Aktuellt

Filtrerar på:

Talman Urban Ahlin talar vid Europarådets talmanskonferens i Strasbourg Foto: Europarådet

Talman Urban Ahlin deltog i Europarådets talmanskonferens

Talman Urban Ahlin deltog i Europarådets parlamentariska församlings talmanskonferens i Strasbourg den 15–16 september. På dagordningen stod bland annat frågor om migration och de nationella parlamentens roll i arbetet med att främja demokratin.

Tomas Eneroth (S) och Jessica Polfjärd (M) sitter bredvid varandra vid den allmänna debatten i FN:s generalförsamling Foto: Fredrick Lee-Ohlsson

Riksdagen till FN:s generalförsamling

Riksdagen deltog den 19-23 september med två representanter, Tomas Eneroth (S) och Jessica Polfjärd (M), i den svenska regeringsdelegationen när den allmänna debatten i generalförsamlingen öppnades.

Riksdagens förste vice talman besöker Västmanland med ledamöter från valkretsen

Riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M) besöker Västmanland måndagen den 19 september tillsammans med riksdagsledamöter från länet. Besöket görs i samarbete med landshövding Minoo Akhtarzand.

Foto: SIPRI

Talmannen värd vid firande av SIPRI

Under 2016 firar fredsforskningsinstitutet SIPRI 50 år. Talmannen stod värd för en middag i riksdagen för att uppmärksamma detta jubileum. Vid den efterföljande konferensen på temat säkra städer var talmannen en av talarna.

Samråd i EU-nämnden inför möte i ministerrådet

Regeringen samråder med EU-nämnden fredagen den 16 september. Några av de frågor som väntas diskuteras är en mer systematisk uppföljning av Europeiska rådets slutsatser och kommissionens kommande arbetsprogram för 2017.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Ryssland

Den 18 september är det parlamentsval i Ryssland. Tio svenska riksdagsledamöter ingår i en internationell delegation som observerar valet.

Pressträff med KU om Riksrevisionen

Konstitutionsutskottet håller i dag klockan 12 en pressträff om Riksrevisionen.

Höstens propositioner och skrivelser

Regeringen har presenterat vilka propositioner och skrivelser den planerar att lämna till riksdagen fram till mitten av januari 2017.

Två staplar med barnböcker Foto: Melker Dahlstrand

Dopgåva till prins Alexander från Sveriges riksdag och regering

Den 9 september döptes prins Alexander. Talman Urban Ahlin och statsminister Stefan Löfven (S) närvarade vid dopet. I dopgåva från Sveriges riksdag och Sveriges regering fick prins Alexander svenska barnböcker.

Anmäl dig till kurs i höst

I oktober och november hålls kurser om riksdagens arbete. Lärare i samhällskunskap samt studenter som läser till lärare i samhällskunskap kan anmäla sig till fortbildningsdagar. Kurser och fortbildningsdagar är gratis.

Riksdagsledamöter observerar parlamentsvalet i Vitryssland

Fyra riksdagsledamöter deltar i en valobservation av parlamentsvalet i Vitryssland den 11 september. Kent Härstedt (S) är samordnare för den internationella delegation som observerar valet.

Delegationen till Östersjökonferensen står i en trappa med flaggor i bakgrunden. Foto: Riksdagsförvaltningen

Ungdomsarbetslöshet, migration och säkerhetsläget viktiga frågor på Östersjökonferensen

Fem riksdagsledamöter deltog i den parlamentariska Östersjökonferensen den 28-30 augusti i Riga. Ledamöterna bidrog i arbetet med den resolution konferensen antog om aktuella utmaningar i regionen, bland annat ungdomsarbetslöshet, migration och säkerhetsläget.

Fem personer står upp i Bankhallen. Andra från vänster förste vice talman Tobias Billström. Foto: Riksdagsförvaltningen

Möte med baltiska utrikesministrar och ambassadör

Förste vice talman Tobias Billström (M) och en delegation riksdagsledamöter träffade Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs, Litauens utrikesminister Linas Linkevičius samt Estlands ambassadör Merle Pajula. På bilden syns även Gintis Jegermanis, Lettlands ambassadör i Sverige. Besöket var en del i firandet av 25-årsjubileet av återupptagna diplomatiska relationer mellan Sverige och de tre baltiska staterna samt i syfte att uppmärksamma 25 år av parlamentariskt samarbete över Östersjön.

KU förbereder val av ny riksrevisor

Riksdagen ska välja en ny riksrevisor efter Susanne Ackum. Valet förbereds av konstitutionsutskottet (KU).

Anmäl dig till höstens fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap

Riksdagen arrangerar en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap den 1 november. Fokus för dagen är den roll som riksdagen spelar i svensk utrikespolitik.

Utmaningar inom utbildning och arbetsmarknad i fokus på Östersjökonferens i Riga

25 år av parlamentariskt Östersjösamarbete uppmärksammas vid årets Östersjökonferens den 28-30 augusti. Det övergripande temat för mötet är utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor. Fem riksdagsledamöter deltar.

Människor promenerar utanför Riksdagshuset Foto: Melker Dahlstrand

Riksdagen under sommaren

Den 8 september är det interpellationsdebatter i kammaren. Då svarar ministrarna i regeringen på frågor från riksdagens ledamöter. Det nya riksdagsåret, riksmöte 2016/17, börjar den 13 september. Fram till riksmötets öppnande fortsätter ledamöterna sitt riksdagsarbete på hemorten. De kan också ställa skriftliga frågor till ministrarna i regeringen.

Förste vice talman Tobias Billström (M) och ledamot Lena Asplund (M) tog emot japanska parlamentariker. Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talman mötte japanska parlamentariker

Förste vice talman Tobias Billström (M) tog den 25 augusti emot ett besök från det japanska parlamentet. Även Japans ambassadör i Sverige och riksdagsledamot Lena Asplund (M), ordförande i  Svensk-japanska parlamentarikerförbundet, deltog i mötet. Syftet med besöket var att lära sig mer om riksdagen.

Åtta personer med kransar i händerna går mot en minnessten. Förste vice talman Tobias Billström (M) andra från vänster. Foto: Lettlands parlament.

Förste vice talman på nordisk-baltisk talmanskonferens

Förste vice talman Tobias Billström (M) besökte den 20-22 augusti Estland och Lettland för att delta i den nordisk-baltiska talmanskonferensen samt i uppmärksammandet av de baltiska ländernas 25 år av självständighet sedan 1991.

Gruppbild på representanter från de nordiska och baltiska parlamenten. Förste vice talman Tobias Billström (M) står längst till höger. Foto: Lettlands parlament

Förste vice talman besökte Tallinn och Riga

Förste vice talman Tobias Billström (M) och riksdagsdirektör Kathrin Flossing besökte 20-22 augusti Estland och Lettland för att delta i den nordisk-baltiska talmanskonferensen samt delta i uppmärksammandet av ländernas 25 år av återupprättade självständighet.