsåt- gärder återkomma till riksdagen med de insatser som krävs för att fullfölja regeringens intentioner för ut- veckling av polisen.

Anf. 59 Rigmor Stenmark (C)

Fru talman! Tack, justitieministern, för svaret, ett svar som jag dock inte alls är nöjd med. Det känns som om man har lagt karbonpapper mellan det här svaret och svaret från en tidigare interpellationsde- batt. I det fallet handlade det väldigt mycket om Bor- länge. Jag tycker att det finns anledning för justitiemi- nistern att titta lite närmare på de frågor som jag bely- ser i min interpellation. Det handlar om tre problem. Det handlar visserligen om Borlänge, och vad jag förstår har man haft en debatt om det tidigare, och därför tänker jag mera inrikta mig på den situation som finns i Gimo i dag. Det handlar också om det busliv som finns på bussarna i vårt län, nämligen Uppsala län. Jag tycker att justitieministern måste ta till sig det som i dag händer i Gimo. Det är ju så att man där i Gimo har en väldigt stor flyktingförläggning. Jag har tidigare varit i debatt med Maj-Inger Klingvall om den frågan och fick icke något tillfredsställande svar på detta heller. Problemen kvarstår alltså i Gimo. I en ort som Gimo har man alltså satt en flyktingförläggning som är alldeles för stor i förhållande till det invånarantal som finns där. Jag talade just innan jag gick hit med företrädare för kommunen, nämligen kommunalrådet Bengt Johansson, för att riktigt ha färska data med mig - Vad händer i Gimo i dag? Man talar i dag i Gimo om två kategorier som gör att människor kan känna sig väldigt otrygga i samhället. Det handlar om flyktingarna, men det handlar också om det som man själv säger ute i Gimo är en svans som kommer där- efter, dvs. de kriminella. Det finns alltså rent krimi- nella element ute i Gimo, som man måste göra nå- gonting åt nu. Från Centerpartiet tycker vi att det är bra att man satsar på polisen framgent, men det handlar ju om att få fram poliser till 2004. Det ska också komma en utredning som man ska redovisa 2002, och därefter ska det ju ut remisser, så det dröjer länge innan man får se några konkreta verkliga incitament för att det ska bli bättre. I Gimo säger man t.ex. på bensinstationen OK att man har ett otroligt stort svinn sista kvartalet. ICA- handlaren, den enda stora affären som finns kvar i Gimo brukssamhälle i dag sedan Konsum har lagt ned, säger också att man överväger om man ska vara kvar. Inbrotten och stölderna hör till vardagen för den affären. Privata människor är mycket oroliga. Man har inbrott i bostäderna mitt på dagen, och det här är alltså den verklighet som man lever i där. Kommunen jobbar väldigt effektivt och försöker på alla möjliga vis att hitta samarbetsmöjligheter med företagare och med befolkningen, men man dristar sig nu till att fråga om man ska säga upp avtalet med Migra- tionsverket om ingen förbättring sker. Som justitieministern förstår behövs det åtgärder nu, inte framgent, utan just nu, och då undrar jag: Vilket svar kan jag ta med mig till Gimo från justi- tieministern i dag?

Anf. 60 Justitieminister Thomas (S)

