Aktuellt

EU-politisk debatt i riksdagen den 20 januari

Press Talmannen har efter samråd med gruppledarna fattat beslut om att en EU-politisk debatt ska hållas i riksdagen den 20 januari. Den tidigare planerade EU-politiska partiledardebatten som skulle ägt rum den 18 november ställdes in med anledning av den förvärrade smittspridningen i Sverige.

Talmannen gör digitalt besök i Borås

Press Talman Andreas Norlén gör ett digitalt besök i Borås den 4 december. Besöket görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Det sker i samarbete med landshövding Anders Danielsson. På grund av den rådande pandemin kommer dialogen att ske genom digitala möten.

Talman Andreas Norlén Foto: Melker Dahlstrand

International IDEA firar 25 år

Den internationella demokratiorganisationen IDEA firade 25 år den 19 november med en serie digitala internationella seminarier. Talman Andreas Norlén medverkade i ett av dessa med ett tal om demokratin i går, i dag och i framtiden. Seminariets tema var hållbar demokrati med fokus på ungdomar, demokrati och klimatförändringar.

Svetlana Tichanovskaja, Belarus, besökte riksdagen 18 november 2020. Här på Rikplan med talman Andreas Norlén. Foto: Melker Dahlstrand

Talmannen tog emot Svetlana Tichanovskaja

Talmannen Talman Andreas Norlén tog på riksdagens trappa emot Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledare i Belarus, den 18 november för möten i riksdagen. Talmannen stod värd för en lunch och Svetlana Tichanovskaja mötte också riksdagsledamöter från olika partier.  

Riksdagens EU-debatt på onsdag ställs in

Press Med anledning av den förvärrade smittspridningen i Sverige har talmannen och gruppledarna diskuterat lämpligheten i att hålla den EU-politiska partiledardebatten på onsdag den 18 november som planerat. Talmannen har efter samrådet med gruppledarna fattat beslutet att ställa in EU-debatten.

Jämställdhet på dagordningen vid internationell konferens

Talmannen Förste och andre vice talmännen Åsa Lindestam och Lotta Johnsson Fornarve deltog i Reykjavík Global Forum den 9-11 november. Det är en årlig konferens, i år digital, som för samman kvinnliga ledare från hela världen och en mängd sektorer i samhället. Åsa Lindestam och Lotta Johnson Fornarve, som leder jämställdhetsarbetet i riksdagen, höll i ett seminarium om hur arbetet bedrivs och delade mig sig av erfarenheterna från detta.

Talman Andreas Norlen spelar in ett tal i Förstakammarsalen. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannens tal vid minneshögtid i pandemitid

Den 31 oktober hölls en minneshögtid i pandemitid i Uppsala domkyrka och talman Andreas Norlén medverkade med ett förinspelat tal.

Talmannen var värd för seminarium om FN 75 år 22 okt 2020. Foto: Anders Löwdin

Seminarium om FN 75 år

Talman Andreas Norlén stod den 22 oktober värd för ett seminarium med anledning av FN:s 75-årsjubileum. Seminariet var en dialog mellan utrikesministern, FN-experter, riksdagsledamöter och diplomater och handlade om utmaningarna i FN:s uppdrag.

David Beasley, WFP, besöker riksdagen 24 okt 2020. Här med talmannen i talmanskonferensen. Foto: Anders Löwdin

Talmannen mötte David Beasley, WFP

Talmannen tog den 22 oktober emot David Beasley, chef för WFP, World Food Programme, som tilldelas Nobels fredspris 2020 bland annat för sitt arbete med att bekämpa hunger. David Beasley med sin delegation från WFP träffade också ledamöter från utrikesutskottet och miljö- och jordbruksutskottet under sitt besök i riksdagen.

Talmannen står i Förstakammarsalen omgiven av panelen och moderator för seminariet. Foto: Anders Löwdin

Talmannen värd för seminarium om regeringsbildningen efter valet 2018

Talman Andreas Norlén stod den 14 oktober värd för ett seminarium om regeringsbildningen efter valet 2018. Seminariet anordnades i samarbete med konstitutionsutskottet och Riksbankens Jubileumsfond.

Talmanen höll seminarium med anledningen avregeringsbildningen efter valet 2018 Foto: Anders Löwdin

134 dagar – om regeringsbildningen efter valet 2018

Seminarium Den rekordlånga svenska regeringsbildningen efter valet 2018 stod i fokus för en pressträff och ett seminarium den 14 oktober. Talman Andreas Norlén stod värd och seminariet arrangerades i samarbete med konstitutionsutskottet och Riksbankens Jubileumsfond. Seminariet och pressträffen kan ses via riksdagens webb-tv. 

Talman Andreas Norlén med landshövding Brittis Benzler Foto: Länsstyrelsen Halland

Talmannens demokratibesök i Halland

Riksdagen firar genombrottet för demokratin i Sverige för hundra år sedan. Jubileet och demokratifrågor stod därför i fokus när talman Andreas Norlén besökte Hallands län den 2 oktober. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Brittis Benzler.

Tredje vice talman Kerstin Lundgren besökte Västra Götaland 30 sep 2020. Till vänster landshövding Anders Danielsson. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Tredje vice talmannen besökte Västra Götalands län

Tredje vice talman Kerstin Lundgren besökte Västra Götalands län den 2 oktober. Programmet hade fokus på demokrati och var ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Anders Danielsson.

Sydkoreas talman Park Byeong-seug och talman Andreas Norlén på Riksplan den 28 sep 2020. Foto: Anders Löwdin.

Sydkoreas talman på officiellt besök

Talmannen Den 29 september besökte Park Byeong-seug, talman i Sydkoreas parlament, riksdagen under sitt officiella besök i Sverige.

Tredje vice talmannen besöker Västra Götalands län

Press Tredje vice talman Kerstin Lundgren besöker Västra Götalands län den 2 oktober. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Anders Danielsson. Med anledning av den rådande pandemin kommer dialogen i huvudsak att ske genom digitala möten.

Talmannen besöker Hallands län

Press Talman Andreas Norlén besöker Hallands län den 2 oktober. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Brittis Benzler. Med anledning av den rådande pandemin kommer dialogen i huvudsak att ske genom digitala möten.

Sydkoreas talman på officiellt besök

Press Park Byeong-seug, talman i Sydkoreas parlament, gör ett officiellt besök i Sverige den 26-30 september.

Ledamot som inte deltar i riksdagsarbetet kan behöva återbetala arvodet

Press En ledamot som inte deltar i riksdagsarbetet och saknar giltiga skäl kan bli skyldig att återbetala arvodet. Det gäller om frånvaron vid voteringar är hög under viss tid. Detta är ett av de förslag som den parlamentariska kommittén 2019 års riksdagsöversyn kommer att överlämna till riksdagsstyrelsen.

Förste vice talman Åsa Lindestam besökte Kronorbergs län den 18 september 2020 Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

Demokratibesök i Kronoberg

Riksdagens förste vice talman Åsa Lindestam (S) besökte Kronobergs län den 18 september. Programmet fokuserade på demokrati och gjordes som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Landshövding Maria Arnholm var värd för besöket. På grund av den pågående pandemin skedde dialogen huvudsakligen genom digitala möten.

Talman Andreas Norlén står i talarstolen i plenisalen och talar, till vänster ser man de tre vice talmännen Foto: Melker Dahlstrand

Talmannen välkomnade ledamöterna till ett nytt arbetsår

Talmannen Talman Andreas Norlén välkomnade den 8 september riksdagsledamöterna till ett nytt arbetsår.