Aktuellt

Starkt stöd för Ukraina och för Sveriges och Finlands anslutning till Nato vid Natos parlamentariska församlings höstsession i Madrid

Publicerad: 24 november 2022 klockan 15.20

Tre ledamöter av riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling deltog i församlingens 68:e session i Madrid den 18–21 november.

Under sessionen uttryckte församlingen sitt stöd för Ukrainas demokrati och självständighet och fördömde Rysslands invasion av landet. Sessionen underströk också församlingens stöd för Sveriges och Finlands anslutning till Nato.

Samtal med delegationer från andra länder

I anslutning till sessionen mötte den svenska delegationen bland annat frankrikes delegation. Vid mötet diskuterade de Sveriges och Finlands anslutningsprocess till Nato och hur kriget i Ukraina påverkar alliansen och parterna de samarbetar med. Delegationerna diskuterade även relationen mellan EU och Nato samt värdet av ett fördjupat samarbete mellan de båda ländernas parlament.

Sverige ingår tillsammans med Frankrike och Tjeckien i en samarbetsgrupp inför att Sverige övertar ordförandeskapet i EU:s ministerråd i januari 2023.

Den svenska och finländska delegationen mötte tillsammans den amerikanska delegationen. Vid mötet upprepades stödet för ländernas anslutning till Nato.

Ledamöter

Den svenska riksdagsdelegationen som deltog i Madrid består av:

Hans Wallmark (M), ordförande
Kerstin Lundgren (C)
Mikael Oscarsson (KD)

Bakgrund

Riksdagen är sedan 2003 associerad medlem i Natos parlamentariska församling. Riksdagens Natodelegation består av fem medlemmar och fem suppleanter.

Kontaktperson för media

Eva Hjelm, internationell rådgivare, Riksdagens internationella kansli, telefon: 070-399 77 73, e-post: eva.hjelm@riksdagen.se