Aktuellt

Förste vice talman och andre vice talman deltog i seminarium om jämställdhet under Almedalsveckan

Publicerad: 1 juli 2019 klockan 14.07

Den 1 juli deltog förste vice talman Åsa Lindestam (S) och andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V)  i seminariet med rubriken: Är riksdagen jämställd? under Almedalsveckan i Visby. Seminariet går att se i efterhand via webb-tv.

Seminarium om jämställdhet i riksdagens tält i Almedalen. Vid podiet står moderator Sharon Jåma, Lotta Johnsson Fornarve (V), andre vice talman, Joar Forsell (L), Loiuse Meijer (M) och Åsa Lindestam (S), förste vice talman.

Seminarium om jämställdhet i riksdagens tält i Almedalen. Vid podiet står moderator Sharon Jåma, Lotta Johnsson Fornarve (V), andre vice talman, Joar Forsell (L), Loiuse Meijer (M) och Åsa Lindestam (S), förste vice talman. Foto: Stig Hammarstedt

Mycket har hänt sedan de fem första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922, i dag är drygt 47 procent av ledamöterna kvinnor. Men jämställdhet handlar om mer än antal kvinnor och män. Representanter från riksdagens arbetsgrupp för jämställdhet diskuterade villkor och arbetsklimat i politiken då och nu.

– I riksdagen upplever sig ledamöterna överlag vara jämställda, och att de har samma möjligheter till makt och inflytande. Men vi har utmaningar som vi måste arbeta med, till exempel vad gäller härskartekniker och strukturer. En enkätundersökning som gjordes förra valperioden bland ledamöter visar att unga kvinnor känner högre press och att de upplever sig mer ifrågasatta, säger förste vice talman Åsa Lindestam (S), som också är ordförande i arbetsgruppen för jämställdhet.

Under seminariet diskuterades också hur det fortsatta arbetet för ett bättre och mer jämställt arbetsklimat ska se ut.

– Ett arbete pågår i riksdagens arbetsgrupp för jämställdhet med bemötandefrågor, det handlar i huvudsak om att medvetandegöra riksdagsledamöterna om de här frågorna kontinuerligt och långsiktigt, säger andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V), vice ordförande i arbetsgruppen för jämställdhet.

Deltog i seminariet gjorde också riksdagsledamöterna Louise Meijer (M) och Joar Forsell (L) som ingår i riksdagens arbetsgrupp för jämställdhet.

Seminariet arrangerades av Sveriges riksdag.