Aktuellt

Filtrerar på:

Finlands utrikesminister Timo Soini tillsammans med förste vice talman Tobias Billström (M) Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talman mötte Finlands utrikesminister

Finlands utrikesminister Timo Soini med delegation besökte Sverige. I riksdagen tog förste vice talman Tobias Billström (M) emot besöket tillsammans med ledamöter ur Försvarsutskottet. Under mötet diskuterades bland annat försvars- och säkerhetspolitik.  

Förste vice talman Tobias Billström (M) med en delegation från Indonesiska representanthusets första utskott. Foto: Riksdagsförvaltningen.

Förste vice talman i möte med parlamentariker från Indonesien

Förste vice talman Tobias Billström (M) mötte den 11 augusti parlamentariker från det ”Första utskottet” i Indonesiens parlament. Första utskottet ansvarar för utrikesfrågor, försvar, underrättelse- och teknologifrågor.

Öppet KU-sammanträde med riksrevisorerna samt pressträff

Den 5 augusti höll konstitutionsutskottet, KU, ett extra sammanträde för information och diskussion om Riksrevisionen. Delar av sammanträdet var öppet för allmänhet och media och kan ses via webb-tv nedan. Efter sammanträdet bjöd KU in till pressträff.

Sydkoreas vice talman Jae-Cheol Shim och riksdagens tredje vice talman Esabelle Dingizian står framför en bokhylla. Sydkoreas vice talman håller i en liten present. Foto: Riksdagsförvaltningen

Sydkoreas vice talman besökte riksdagen

Tredje vice talman Esabelle Dingizian (MP) tog den 2 augusti emot ett besök av Sydkoreas vice talman Jae-Cheol Shim med delegation i riksdagen.

Talmannens uttalande med anledning av CH Hermanssons bortgång

Carl-Henrik Hermansson, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, har gått bort. - Jag har mottagit det sorgliga beskedet om CH Hermanssons bortgång. Som partiledare spelade han en viktig roll i svensk politik, säger talman Urban Ahlin.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt leder valövervakning i Vitryssland

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) har utnämnts till särskild koordinator för organisationen OSSE:s valövervakning vid parlamentsvalet i Vitryssland den 11 september. Utnämningen har gjorts av Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Talmannen uttalar sig med anledning av Thorbjörn Fälldins bortgång

– Det är med sorg jag mottagit beskedet att den tidigare statsministern och centerledaren Thorbjörn Fälldin har avlidit. Thorbjörn Fälldin var en engagerad och brett respekterad politiker. Vi kommer utan tvekan att minnas hans roll i svensk politisk historia, säger talman Urban Ahlin.

Extra KU-sammanträde med riksrevisorerna

Konstitutionsutskottets ordförande har efter samråd med vice ordföranden beslutat att kalla till ett extra utskottssammanträde den 5 augusti kl 11 för information och diskussion om Riksrevisionen. Vid sammanträdet kommer riksrevisorerna att medverka.

Talmannen kommenterar attacken i Nice

– Ännu en gång har Frankrike drabbats av ett ofattbart våldsdåd. Den här gången på själva nationaldagen då man hyllar frihet, jämlikhet och broderskap. Mina varmaste tankar går till offren och deras familjer och till hela Frankrikes folk, säger talman Urban Ahlin.

Samråd om Kina och stöd till mjölk- och grisbönder

Regeringen samråder med EU-nämnden den 15 juli. Ett par av de frågor som ska diskuteras är EU:s relation till Kina samt stöd till mjölk- och grisbönder.

Samråd om penningtvätt och investeringar

Regeringen samråder med EU-nämnden den 8 juli. Ett par av de frågor som ska diskuteras är bekämpning av penningtvätt och det fortsatta arbetet med investeringsplanen för Europa.

Besök riksdagens monter i Almedalen

Riksdagsförvaltningen finns på plats under Almedalsveckan den 3-6 juli. Välkommen till vår monter där vi svarar på frågor om bland annat riksdagen, den demokratiska processen och riksdagens digitala kanaler.

Riksdagsledamöter deltar i OSSE:s sommarmöte i Tbilisi

Den 1-5 juli deltar svenska riksdagsledamöter i OSSE:s parlamentariska församlings sommarsession i Tbilisi, Georgien. Församlingen kommer att debattera och uppmärksamma bland annat den rådande säkerhetssituationen i Europa, flyktingkatastrofen vid Medelhavet och terrorism.

Riksrevisorernas löner höjs

Nämnden för lön till riksdagens ombudsmän och riksrevisorerna har fattat beslut om lön för de tre riksrevisorerna.

Svenska ledamöter debatterade migration i Europarådets parlamentariska församling

Den 20-24 juni höll Europarådets parlamentariska församling, PACE, sin tredje session för året i Strasbourg. Svenska riksdagsledamöter deltog aktivt i debatterna. Överst på agendan stod migration med fokus på situationen i Grekland samt utvecklingen för demokratin i Turkiet.

Per Bill (M), Veronica Palm (S) och Lena Ek (C) sitter i kammaren i väntan på att avtackningen ska börja. Foto: Melker Dahlstrand

Talmannen tackade av ledamöter

Den 22 juni höll talman Urban Ahlin ett tal i kammaren inför sommaren. Talmannen tackade också av de ledamöter som lämnat sina uppdrag.

Per Bill (M), Veronica Palm (S) och Lena Ek (C) sitter i kammaren i väntan på att avtackningen ska börja. Foto: Melker Dahlstrand

Avslutning och avtackning i kammaren

Den 22 juni höll talman Urban Ahlin ett tal i kammaren inför sommaren. Talmannen tackade också av de ledamöter som lämnat sina uppdrag.

Foto: Tomas Winje Øijord / TT

Säkerhetspolisen får förlängd rätt att övervaka elektronisk kommunikation

Säkerhetspolisen får förlängd rätt att hämta in uppgifter om elektronisk kommunikation i underrättelseverksamhet för vissa samhällsfarliga brott. Giltighetstiden förlängs i ett år, till och med den 31 december 2017. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

EU-förslag strider mot subsidiaritetsprincipen

Riksdagen tycker precis som EU-kommissionen att samarbetet mellan de myndigheter som har ansvar för konsumentskyddet behöver bli bättre. Dessutom bör det regleras på EU-nivå. Däremot anser riksdagen att delar av förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen.

En grupp flyktingar står tillsammans med en ordningsvakt på perrongen på centralstationen i Malmö Foto: Tomislav Stjepic / Migrationsverket

Det kan bli svårare att få uppehållstillstånd i Sverige

Sverige ska tillfälligt införa tidsbegränsade uppehållstillstånd. Rätten till anhöriginvandring ska begränsas och försörjningskraven skärpas. Riksdagen sa ja till det förslaget från regeringen. Samtidigt riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om urvalet av så kallade kvotflyktingar.