Aktuellt

Filtrerar på:

Utskott föreslår ja till att myndighetsbeslut om återkrav ska kunna drivas in snabbare

Förslag till beslut Regeringen har föreslagit att myndighetsbeslut om återkrav av felaktiga utbetalningar av olika ersättningar och stöd ska kunna verkställas enklare och snabbare än vad som sker i dag. Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Civilutskottet säger ja till stärkt rätt till skadestånd för brottsoffer

Förslag till beslut Brottsoffer ska få utvidgad rätt till skadestånd och möjlighet att få ut sitt skadestånd. Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag och föreslår samtidigt en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen. Flera partier har synpunkter i ärendet i reservationer.

Utskott vill att tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor återinförs

Förslag till beslut Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att återinföra tillfälliga regler för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

Foto: Martina Huber / Regeringskansliet, Thomas Adolfsén / TT och Johan Nilsson / TT

Pengar har fördelats inom tre utgiftsområden i statens budget

Beslut Riksdagen har fattat beslut om tre av de 27 utgiftsområdena i statens budget för 2022. Besluten handlar bland annat om hur mycket pengar som nästa år ska gå till rikets styrelse, internationell samverkan samt samhällsplanering och bostadsförsörjning.

Civilutskottet föreslår delvis ja till förslag om stärkt skydd för hyresgäster

Förslag till beslut Civilutskottet föreslår att riksdagen delvis säger ja till regeringens förslag om stärkt skydd för hyresgäster. När det gäller hyreshöjningar i ett lugnare tempo och borttagen rätt för privatuthyrare att säga upp ett hyresavtal i förtid föreslår utskottet att riksdagen säger nej till förslaget. Flera partier har i reservationer synpunkter på utskottets förslag.

Uppföljning av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter

Granskning Civilutskottet har gjort en uppföljning av lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter. Uppföljningens övergripande resultat är att lagen efterlevs i relativt hög utsträckning av företagen. Många resenärer saknar dock kännedom om lagen och få begär ersättning.

En röd sommarstuga på en holme i en sjö. Foto: Anders Good / TT

Tvånget att ansluta sig till kommunala va-nätet bör tas bort

Beslut En fastighetsägare med enskilt avlopp ska inte kunna tvingas att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Detta under förutsättning att det egna avloppet uppfyller de gällande miljö- och hälsokraven. Det anser riksdagen som riktade en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om det.

Civilutskottet säger ja till fler åtgärder för att underlätta bolags- och föreningsstämmor

Förslag till beslut Regeringen har föreslagit att det ska införas tillfälliga möjligheter för aktiebolag och ekonomiska föreningar att genomföra bolags- och föreningsstämmor helt utan fysiskt deltagande. Civilutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag. SD ställer sig bakom regeringsförslaget men har förslag till ytterligare åtgärder i en reservation.

Regeringen bör se över vårdnadsöverflyttning och adoption för barn i familjehem

Beslut Riksdagen riktade två uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen. Regeringen bör ta initiativ till en översyn av reglerna om vårdnadsöverflyttning och adoption vid familjehemsplaceringar. Vidare bör regeringen återkomma till riksdagen med ett förslag till skärpt lagstiftning mot utländska polygama äktenskap.

Civilutskottet vill se en översyn av vårdnadsöverflyttning och adoption för barn i familjehem

Förslag till beslut Civilutskottet föreslår att riksdagen riktar två tillkännagivanden till regeringen frågor som handlar om familjerätt. Utskottet vill att regeringen ska ta initiativ till en översyn av reglerna om vårdnadsöverflyttning och adoption vid familjehemsplaceringar. Utskottet vill även se skärpt lagstiftning mot utländska polygama äktenskap.

Civilutskottet vill se undantag från bland annat bygglov vid samhällsfarlig smittspridning

Förslag till beslut Regeringen vill kunna tillåta undantag i plan- och bygglagen (PBL) vid spridning av en samhällsfarlig sjukdom, som covid-19. Syftet är att snabbt få exempelvis fältsjukhus och provtagningstält på plats om de vanliga sjukvårdslokalerna inte räcker till. Ett enigt civilutskott ställer sig bakom regeringens lagförslag. (M) och (SD) vill att lagförslaget framöver ska utvidgas så att det även gäller äldreboenden och annan kommunal omsorg

Civilutskottet föreslår ja till tillfälliga regler för bolags- och föreningsstämmor

Förslag till beslut Ett enigt civilutskott föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om tillfälliga regler för bolags- och föreningsstämmor. De tillfälliga reglerna ska göra det möjligt att genomföra stämmorna på ett sätt som minskar risken för att coronaviruset sprids.

Öppen utfrågning om arbetet mot överskuldsättning

Utfrågning Den 20 februari håller civilutskottet en öppen utfrågning om arbetet mot överskuldsättning. Utfrågningen är öppen för allmänhet och media och sänds via webb-tv.

Förslag att komplementbostadshus ska få vara 30 kvadratmeter

Förslag till beslut Från och med den 1 mars nästa år ska det bli möjligt att bygga ett komplementbostadshus på 30 kvadratmeter utan bygglov, det föreslår ett enigt civilutskott. M, SD och KD reserverar sig när det gäller reglerna för komplementbyggnader och bygganmälan.

Tomt vardagsrum i lägenhet med utsikt mot husfasad. Foto: Johnér bildbyrå

Det ska bli lättare för en hyresgäst att påverka lägenhetens standard

Beslut Riksdagen sa ja till regeringens förslag att ge hyresgäster större möjlighet att komma överens med hyresvärden om att anpassa den egna lägenhetens standard. De nya reglerna börjar gälla från den 2 oktober 2019.

Regeringen bör göra det lättare att ändra andelstal i gemensamhetsanläggningar

Förslag till beslut Samfällighetsföreningar, exempelvis vägföreningar, bör själva kunna besluta om att ändra andelstalen för fastigheter som ingår i föreningen. Det tycker civilutskottet, som vill att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om att skyndsamt utreda en lagändring.

Utredningar om faderskap bör förenklas

Förslag till beslut Det bör bli enklare för nyblivna ogifta föräldrar att bekräfta vem som är pappa till barnet, bland annat genom digital bekräftelse. Det anser civilutskottet som vill att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att skynda på med lagändringar om detta.

Utländska barnäktenskap ska inte erkännas i Sverige

Förslag till beslut Regeringen föreslår att reglerna kring utländska barnäktenskap ska skärpas. Lagändringarna innebär att utländska barnäktenskap som huvudregel inte ska erkännas i Sverige. Syftet med de skärpta reglerna är att säkerställa att alla som befinner sig i Sverige skyddas mot barnäktenskap. Ett enigt civilutskott föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag.

Utskott och EU-nämnd har valt ordförande

Press Den 2 oktober valde riksdagens utskott och EU-nämnden ordförande och vice ordförande. De utgör utskottens presidier och leder arbetet i utskotten. 

Ledamöter valda till utskott, EU-nämnd, riksdagsstyrelse och Utrikesnämnd

Press Riksdagen har valt vilka ledamöter som 2018–2022 ska ingå i riksdagens 15 utskott. Riksdagen har även valt ledamöter till EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden.