Aktuellt

Demokratin i centrum i nyinvigda rum

Publicerad: 26 februari 2020 klockan 10.21

Onsdagen den 19 februari återinvigdes två av riksdagens mest besökta rum: Kvinnorummet och Den goda gärningens rum. Rummen har bland annat fått ett nytt mer enhetligt utseende och delvis nya verk.

Talman Andreas Norlén nyinvigde Kvinnorummet och Den goda gärningens rum. Talmannen klipper bandet. Många människor tittar på.

Talman Andreas Norlén nyinvigde Kvinnorummet och Den goda gärningens rum. Foto: Anders Löwdin.

Ett av målen med omgestaltningen av rummen har varit att få en starkare koppling till dagens demokratiska arbete i riksdagen. Arbetet har omfattat både innehåll och form.

I den goda gärningens rum hyllas svenskar som har gjort betydande humanitära insatser som Raoul Wallenberg, Folke Bernadotte och Harald Edelstam. I Kvinnorummet uppmärksammas kvinnliga pionjärer inom svensk politik.

Talman Andreas Norlén, förste vice talman Åsa Lindestam (S) och Brian Palmer, universitetslektor vid Uppsala universitet, talade vid invigningen. Deltog gjorde även släktingar och anhöriga till flera av de personer som skildras i utställningarna i rummen.

Talmannen påpekade att de som lyfts fram i Den goda gärningens rum framför allt är personer som arbetat internationellt i stor skala och som gjort det med fara för eget liv.

– Men jag vill även lyfta fram alla de vardagshjältar som gör skillnad. De blir oftast inte kända men de är modiga i det lilla och i det dolda. De är ingen Moder Teresa eller Martin Luther King, men ändå förebilder. De ser människorna runt omkring sig och är beredda att räcka ut en hjälpande hand när det behövs, sade han.

Förste vice talman Åsa Lindestam talade om Kvinnorummet, där pionjärerna är många:

– Här inne ser vi Kerstin Hesselgren, den första kvinnliga riksdagsledamoten i Förstakammaren. Sedan har Karin Kock, den första kvinnliga ministern, Karin Söder, den första kvinnliga partiledaren, och Ingegerd Troedsson, den första kvinnliga talmannen. Vi väntar fortfarande på den första kvinnliga statsministern, sade hon.

Brorsbarnbarn till Kerstin Hesselgren, Kerstin Nordin och Marianne Axelsson, står tillsammans med talman Andreas Norlén och förste vice talman Åsa Lindestam (S).

Talman Andreas Norlén och förste vice talman Åsa Lindestam (S) tillsammans med Kerstin Nordin och Marianne Axelsson, som är brorsbarnbarn till Kerstin Hesselgren. Foto: Anders Löwdin.