Aktuellt

Filtrerar på:

Utskott säger nej till delar av förslag om spelreglering

Förslag till beslut Kulturutskottet föreslår att riksdagen ska säga nej till delar av den förra regeringens förslag om en förstärkt spelreglering. Åtgärderna som får nej gäller nya regler kring marknadsföring samt uppsägning av överenskommelse om automatspel på passagerarfartyg i reguljär linjetrafik mellan Sverige och Finland. Flera partier reserverar sig mot utskottets förslag.

Öppet seminarium om friluftslivspolitiken

Seminarium Torsdagen den 16 juni klockan 8 håller kulturutskottet ett öppet seminarium med rubriken Uppföljning av delar av friluftslivspolitiken.

KU:s granskning av regeringen är klar

Granskning Konstitutionsutskottet, KU, är klart med sin årliga granskning av regeringen. Totalt har KU behandlat 35 anmälningar från riksdagsledamöterna. I 14 granskningar pekar KU på att det har förekommit brister.

Utskott vill att regeringen utreder regler för identifiering och återlämning av samiska kvarlevor

Förslag till beslut Kulturutskottet vill att riksdagen ska uppmana regeringen att utreda förutsättningarna för att ta fram enhetliga regler kring att identifiera, återställa och återbörda samiska föremål och kvarlevor. S har invändningar mot förslaget.

Öppen utfrågning om psykisk hälsa i ett Agenda 2030-perspektiv

Utfrågning Den 23 januari anordnade socialutskottet, socialförsäkringsutskottet, kulturutskottet, utbildningsutskottet och arbetsmarknadsutskottet en gemensam offentlig utfrågning om psykisk hälsa i ett Agenda 2030-perspektiv. Utfrågningen kan ses i efterhand via webb-tv.

Entrén till tv-huset i Stockholm Foto: Ulf Grünbaum/TT

Villkor och riktlinjer för public service

Beslut Det uppdrag och de villkor som gäller för SR, SVT och UR under den pågående tillståndsperioden ska i stort gälla även under nästa period. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen riktade samtidigt en uppmaning till regeringen om att tillsätta en utredning som ser över olika möjligheter att organisera förhandsprövning av tjänster så att regeringen inte är den sista instansen.

Öppet seminarium om att redovisa resultat

Seminarium Den 24 oktober höll kulturutskottet ett öppet seminarium på temat Att redovisa resultat. Seminariet går att se i efterhand via webb-tv.

Det bör utredas hur förhandsprövning inom public service ska gå till

Förslag till beslut Kulturutskottet vill att regeringen så snart som möjligt utreder möjligheten att införa ett system där det inte är regeringen som är den sista instansen när tjänster inom public service förhandsprövas. Utskottet riktar därför en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om detta.

Kulturutskottets uppföljningsgrupp vill se förbättrade resultatredovisningar från regeringen

Mer enhetliga och mer heltäckande resultatredovisningar. Det är två önskemål från kulturutskottets uppföljningsgrupp som i en ny rapport har granskat regeringens resultatredovisning för utgiftsområdet kultur, medier, trossamfund och fritid.

Utskott och EU-nämnd har valt ordförande

Press Den 2 oktober valde riksdagens utskott och EU-nämnden ordförande och vice ordförande. De utgör utskottens presidier och leder arbetet i utskotten. 

Ledamöter valda till utskott, EU-nämnd, riksdagsstyrelse och Utrikesnämnd

Press Riksdagen har valt vilka ledamöter som 2018–2022 ska ingå i riksdagens 15 utskott. Riksdagen har även valt ledamöter till EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden.

Seminarium om statens idrottspolitiska mål

Det är svårt att få en samlad bild av vilken effekt statens bidrag till idrottsrörelsen har fått. Det slår kulturutskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp fast i en ny rapport. Kulturutskottet anordnar den 11 maj ett seminarium om rapportens slutsatser. Seminariet sänds via webb-tv och är öppet för ledamöter, inbjudna gäster och media.

Statliga bidrag har oklar effekt på idrottsrörelsen

Det är svårt att få en samlad bild av vilken effekt statens bidrag till idrottsrörelsen har fått. Staten måste också på ett bättre sätt kunna säkerhetsställa att statsbidragen används på det sätt som riksdag och regering har bestämt. Det slår kulturutskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp fast i en ny rapport.

Kulturutskottet: Viktiga frågor återstår att lösa inom filmpolitiken

Regeringen har föreslagit sju nya mål för filmpolitiken. Ett av målen är att värdefull svensk film ska utvecklas och produceras kontinuerligt och i olika delar av landet. Kulturutskottet föreslår att riksdagen säger ja till förslaget. Utskottet föreslår även att riksdagen riktar flera uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen.

Kultursamverkansmodellen har följts upp

En grupp inom kulturutskottet har följt upp kultursamverkansmodellen och bland annat kommit fram till att modellen inte har påverkat möjligheten att nå de kulturpolitiska målen och att modellen behöver ses över.

Kulturutskottet följer upp målen för den statliga idrottspolitiken

Kulturutskottet ska följa upp målen för den statliga idrottspolitiken och har under våren 2015 gjort en förstudie inför uppföljningen. Målen beslutades av riksdagen 2009 och innebär bland annat att flickor och pojkar ska ges möjligheter att motionera och idrotta för att främja en god folkhälsa.

Kulturutskottet följer upp kultursamverkansmodellen

Kulturutskottet har under våren 2015 gjort en förstudie till en uppföljning av kultursamverkansmodellen. Utskottet ska nu följa upp hur modellen har fungerat och vilka erfarenheter som olika aktörer har samlat under de första åren som modellen har använts. Kultursamverkansmodellen, som beslutades av riksdagen 2009, innebär att landsting och regioner får fördela vissa statliga medel till regionala och lokala kulturverksamheter.

Ledamöterna i utskotten, EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden valda

Den 7 oktober valde riksdagen ledamöter till de 15 utskotten, EU-nämnden samt riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden för valperioden 2014–2018. Efter det valde varje utskott ordförande och vice ordförande.