Fru talman! Vad gäller flyktingförläggningen i Gimo anser jag kanske att det är mer lämpligt att den nya invandrarministern diskuterar den saken. Jag har i varje fall ingen möjlighet att diskutera den saken i dag, och har inte heller någon rätt att lägga mig i var flyktingförläggningarna placeras. Det innebär inte att jag inte är intresserad av Gimo. Det är jag självfallet. Angående den diskussion om Borlänge som vi hade härom veckan kan jag säga att jag också besökte Borlänge - inte just i anledning av interpellationsde- batten utan för de rapporter som hade kommit från Borlänge tidigare. Det intressanta med Borlänge var, och jag blev oerhört imponerad av, det effektiva ar- bete som gjordes av kommunen. Man hade en noll- tolerans som var beundransvärd och som man borde vara avundsjuk på i andra delar av landet, med sådana krafttag. Tyvärr får det resultatet att brottsligheten statistiskt blir väldigt hög. När det gällde skadegörel- se mot stat och kommun låg den 1 500 % högre än i Stockholm. Jag tror att alla kan intyga, även om man inte skulle ha varit i Borlänge och Stockholm, att brottsligheten knappast är 1 500 % högre när det gäller skadegörelse mot stat och kommun i Borlänge än i Stockholm. Det här handlar bl.a. om huruvida man försäkrar i större kommuner eller om man gör det i mindre kommuner. Det är alltså viktigt att stödja olika orter i Sverige, och jag försöker att i varje fall en gång i veckan resa runt i olika delar av Sverige för att titta på situationen där. Jag reser i morgon t.ex. till Landskrona. Då får jag komma in på det som jag bör och också ska svara på. Nej, vi ska inte vänta till 2004. Vi ska inte vänta på åtgärder. Vi har inte heller gjort så, därför att det har öppnats en ny polisutbildning redan förra året, och vändningen har redan kommit. Det kom ut flera poliser i juni, det kommer att komma ut ytterligare poliser nu i december, och så kommer det att fortsätta. Det är alltså inte så att vi väntar på en vändning. Vändningen har redan gjorts, och den här satsningen kommer att fortsätta. På onsdag kommer jag att åka till Växjö för att inviga den nya polisut- bildning som har startat i Växjö. Med all respekt för den situation som finns i Gimo är mitt svar vad gäller situationen för flyktingförlägg- ningen osv. att jag inte är rätt man att svara på frågan. Svaret bör i stället vara att satsningen redan påbörjats, och det kommer att komma Gimo liksom alla andra delar av Sverige till godo.

Anf. 61 Rigmor Stenmark (C)

Fru talman! Det är bra att justitieministern har va- rit i Borlänge, jag har också varit där. Jag hoppas också att justitieministern då tog del av personalens problem. T.ex. gällde det att man hade häktat en per- son - detta hände så att säga på övertid - och då fanns det ingen personal som kunde ta över när man kom till polisstationen, utan två poliser blev låsta vid po- lisstationen. Det är inte någon tillfredsställande situa- tion som man har i Borlänge. Det som är problemet är egentligen att det inte har vidtagits förebyggande åtgärder. Man tycker nu i efterhand att det är bra att kommunen har vidtagit åtgärder. Ja, vad ska en kommun göra? Det är själv- klart att man tar itu med frågorna när det blir pro- blem. Men man skulle önska att de problemen aldrig hade uppstått. Det är likadant i Gimo. Man borde någon gång lära sig att förstå att man i ett samhälle inte kan sätta till "främmande" verksamheter utan att noga ha sett till hur det ska ske. Jag hade faktiskt väntat mig att justitieministern skulle säga precis så när det gäller migrationssituatio- nen, att det är invandrarministerns fråga. Men jag hade önskat att ministern hade sagt: Det här ska vi ta itu med, det här ska jag ta en diskussion om. Det här handlar om rättstryggheten i det civila samhället i Gimo. När kommer justitieministern att resa till Gimo och verkligen ta till sig dessa frågor? Det här är allvarligt. Jag står inte i talarstolen i min egen sak, utan jag står här efter att ha haft många kontakter och efter krav på oss i Uppsalabänken på att vi nu måste ta itu med de här frågorna. Det går inte längre. Folk är förtvivlade där ute. Jag upprepar min fråga: Ämnar justitieministern vidta några konkreta åtgärder som löser problemen i Gimo med det snaraste? Jag anser att det behövs punktinsatser - gärna i form av särskilda samver- kansprojekt där staten verkligen sätter sig ned och säger: Det här tar vi också vår del av ansvaret i. Återigen: Ämnar justitieministern vidta åtgärder nu?

