Aktuellt

Talmannen besökte Örebro län

Publicerad: 21 februari 2023 klockan 15.44

Talman Andreas Norlén besökte Örebro län den 17 februari. Programmet hade fokus på utvecklingen av vår demokrati, riksdagen och Sverige som nationalstat under 500 år. Besöket genomfördes i samarbete med vikarierande landshövding Anna Olofsson.

Dagen började på Örebro universitet med ett seminarium om demokratins utmaningar i en orolig tid. Efter det invigde talmannen utställningen om riksdagen under 500 år på Möckelngymnasiet i Karlskoga där han även träffade skolans elevråd och samtalade med elever. 

Talman Andreas Norlén sitter runt ett bord tillsammans med tre andra personer.

Seminarium om demokratins utmaningar i en orolig tid. Från vänster i bild syns Rektor på Örebro universitet Johan Schnürer, Talman Andreas Norlén, vik landshövding Anna Olofsson och professor Thomas Denk. Foto: Länsstyrelsen Örebro län

På eftermiddagen genomfördes ett seminarium om lokalmedias betydelse för demokratin i Sverige. Därefter bar det iväg till Karlskoga kommunhus för att samtala med nyanlända flyktingar från Ukraina samt om integrationsprojektet LOTS i Karlskoga. Dagen avslutades på Alfred Nobels Björkborn med en guidad visning av Alfred Nobels sista hem i Sverige.

En kvinna i kavaj och en man med väst och fluga står i ett rum med gammeldags tapeter.

Vikarierande landshövding Anna Olofsson tillsammans med guide från Alfred Nobels Björkborn. Guiden spelar Ragnar Sohlman som var anställd som kemist hos Alfred Nobel. Foto: Länsstyrelsen Örebro län

Riksdagen under 500 år

I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat i och med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 på riksmötet i Strängnäs. Med den historiska händelsen som utgångspunkt uppmärksammar riksdagen under 2023 hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram, från riksmötet i Strängnäs till dagens moderna parlament. Tyngdpunkten ligger på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år.

Mot denna bakgrund och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i hela Sverige med detta tema för besöken.

Under 2023 besöks åtta län, där viktiga riksdagar hållits under dessa århundraden. Även 2024-2026 kommer talmansresorna att fortsätta, men då med ett delvis annat fokus. Målet för hela valperioden är att besöka alla 21 län och inte minst att samtala med unga människor om demokrati.

Här nedan kan du läsa mer om riksdagen under 500 år. 

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år