Aktuellt

EU-politisk partiledardebatt – INSTÄLLT

Publicerad: 16 november 2020 klockan 11.40

Onsdagen den 18 november hålls en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen. Debatten sänds via webb-tv och tar avstamp i EU-deklarationen, regeringens prioriteringar i EU-arbetet.

Den EU-politiska partiledardebatten startar klockan 9. Den sänds via webb-tv och tolkas till teckenspråk och engelska.

Det hålls fyra partiledardebatter om året, i januari, juni, september och november. Under partiledardebatterna har företrädarna för de olika partierna i riksdagen möjlighet att argumentera för den politik de vill föra. Debatten i november är en EU-politisk partiledardebatt.

Debattregler

Statsministern inleder debatten med att redogöra för regeringens prioriteringar i EU-arbetet, den så kallade EU-deklarationen. Detta anförande får ta högst 15 minuter. Partiledaren för det största oppositionspartiet har rätt till ett anförande på högst 7 minuter. Övriga partiledare har rätt till ett anförande på högst 5 minuter. På dessa första anföranden gäller ingen replikrätt. Därefter följer en andra omgång med anföranden på högst 2 minuter.

På det andra anförandet gäller fri replikrätt för debattdeltagarna i partistorleksordning. Duellmetoden tillämpas med replikrätt på högst 1 minut (totalt 4 minuter per duell).

Beräknad tid för debatten är cirka 3 timmar och 30 minuter.

För mer information

Kontakta riksdagsinformation@riksdagen.se, telefon: 020-349 000.