Aktuellt

Filtrerar på:

Anmäl dig till kurs i höst

I oktober och november hålls kurser om riksdagens arbete. Lärare i samhällskunskap samt studenter som läser till lärare i samhällskunskap kan anmäla sig till fortbildningsdagar. Kurser och fortbildningsdagar är gratis.

Anmäl dig till höstens fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap

Riksdagen arrangerar en fortbildningsdag för lärare i samhällskunskap den 1 november. Fokus för dagen är den roll som riksdagen spelar i svensk utrikespolitik.

Kurser i riksdagskunskap hösten 2016

Nu är det möjligt att ansöka till höstens kurser i riksdagskunskap för samhällskunskapslärare. Kurserna ges vid två tillfällen, den 11-12 oktober och den 16-17 november.

Riksdagens kontrollmakt – en granskning av makthavare

Kontrollmakten var under lupp när riksdagen den 14 april arrangerade vårterminens fortbildningsdag för lärare i Riksdagshuset. Politiker, statsvetare och tjänstemän gav sin syn på riksdagens möjligheter att granska våra makthavare. Fortbildningsdagen går att se i efterhand via webb-tv.

Höstterminens besökstider

Nu är det möjligt att boka in riksdagsbesök för höstterminen. Välj mellan Demokrativerkstaden, Studiebesök för studerande på gymnasienivå och Visning av Riksdagshuset.

Resebidrag till höstens studiebesök

Nu är det möjligt att söka söka resebidrag för höstens studiebesök på riksdagen. Resebidrag ges till klasser som studerar samhällskunskap på gymnasienivå och som bokat ett studiebesök. Sista dag för att söka resebidrag är den 20 augusti.

Höstens besökstider släpps den 11 april

Den 11 april kl. 13 öppnar vi bokningen för höstterminens besök till riksdagen. Välj mellan Demokrativerkstaden, Studiebesök för studerande på gymnasienivå och Visning av Riksdagshuset.

Riksdagens kontrollmakt - en granskning av makthavare

Kontrollmakten är under lupp när riksdagen arrangerar vårterminens fortbildningsdag den 14 april i Riksdagshuset. Under dagen medverkar politiker, statsvetare och tjänstemän. Fortbildningsdagen riktar sig till lärare i samhällskunskap.

Delegaterna i Ungdomens riksdag sitter i kammaren. Foto: Melker Dahlstrand

349 ungdomar intog Riksdagshuset

Gymnasieelever från Gällivare i norr till Malmö i söder intog Riksdagshuset den 5 februari för Ungdomens riksdag. Under fredagen fick 349 elever från 123 gymnasieklasser prova på att vara riksdagsledamöter, arbeta i utskott och debattera i kammaren  

Gå på kurs i riksdagskunskap

Anmäl dig till vår kurs i riksdagskunskap för lärare i samhällskunskap den 5–6 april 2016. Sista ansökningsdag är den 3 mars. 

Demokrativerkstaden i klassrummet

Demokrativerkstaden i klassrummet är ett spel om att vara riksdagspolitiker och fatta viktiga beslut. Läraren genomförs spelet med eleverna i klassrummet med digitalt stöd och med pappersutskrifter. Spelet är anpassat till elever i årskurs 7–9 och i gymnasiet.

Vårens besökstider ute nu

Nu kan du boka vårterminens besök till riksdagen. Välj mellan Demokrativerkstaden och visningar av Riksdagshuset. Tyvärr finns det inga bokningsbara tider för studiebesök för studerande på gymnasienivå. Men håll utkik efter återbud.  

Stort intresse för Ungdomens riksdag

148 klasser är med i Ungdomens riksdag. Under hösten skriver eleverna motioner och förbereder sig för debatt i riksdagens kammare den 5 februari.