Aktuellt

Riksmötets första partiledardebatt

Publicerad: 10 september 2021 klockan 13.49

Onsdagen den 15 september hålls det nya riksmötets första partiledardebatt. I partiledardebatten får partiledarna för alla riksdagspartier chansen att argumentera för den politik de vill föra.

Tid: Onsdagen den 15 september klockan 9.
Plats: Kammaren, Allmänhetens entré, Riksgatan 3, Stockholm (Antalet besöksplatser är begränsat med anledning av coronapandemin.)

Hitta till riksdagen

Partiledardebatten är öppen för allmänhet och media, men observera att antalet åhörar- och pressplatser är begränsat med anledning av coronapandemin. Debatten tolkas till teckenspråk och engelska och sänds via webb-tv. Den går att se både direkt och i efterhand.

Riksmötet är riksdagens arbetsår, som börjar i september och pågår till dess att nästa riksmöte börjar i september året därpå. Det hålls vanligen fyra partiledardebatter under ett riksmöte – i september, november, januari och juni. Partiledardebatten i november är en EU-politisk debatt.

Debattregler

Reglerna innebär att statsministern och partiledaren för det största oppositionspartiet har rätt till ett anförande på längst 7 minuter. Övriga partiledare har rätt till ett anförande på längst 5 minuter i partistorleksordning. På dessa första anföranden gäller ingen replikrätt. Därefter följer en andra omgång med anföranden på längst 2 minuter. På det andra anförandet gäller fri replikrätt för debattdeltagarna i partistorleksordning med en repliktid på längst 1 minut enligt duellmetoden (totalt 4 minuter per duell). Anförandena hålls i talarstolen på podiet och replikerna tas i talarstolarna framför podiet.

För mer information

För mer information, kontakta riksdagsinformation, telefon: 020-349 000, e-post: riksdagsinformation@riksdagen.se.