Anf. 62 Justitieminister Thomas (S)

Fru talman! Vi ska inte diskutera Borlänge här i dag. Situationen är allvarlig i Borlänge. Det är ingen tvekan om det, det är bara att titta på andra städer närmast runtomkring. En del av det som visas i sta- tistiken bygger på det mycket hårda arbetet från Bor- länge kommun. Nog om det. Som Rigmor Stenmark säkert känner till är jag förhindrad att gå in i detalj och försöka styra eller påverka någonting som sker i Gimo, inte ens fördel- ningen av poliser till Gimo kan jag påverka. Men det som är regeringens ansvar och som också har gjorts är satsningen på poliser, som har resulterat i att Upp- sala redan har fått extra tillskott av RPS som en direkt följd av regeringens satsning. Men längre än så kan och får inte regeringen gå.

Anf. 63 Rigmor Stenmark (C)

Fru talman! Justitieministern redovisade själv att han hade varit till Borlänge. Det tycker jag var bra. Men min fråga kvarstår: Kommer justitieministern att resa till Gimo och ta till sig den situation som finns där i dag? Jag vet att Gimo är ett väldigt trevligt sam- hälle om det får vara ostört. Men som det utvecklas nu börjar det bli olidligt. Det gör att man som justi- tieminister, som har till uppgift att se över hur trygg- heten är i Sverige, även måste ta sitt ansvar. Jag tror att det är väldigt värdefullt. Det är därför jag vänder mig till justitieministern. Jag tror att det också har ett symbolvärde om justitieministern reser dit, tar en rejäl diskussion med alla berörda för att verkligen på gräsrotsnivå skaffa sig den kunskap som jag tror att justitieministern behöver i sitt jobb framgent. Jag tycker att det är bra att det kommer till fler poliser. Men i dag räcker det inte ens i Uppsala. Det finns inte i Uppsala län poliser verksamma dygnet runt i länets alla kommuner. Situationen är allvarlig. När ämnar justitieministern vidta åtgärder så att situ- ationen blir bra?

Anf. 64 Justitieminister Thomas (S)

Fru talman! Med risk för att vara tjatig: Åtgärder har vidtagits, ytterligare åtgärder kommer att vidtas. Jag glömde att säga i mitt förra inlägg att jag gär- na besöker Gimo. Jag har varit i Gimo tidigare. Det är helt riktigt att det är en mycket trevlig plats. Jag kommer gärna dit i egenskap av justitieminister. Det får Rigmor Stenmark gärna ta med sig.

den 14 november

Interpellation 2001/02:75

av Rigmor Stenmark (c) till justitieminister Thomas Bodström om människors trygghet

Bus, fylla och vandalism tvingar Upplands Lokaltrafik att sätta in väktare på tågens sena avgångar. Personalen upplever att nattrafiken har blivit allt stökigare överlag. Situationen beskrivs vara lika illa även för busstrafiken i Knivsta och Enköping. Incidenter har inträffat som gör att både resenärer och personal känner sig hotade eller otrygga.

I Gimo samhälle känner sig människor förtvivlade på grund av brottsligheten. Risken är att man tar hand om rättstrygghetsfrågorna själva eftersom man upplever situationen som ohållbar.

Borlänge har högst brottslighet i landet och har nu gått om storstäderna enligt trist statistik som säger att man nu är den kommun som har den allra högsta brottsligheten. Vid mitt besök hos polisen i Borlänge fick jag dessa uppgifter bekräftade och fick även ta del av den enorma, tunga arbetsbelastningen som polisen har.

I alla dessa orter känner sig människorna frustrerade och otrygga. Det är småsamhällen som har förutsättningar att vara trivsamma, nästan idylliska boendeplatser, men som i dag förstörs både till rykte och plats utav våld som dessutom inte kan stävjas på grund av avsaknad av polisresurser.

Min fråga till justitieministern är:

Vilka åtgärder avser ministern vidta så att rättstryggheten garanteras människor i vårt samhälle?