Aktuellt

Hvitfeldtska gymnasiet fick pris från talmannen för bästa tal

Publicerad: 22 maj 2015 klockan 17.51

Klass S1ab från Hvitfeldtska gymnasiet från Göteborg tog fredagen den 22 maj emot ett diplom från talman Urban Ahlin. Priset fick de för ett tal om EU:s arbete för integrering av romer som de skrev till riksdagens gymnasietävling EUpplyst 2015.

Tävlingen gick ut på att skriva ett tal om EU:s viktigaste fråga. Juryn tyckte att vinnartalet tog upp en aktuell fråga om solidaritet, antidiskriminering och antiziganism. I talet förespråkade eleverna att romska barn ska få lättare att gå i skolan och att människor inte ska registreras utifrån sin etnicitet.

­­– Vi ville skriva ett tal om en aktuell fråga och fokusera på annat än att skuldbelägga människor. Romernas situation och tiggeriet på gatorna är något som vi själva kan se när vi går nerför gatan, säger Fanny Leffler, en av eleverna från klassen.

Talman Urban Ahlin, som delade ut priset, berättade om sitt uppdrag som talman.

Möten med ledamöter och EU-parlamentariker

Under besöket träffade eleverna riksdagsledamöterna Robert Hannah (FP) och Annika Hirvonen (MP). De pratade bland annat om att man måste jobba hårt och profilera sig för att lyckas få igenom sin politik.

– Det var kul att politiker från olika partier kan diskutera och visa att de respekterar varandra fast de har olika åsikter, säger Simon Petersson.

Dagen innehöll även ett möte med europaparlamentarikern Anna Hedh (S) på Europahuset. Det blev en het diskussion om både jämställdhet, kvinnors politiska representation och flyktingsituationen i Medelhavet. Eleverna besökte också arbetsmarknadsutskottet där de fick lära sig om hur utskottet arbetar med EU-frågor. I riksdagens kammare lyssnade eleverna på en interpellationsdebatt.