Aktuellt

Filtrerar på:

Ryska invasionen av Ukraina debatterades på Europarådets parlamentariska församlings vårsession

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltog i församlingens vårsession 25–28 april. Delegationen består av sex ordinarie medlemmar och sex suppleanter.

Konsekvenserna av den ryska invasionen i Ukraina i fokus på Europarådets parlamentariska församlings vårsession

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens vårsession 25–28 april. På agendan står bland annat frågor relaterade till den ryska invasionen i Ukraina.

Unga i Östersjöregionen kan delta i ungdomsforum om klimat- och demokratifrågor

Internationellt Ett ungdomsforum med fokus på klimat- och demokratifrågor arrangeras den 11 juni 2022. Initiativet till forumet har tagits av den svenska delegationen till den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC). Ansökan är öppen för unga i Östersjöregionen till den 24 april 2022.  

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Ungern

Internationellt Den 3 april hålls parlamentsval i Ungern. Sju svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Riksdagsledamöter observerar president- och parlamentsvalet i Serbien

Internationellt Den 3 april hålls president- och parlamentsval i Serbien. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Kriget i Ukraina dominerade IPU:s församling

Internationellt Interparlamentariska unionens (IPU:s) församling den 20–24 mars kom till stor del att präglas av kriget i Ukraina. En resolution som i hårda ordalag fördömde Rysslands agerande antogs efter omfattande debatterande. Från Sverige deltog en delegation med fyra ledamöter.

Gruppbild i Förstakammarsalen med kronprinsessan, talmannen, Anna Hallberg, minister för nordiska frågor och ledamöterna Hans Wallmark och Gunilla Carlsson. Foto: Melker Dahlstrand

Nordens dag firades i riksdagen

Internationellt För att uppmärksamma Nordens dag den 23 mars och Nordiska rådets 70-årsjubileum bjöd talman Andreas Norlén och den svenska delegationen till Nordiska rådet in till firande och seminarium i riksdagen. Seminariet går att se i efterhand via webb-tv.

Europarådets parlamentariska församling röstade för att Ryssland ska uteslutas ur Europarådet

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltog i församlingens extrainsatta session den 14–15 mars. Under sessionen diskuterade församlingen konsekvenserna av Rysslands aggression mot Ukraina.

Ukraina och civil krisberedskap diskuteras när nordiska parlamentariker samlas i Malmö

Internationellt Sverige är värd för Nordiska rådets temasession som i år äger rum den 21–22 mars i Malmö. På agendan står Ukraina, civil krisberedskap och den nordiska välfärdsmodellen. Sessionen går att följa live eller i efterhand via Nordiska rådets webbplats.

Europarådets parlamentariska församling håller extrainsatt session med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens extrainsatta session den 14–15 mars. 

Säkerhetspolitiska situationen i Europa debatterades vid Europarådets parlamentariska församlings vintersession

Internationellt Den 24–28 januari höll Europarådets parlamentariska församling, PACE, sin vintersession. På agendan stod bland annat medias roll i kristider, de demokratiska institutionernas funktion i Armenien och hat mot hbtqi-personer. 

Medias roll i kristider en av frågorna på Europarådets parlamentariska församlings vintersession

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens vintersession den 24–28 januari. På agendan står bland annat medias roll i kristider och de demokratiska institutionernas funktion i Armenien. 

Seminarium om antibiotikaresistens

Seminarium Antibiotikaresistens är ett allvarligt hälsohot som kan innebära svårbehandlade infektioner och fler dödsfall. Hur kan användningen av antibiotika för behandling av både människor och djur reduceras? Hur ökar vi kunskapen och medvetenheten om antibiotikaresistens och dess följder? Det är några av frågorna som diskuterades vid Nordiska rådets svenska delegations och socialutskottets seminarium den 1 december.

Nordiska rådet debatterade pandemins effekter och nordisk krisberedskap

Internationellt Den 1–4 november hölls Nordiska rådets session i Köpenhamn. Vid sessionen deltog rådets 87 medlemmar och ett stort antal nordiska ministrar. Huvudfrågor var coronapandemins effekter på det nordiska samarbetet och framtida nordisk krishantering.

Pandemin och nordisk krisberedskap diskuteras när nordiska parlamentariker samlas för session

Internationellt Vecka 44 hålls traditionsenligt Nordiska rådets årliga session, det nordiska politiska toppmötet där rådets 87 parlamentariker och nordiska ministrar möts till debatt och diskussion. I år äger sessionen rum den 1–4 november i Köpenhamn och utöver debatter i plenum håller Nordiska rådets presidium, fyra utskott och de fem partigrupperna möten.

Riksdagsledamöter observerar presidentvalet i Uzbekistan

Internationellt Den 24 oktober hålls presidentval i Uzbekistan. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Talmannen deltar i ceremoni med anledning av 80-årsminnet av Babij Jar-massakern

Talmannen Talman Andreas Norlén deltar den 6 oktober vid en minnesceremoni i Ukrainas huvudstad Kiev med anledning av 80-årsminnet av massakern vid Babij Jar.

Miljö och mänskliga rättigheter debatterades vid Europarådets parlamentariska församlings höstsession

Internationellt Den 27–30 september höll Europarådets parlamentariska församling, PACE, sin höstsession. Vid sessionen debatterades bland annat klimat och mänskliga rättigheter, situationen i Afghanistan och könsrepresentationen i den parlamentariska församlingen.

Estlands president på officiellt besök

Press Måndag den 27 september gjorde Estlands president Kersti Kaljulaid ett officiellt besök i Sverige och talman Andreas Norlén tog emot i riksdagen.

Klimat i fokus på Europarådets parlamentariska församlings höstsession

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens höstsession den 27–30 september. På agendan står bland annat rätten till en ren och hälsosam miljö, kampen mot hedersbrott, konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan samt könsrepresentationen i församlingen.