Aktuellt

Årets första partiledardebatt

Publicerad: 11 januari 2022 klockan 11.25

På onsdag den 12 januari är det dags för årets första partiledardebatt. Då får partiledarna för alla riksdagspartier chansen att argumentera för den politik de vill föra.

Tid: Onsdagen den 12 januari klockan 9.00.
Plats: Kammaren, Allmänhetens entré, Riksgatan 3, Stockholm.

Riksdagen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av covid-19. En maxgräns på 50 personer gäller för riksdagens åhörarläktare. Besökare placeras på ett sådant sätt att avstånd kan hållas. Vaccinationsbevis krävs inte.

Hitta till riksdagen

Det hålls vanligen fyra partiledardebatter under ett riksmöte – i september, november, januari och juni. Partiledardebatten i november är en EU-politisk debatt.

Debatten sänds via webb-tv

Partiledardebatten är öppen för allmänhet och media. Den tolkas till teckenspråk och engelska och sänds via webb-tv. Debatten går att se både direkt och i efterhand.

Debattregler

Reglerna innebär att statsministern och partiledaren för det största oppositionspartiet har rätt till ett anförande på längst 7 minuter. Övriga partiledare har rätt till ett anförande på längst 5 minuter i partistorleksordning. På dessa första anföranden gäller ingen replikrätt.

Därefter följer en andra omgång med anföranden på längst 2 minuter. På det andra anförandet gäller fri replikrätt för debattdeltagarna i partistorleksordning med en repliktid på längst 1 minut enligt duellmetoden (totalt 4 minuter per duell).

Anförandena hålls i talarstolen på podiet och replikerna tas i talarstolarna framför podiet.

För mer information

För mer information, kontakta riksdagsinformation, telefon: 020-349 000, e-post: riksdagsinformation@riksdagen.se.