Aktuellt

Riksdagsledamot observerar presidentvalet i Montenegro

Publicerad: 17 mars 2023 klockan 13.51

Den 19 mars hålls presidentval i Montenegro. En svensk riksdagsledamot ingår i en internationell delegation som observerar valet.

En ledamot i riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling (PACE) deltar i observationen. I uppdraget ingår att följa om valet är öppet och genomförs på ett korrekt sätt genom att vara på plats i utvalda delar av landet under valdagen.

Från Sverige deltar:

Adnan Dibrani (S)

Totalt deltar cirka 20 parlamentsledamöter från Europarådets parlamentariska församling. Ledamöterna kommer att observera valtillfället, förseglingen av röstsedlar och rösträkningen i olika vallokaler. Valobservationen genomförs tillsammans med observatörer från Europaparlamentet och OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR).

Europarådets parlamentariska församling

Europarådets parlamentariska församling arbetar för att skapa en gemensam värdegrund baserad på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Som en del av detta deltar medlemmar av församlingen i internationella valobservationer.

Presskonferens i Podgorica

Den 20 mars hålls en presskonferens på Hotel Ramada by Wyndham i Podgorica där ett preliminärt uttalande om valet görs.

Mer information

Kontaktperson för media

Johanna Ingvarsson internationell rådgivare, riksdagens internationella kansli, telefon + +46 76 117 49 19, e-post johanna.ingvarsson@riksdagen.se