Aktuellt

Nytt studiematerial för gymnasiet och högstadiet

Riksdagsförvaltningen har tagit fram nytt fördjupande studiematerial för elever på gymnasiet och högstadiet. Materialet består av studiehäftena Riksdagen i samhället, Demokratin i samhället och Demokratens handbok. 

Hvitfeldtska gymnasiet fick pris från talmannen för bästa tal

Klass S1ab från Hvitfeldtska gymnasiet från Göteborg tog fredagen den 22 maj emot ett diplom från talman Urban Ahlin i riksdagen. Priset fick de för ett tal om EU:s arbete för integrering av romer som de skrev till riksdagens gymnasietävling EUpplyst 2015.

Höstens kurser för lärare

Under hösten arrageras två kurser i riksdagskunskap och en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap. Kurserna i riksdagskunskap ges den 13-15 oktober och den 24-26 november. Fortbildningsdagen äger rum den 27 oktober.

Svensk väpnad styrka till norra Irak

Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att Sverige på irakisk inbjudan ska delta i en militär utbildningsinsats i norra Irak under 2015. Utskottet är enigt om förslaget.

Svensk väpnad styrka till FN-insatsen i Mali

Ett enigt sammansatt utrikes- och försvarsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att Sverige ska fortsätta delta i den pågående FN-insatsen för att stabilisera situationen i Mali. Utskottet anser även att regeringen ska uppmanas att säkerställa att det finns tillräcklig tillgång till medicinsk evakueringsförmåga.

Hvitfeldtska gymnasiet vann EUpplyst 2015

Hvitfeldtska gymnasiet vann EUpplyst 2015 för ett tal om EU:s integrering av Romer. Furuhedsskolan vann priset i muntlig framställning. LÄNK Vinnarna av EUpplyst 2015

Öppen utfrågning om ett frihandelsavtal mellan EU och USA

Näringsutskottet och utrikesutskottet håller den 23 april en gemensam öppen utfrågning om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, TTIP.

Talmannen invigde nya Demokrativerkstaden

Den 14 april invigde talman Urban Ahlin den nya Demokrativerkstaden. När den nu byter form har den även flyttat till nya lokalen. I Demokrativerkstaden får elever i årskurs 7–9 pröva på rollen som riksdagsledamot och fatta viktiga beslut i riksdagen.

Höstens besökstider går nu att boka

Från och med den 20 april kan du gå in och boka höstterminens besök till riksdagen. Välj mellan Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå och visningar av Riksdagshuset. Besökstyp väljer du i vänster meny.

Fortbildningsdag den 29 april

Den 29 april arrangerar riksdagen en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap. Temat för dagen är riksdagens utrikespolitiska och internationella arbete.

Elever i riksdagens Demokrativerkstad Foto: Melker Dahlstrand

Boka besök i den nya Demokrativerkstaden

Den nya Demokrativerkstaden slår upp sina portarna den 17 april 2015. Nu kan klasser i årskurs 7-9 boka besök.

Sverige deltar i EU:s marina insats Atalanta och i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats RSM i Afghanistan

Det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet föreslår att riksdagen ska besluta om att Sverige ska delta i EU:s marina insats Operation Atalanta samt i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig mot utskottets förslag om Natos utbildnings- och rådgivningsinsats.

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap

Ansök till vårens kurser i riksdagskunskap för lärare. Kurserna ges den 10-12 februari och den 14-16 april 2015. Sista ansökningsdag för februarikursen är den 14 december 2014. För kursen i april stänger anmälan den 22 februari 2015.

Fortbildningsdag om valets konsekvenser

Den 12 november anordnades en fortbildningsdag för lärare. Under dagen hölls föreläsningar på temat valets konsekvenser och det politiska ledarskapet. Bland andra medverkade Tommy Möller, professor i statsvetenskap, Berit Högman (S), riksdagsledamot och Göran Hägglund (KD), partiledare och tidigare socialminister.

EUpplyst 2015 - 51 anmälda klasser

När anmälningstiden gick ut den 30 januari hade 51 gymnasieklasser anmält sig till tävlingen EUpplyst. Nästa steg är att eleverna tar sig an uppgiften: att ikläda sig rollen som riksdagsledamot och skriva ett tal med förslag på ny EU-politik.

Studiebesök för gymnasiet

Från och med den 3 november går det inte att välja avancerad nivå vid bokning av studiebesök för gymnasiet. Skälet till att nivån är borttagen är att för få klasser valt nivån.

Nu kan du boka besök till riksdagen

Nu går det att boka in vårens besök till riksdagen. Välj mellan Demokrativerkstaden, studiebesök för studerande på gymnasienivå och visningar av Riksdagshuset.

Ledamöterna i utskotten, EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden valda

Den 7 oktober valde riksdagen ledamöter till de 15 utskotten, EU-nämnden samt riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden för valperioden 2014–2018. Efter det valde varje utskott ordförande och vice ordförande.

Träffa riksdagsledamöter på Bokmässan

Riksdagen deltar på Bokmässan i Göteborg den 25–28 september. I riksdagens monter, C01:42, kan besökarna träffa riksdagsledamöter, få svar på frågor om riksdagen och EU, bekanta sig med riksdagens pedagogiska utbud och lyssna på miniföreläsningar.

Studiematerialet uppdateras

Med anledning av valresultatet korrigeras för närvarande delar av riksdagens studiematerial. Material som beställs nu är alltså baserat på uppgifter från riksdagen före valet. Rixdax är uppdaterat för valperioden 2014–2018.