Aktuellt

Riksdagsledamot besökte Ukrainas parlament

Publicerad: 7 september 2022 klockan 14.42

I egenskap av vice president i Interparlamentariska unionen, IPU, besökte riksdagsledamot Cecilia Widegren (M) den 1 september Ukrainas parlament, efter inbjudan av Ukrainas talman.

Ukrainas talman Ruslan Stefanchuk välkomnade den 1 september IPU:s president, Duarte Pacheco, ledamot av Portugals parlament, samt IPU:s vice president, riksdagsledamot Cecilia Widegren (M), i huvudstaden Kiev.

Tillsammans med ledamöter från det ukrainska parlamentet besökte de Makariv, Irpin, Butja och Borodjanka, sönderbombade samhällen kring Kiev.

I anslutning till besöket hölls dialog och utbyte mellan parlamentariker om möjligheter till att öppna upp för fredssamtal och inleda fredsprocesser. IPU, där 178 av världens parlament samverkar och som har till syfte att verka för fred och samförstånd, beslöt vid sin senaste församling i våras att tillsätta en kommission som har till uppdrag att försöka bidra till lösning av kriget i Ukraina.

Cecilia Widegren (M) med ryggen mot kameran, hälsar på Ukrainas talman.

Ukrainas talman Ruslan Stefanchuk välkomnar IPU:s vice president, riksdagsledamot Cecilia Widegren (M), till Ukrainas parlament. Till vänster IPU:s president Duarte Pacheco, från Portugals parlament. Foto: Riksdagsförvaltningen

IPU har under sin 133-åriga historia samlat parlamentariker världen över och under åtta tillfällen har parlamentariker från IPU tilldelats Alfred Nobels fredspris. Under besöket fördes även samtal med Ukrainas regering och utrikesdepartement, bland annat om Ukrainas arbete för att bli medlemmar i EU.