Aktuellt

Riksdagsledamöter observerar valet i Kirgizistan

Publicerad: 7 januari 2021 klockan 11.45

Den 10 januari hålls presidentval i Kirgizistan. Fyra svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. En viktig uppgift för organisationen är att övervaka parlaments- och presidentval i olika länder.

Genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen är observatörernas uppgift att följa att valet är öppet och att det genomförs på ett korrekt sätt. Parlamentarikerna observerar valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler.

I valobservationen i Kirgizistan den 10 januari deltar runt 40 parlamentariker från 13 av OSSE:s medlemsstater. Från Sverige deltar följande riksdagsledamöter:

De svenska riksdagsledamöterna kommer att observera valet i och omkring huvudstaden Bisjkek.

Valobservationen arrangeras i samarbete med ODIHR, OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter. ODIHR har observatörer i landet under en längre tid både före och efter valet.

Presskonferens den 11 januari

Den 11 januari hålls en presskonferens i Bisjkek där ett preliminärt uttalande om valet görs. Uttalandet publiceras på den parlamentariska församlingens webbplats.

Mer information

Kontaktpersoner för media

Fredrik Svensson, internationell senior rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: +46 (0)73 096 64 67, e-post: fredrik.svensson@riksdagen.se.

Simona de Ciutiis, internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon: +46 (0)72 249 60 07, e-post: simona.de.ciutiis@riksdagen.se.