Utskott ställer sig bakom förslag om skärpta straff för brott i kriminella nätverk

Publicerad:

Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att skärpa straffen för brott i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser. Syftet med lagändringarna är att markera allvaret i den här typen av brott och för att ge rättsväsendet utvidgade möjligheter att bekämpa gängkriminaliteten. V och MP har reserverat sig mot förslaget.

De senaste åren har kriminella nätverk vunnit ny mark och det dödliga skjutvapenvåldet har ökat kraftigt. Regeringen vill därför skärpa lagstiftningen för att stärka kampen mot gängkriminaliteten och återupprätta tryggheten.

Skärpta straff för rån, hot och försäljning av narkotika

I regeringens förslag skärps bland annat straffen för grovt olaga tvång, olaga hot, rån och utpressning. Även straffet för narkotikabrott som tar sikte på försäljning skärps, samt att beställning av narkotika för eget bruk kriminaliseras som försöksbrott.

Det ska också bli straffbart att involvera personer som är under 18 år i brott eller brottslig verksamhet. Dessutom införs en ny typ av straffskärpningsbestämmelse som tar sikte på våldsamma uppgörelser bland kriminella. Presumtionen, eller antagandet för häktning utvidgas och ska gälla vid misstanke om brott med ett minimistraff om fängelse i ett år och sex månader eller mer (jämfört med tidigare ett minimistraff om fängelse i två år eller mer).

Lagförslagen bygger på en överenskommelse mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2023.

Tillräckligt underlag trots kritik från Lagrådet

Justitieutskottet ser positivt på att regeringen har lämnat olika lagförslag som syftar till att markera allvaret i de brott som begås i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser.

Regeringens beredning av propositionen när det gäller ändringarna av narkotikastrafflagen har ifrågasatts av bland annat Lagrådet. Justitieutskottet ser dock inte skäl att förslaget ska beredas ytterligare utan anser att det finns tillräckligt underlag för att kunna ta ställning till förslaget.

Reservationer

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har invändningar mot förslaget. Bland annat menar Vänsterpartiet att det är andra åtgärder som behövs medan Miljöpartiet menar att förslaget om att utvidga presumtionen för häktning och att skärpa straffen för vissa narkotikabrott som rör försäljning inte bör genomföras.

Planerad dag för debatt och beslut

Debatt och beslut sker onsdag 3 maj. Debatten sänds via webb-tv.

Webb-tv

Ledamöter

Justitieutskottets ledamöter

Dokument

Justitieutskottets betänkande 2022/23:JuU8 Skärpta straff för brott i kriminella nätverk

Kontaktperson för media

Martin Englund Krafft, föredragande justitieutskottet, telefon: 08-786 40 63