Utskott säger ja till förslag om nytt brott i terroristbrottslagen

Publicerad:

Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att införa ett nytt brott i terroristbrottslagen, deltagande i en terroristorganisation. V och MP reserverar sig mot förslaget.

Det nya brottet innebär ett särskilt straffansvar för den som deltar i en terroristorganisation på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja organisationen. Straffskalan ska vara fängelse i högst fyra år. Om brottet är grovt ska straffskalan vara fängelse i lägst två och högst åtta år.

Om gärningsmannen har lett terroristorganisationen ska straffskalan vara fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid. Även försök till deltagande i en terroristorganisation ska kriminaliseras.

I regeringens förslag framgår det även att det ska vara straffbart att finansiera deltagande i en terroristorganisation, att offentligt uppmana och rekrytera till brottet samt att resa utomlands i avsikt att begå brottet.

Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juni 2023.

Förslaget väl avvägt mot de behov som finns

Justitieutskottet delar regeringens uppfattning att det finns ett behov av att införa ett särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation och att det kan vara ett effektivt sätt att förebygga, förhindra och bekämpa deltagande i terroristorganisationer.

Enligt utskottet kan förslaget inte anses vara för långtgående sett till det behov som finns. Utskottet delar också de överväganden som regeringen gör i förhållande till den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Reservationer

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har invändningar mot lagförslaget. Bland annat menar Vänsterpartiet att medlemmar i helt fredliga organisationer och personer som stöder befrielse-, motstånds- eller demokratirörelser riskerar att träffas av lagstiftningen. Miljöpartiet ifrågasätter om det inte finns mindre ingripande alternativ som skulle kunna leda till önskat resultat.

Planerad dag för debatt och beslut

Planerad dag för debatt och beslut är onsdagen den 3 maj 2023. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.

Webb-tv

Ledamöter

Justitieutskottets ledamöter

Dokument

Justitieutskottets betänkande 2022/23:JuU20

Kontaktperson för media

Elizabeth Lindell, föredragande justitieutskottet, telefon: 08 786 53 51, e-post: elizabeth.lindell@riksdagen.se