Aktuellt

Filtrerar på:

Norges talman besöker Sverige

Talmannen På inbjudan av talman Andreas Norlén gör Stortingets president Tone Wilhelmsen Trøen med delegation ett officiellt besök i Sverige den 17-19 september.

Talmannen pratar med en kvinna. I förgrunden står en man. Foto: Luleå tekniska universitet

Demokratisamtal i Norrbotten

Talmannen Talman Andreas Norlén reser i landet på temat demokrati och riksdagens demokratijubileum. Den 16 september föreläste talmannen om demokrati och samtalade med studenter på Luleå tekniska universitet där också universitetslektor Josefin Rönnbäck samt landshövding Björn O. Nilsson deltog. Samma tema var i fokus för talmannens samtal med gymnasieelever på Tornedalsskolan i Haparanda.

Talmannen tar emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner

Press Den 18 september tar riksdagens talman Andreas Norlén emot företrädare för Sveriges kommuner och regioner för ett samtal om demokratins historia, möjligheter och utmaningar. Seminariet är en del i firandet av 100-årsjubileet av den allmänna kommunala och regionala rösträtten, och är öppet för inbjudna gäster och föranmäld media.

EU-nämnden sammanträder med regeringen

Fredag den 13 september klockan 9 samråder EU-nämnden med regeringen inför möten i rådet för allmänna frågor och rådet för transport, telekommunikation och energi. Från regeringen deltar EU-minister Hans Dahlgren (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). 

Hållbara transporter och infrastruktur på agendan för den nionde parlamentariska Barentskonferensen

Press Den 16–18 september samlas nordiska och ryska parlamentariker till den nionde parlamentariska Barentskonferensen som äger rum i Haparanda. Det övergripande temat är hållbara transporter och infrastruktur. Sveriges riksdag står som värd för konferensen som öppnas av riksdagens talman Andreas Norlén den 17 september.

Höstens propositioner

Regeringen har presenterat vilka propositioner den planerar att lämna till riksdagen fram till mitten av januari 2020. Även planerade skrivelser till riksdagen finns med i förteckningen.

Första vice talman Åsa Lindestam deltar i panel i Akureyri på Island september 2019. Foto: Riksdagsförvaltningen

Förste vice talmannen deltog i konferens om demokrati på Island

Talmannen Den 6 september deltog förste vice talman Åsa Lindestam (S) i konferensen LYSA i Akureyri på Island. Konferensen anordnas årligen på Island och syftar till att stötta och stärka demokratisk dialog.

Finlands talman besöker riksdagen 9 september 2019.  Besök i kvinnorummet. Foto: Anders Löwdin

Talmannen tog emot Finlands talman

Talmannen Den 9 september tog talman Andreas Norlén emot talmannen i finska riksdagen, Matti Vanhanen, som var på officiellt besök i Sverige.

Besök av Zimbabwes talman 9 september 2019. Foto: Riksdagsförvaltningen

Talmannen tog emot Zimbabwes talman

Talmannen Den 9 september tog talman Andreas Norlén emot Zimbabwes talman Jacob Mudenda i Sveriges riksdag.

En drönarbild över riksdagens byggnader med textbeskrivningar över varje byggnad. Foto: Riksdagsförvaltningen

Nytt studiematerial om riksdagen

Lärare En karta som beskriver riksdagen och de omkringliggande byggnaderna kring Helgeandsholmen i Stockholm finns nu som tillgängligt studiematerial.

Talmannen besöker Litauen, augusti 2019. Talmannen och den svenska delegationen står vid podiet i kammaren. Foto: Litauens parlament

Officiellt besök i Litauen

Talmannen Den 3-4 september gjorde talman Andreas Norlén och en delegation med riksdagsledamöter ett officiellt besök i Litauen.

Podiet vid nordisk-baltiska talmanskonferensen augusti 2019 Lettland. Foto: Erik Peinar / Estlands parlament

Nordiskt-baltiskt talmansmöte i Estland

Talmannen Talman Andreas Norlén deltog den 2-3 september i den årliga talmanskonferensen inom ramen för det nordisk-baltiska samarbetet.

Officiellt besök av Finlands talman

Press Talmannen i finska riksdagen Matti Vanhanen avlägger ett officiellt besök i Sverige den 9 september. Talman Andreas Norlén tar emot Finlands talman i Sveriges riksdag.

Talman Andreas Norlén deltar i ceremonin framför Den okände soldatens grav med kransnedläggning gemensam för alla delegationer. Foto: Jakub Szymczuk/KPRP

Talmannen deltog i ceremoni i Polen till minne av andra världskrigets utbrott

Talmannen Den 1 september företrädde talman Andreas Norlén Sverige vid ett högtidlighållande i Warszawa för att uppmärksamma 80-årsminnet av andra världskrigets utbrott.

Talmannen med delegation välkomnas på flygplatsen i Jerevan. Foto: Armeniens nationalförsamling

Riksdagens talman, vice talmän och gruppledare besökte Armenien och Georgien

Varje mandatperiod gör talmannen, de vice talmännen och partiernas gruppledare en gemensam resa. Denna gång gjorde delegationen officiella besök i Armenien och Georgien den 26–29 augusti.

Talmannen leder delegation till Litauen

Press Den 3–4 september leder talman Andreas Norlén en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök till Litauen. På programmet står bland annat möten med talman Viktoras Pranckietis, president Gitanas Nausėda och premiärminister Saulius Skvernelis.

Talmannen till nordiskt-baltiskt talmansmöte

Press Den 2–3 september deltar talman Andreas Norlén i den årliga talmanskonferensen inom ramen för det nordisk-baltiska samarbetet.

Lotta Johnsson Fornarve klipper bandet när demokratiutställningen invigs på Värmlands Museum. Foto: Riksdagsförvaltningen

Demokratifirande i Värmland

Talmannen Andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve (V) besökte Värmlands län den 23–24 augusti som ett led i riksdagens demokratijubileum.

Följ riksdagens arbete i höst

Ja, må den leva! – fortbildningsdag om demokratins framtid

Lärare Demokratins framväxt, utmaningar och framtid. Det är temat för höstens fortbildningsdag som äger rum fredagen den 18 oktober i Riksdagshuset. Forskare, politiker och tjänstemän medverkar i en fortbildning där historiska tillbakablickar varvas med nutida iakttagelser. Fortbildningen vänder sig i första hand till lärare i samhällskunskap och historia.