Aktuellt

Filtrerar på:

Alla deltagarna i JPSG-konferensen står i trapphallen i Östra riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand

Europeiskt polissamarbete och människohandel på dagordningen när riksdagen står värd för ett möte i den parlamentariska kontrollgruppen för Europol

Eu Den 26–27 mars anordnar riksdagen det tolfte mötet i den gemensamma parlamentariska kontrollgruppen (JPSG) för Europol. Under mötet träffas ledamöter från EU-ländernas nationella parlament och Europaparlamentet för att diskutera Europols arbete, polissamarbete i EU och kampen mot organiserad brottslighet.

Riksdagsledamot observerar presidentvalet i Montenegro

Internationellt Den 19 mars hålls presidentval i Montenegro. En svensk riksdagsledamot ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Kazakstan

Internationellt Den 19 mars hålls parlamentsval i Kazakstan. Åtta svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Kampen mot cyberbrottslighet i fokus när IPU möttes i Bahrain

Internationellt Den 9-15 mars möttes den Interparlamentariska unionen i Manama, Bahrain. Fokus låg på hur världen kan anpassas till ett förändrat klimat, och kampen mot cyberbrottslighet.

Energikrisen i fokus när Nordiska rådet möts i Reykjavik

Internationellt Den 14–15 mars håller Nordiska rådet sin årliga temasession. Denna gång möts de nordiska parlamentsledamöterna i Reykjavik, Island. Huvudtema är energikrisen i Europa, som Nordiska rådet vill möta genom ett stärkt samarbete.

Den gröna omställningen på dagordningen när riksdagen stod värd för interparlamentarisk konferens om cirkulär bioekonomi

Eu Den 20 februari anordnade riksdagen en digital konferens om cirkulär bioekonomi. Under konferensen möttes parlamentariker från främst EU-ländernas nationella parlament för att diskutera utmaningar och svårigheter i omställningen till en cirkulär bioekonomi men, framför allt, lyfta fram goda exempel och innovationer.

Belarus oppositionsledare gästar OSSE:s vintermöte

Internationellt Den 23–24 februari håller OSSE:s parlamentariska församling sitt årliga vintermöte i Wien. Bland annat anordnas ett seminarium där den belarusiska oppositionsledaren deltar tillsammans med OSSE:s särskilde representant för politiska fångar.

Foto: Melker Dahlstrand

Den gröna omställningen på dagordningen när riksdagen står värd för interparlamentarisk konferens om cirkulär bioekonomi

Eu Den 20 februari anordnar riksdagen en digital konferens om cirkulär bioekonomi. Under konferensen träffas parlamentariker från främst EU-ländernas nationella parlament och Europaparlamentet för att diskutera utmaningar och svårigheter i omställningen till en cirkulär bioekonomi men, framför allt, lyfta fram goda exempel och innovationer.

Rättsliga konsekvenser av det ryska anfallskriget mot Ukraina debatterades vid Europarådets parlamentariska församlings vintersession

Internationellt Den 23–27 januari höll Europarådets parlamentariska församling (PACE) sin vintersession. Vid sessionen debatterades bland annat de rättsliga konsekvenserna av det ryska anfallskriget mot Ukraina kopplat till mänskliga rättigheter.

Organiserad brottslighet på dagordningen när riksdagen står värd för Cosac ordförandemöte

Eu Den 29–30 januari anordnar riksdagen Cosac ordförandemöte. Under konferensen träffas ordförande för de nationella parlamentens EU-utskott och ledamöter från Europaparlamentet för att diskutera aktuella EU-frågor.

Mänskliga rättigheter och den ryska invasionen av Ukraina debatteras vid Europarådets parlamentariska församlings vintersession

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens vintersession den 23-27 januari. Frågor som kommer diskuteras är bland annat den ryska invasionen av Ukraina kopplat till mänskliga rättigheter och kampen mot könsbaserat våld.

Foto: Natos parlamentariska församling

Starkt stöd för Ukraina och för Sveriges och Finlands anslutning till Nato vid Natos parlamentariska församlings höstsession i Madrid

Internationellt Tre ledamöter av riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling deltog i församlingens 68:e session i Madrid den 18–21 november.

Gruppbild på Anna Starbrink (L), Heléne Björklund (S), Maria Stockhaus (M) och Lorena Delgado Varas (V) Foto: Johannes Jansson / norden.org

Nordiska rådet diskuterade säkerhetsfrågor, energi och hållbarhet vid årets session

Internationellt Den 31 oktober till 3 november samlades politiker från hela Norden i Helsingfors för Nordiska rådets årliga session. Sessionen är det största nordiska politiska forum där rådets 87 nordiska parlamentariker och ministrar möts för debatt och diskussion.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i USA

Internationellt Den 8 november hålls parlamentsval i USA. Fyra svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

”Norden i framtiden” är årets tema när Nordiska rådet samlas i Helsingfors

Internationellt Den 31 oktober till 3 november hålls traditionsenligt Nordiska rådets årliga session, årets största nordiska politiska forum där rådets 87 nordiska parlamentariker och ministrar möts för debatt och diskussion. Årets session äger rum i riksdagshuset i Helsingfors. Från Nordiska rådets svenska delegation deltar 20 riksdagsledamöter.

Kriget i Ukraina dominerade IPU:s församling

Internationellt Interparlamentariska unionens (IPU:s) församling i mitten av oktober kom till stor del att åter präglas av kriget i Ukraina. En resolution, ett gemensamt uttalande, antogs, som krävde ett omedelbart slut på den ryska militära ockupationen av ukrainskt territorium, efter omfattande debatterande.

En samling människor håller upp skyltar med olika ord som "Liberté" och "Women"  Foto: Europarådets parlamentariska församling

Ukraina i fokus på Europarådets parlamentariska församlings höstsession

Internationellt Den 10–14 oktober höll Europarådets parlamentariska församling sin höstsession. Vid sessionen debatterades bland annat eskaleringen av den ryska aggressionen i Ukraina, islamofobi och konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Ukrainas president inbjuden att tala vid Europarådets parlamentariska församlings höstsession

Internationellt Riksdagens delegation till Europarådets parlamentariska församling, PACE, deltar i församlingens höstsession den 10–14 oktober. Ledamöterna kommer att debattera och rösta om ett antal resolutioner, förslag, under sessionsveckan.

Riksdagsledamöter deltar i valobservation i Bosnien och Hercegovina

Internationellt Den 2 oktober hålls allmänna val i Bosnien och Hercegovina. Fem svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Riksdagen deltar vid FN:s generalförsamlings högnivåvecka

Internationellt Den 20–24 september deltar en delegation från riksdagen vid öppnandet av den allmänna debatten i FN:s generalförsamlings så kallade högnivåvecka. I år deltar riksdagsledamöterna Richard Jomshof (SD) och Kristina Yngwe (C), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Ledamöterna kommer att delta i en rad möten och evenemang inom FN-systemet under högnivåveckan.