Ledamöter avtackades i kammaren

Publicerad:

I samband med sommaravslutning i kammaren den 21 juni avtackade talman Andreas Norlén tre ledamöter som har lämnat sina uppdrag.

– I dag har vi samlats för att tacka av tre personer som tjänstgjort i denna kammare, som arbetat i demokratins och politikens tjänst, och som har lämnat sina uppdrag, sa talman Andreas Norlén i det tal han höll i kammaren i samband med avtackningen.

De tre ledamöter som avtackades var Lena Emilsson (S), Shadiye Heydari (S) och Annie lööf (C).

De fick alla tre ta emot riksdagens medalj i åttonde storleken, som tilldelas ledamöter efter minst sex års tjänstgöring i riksdagen.

Avtackningen kan ses i efterhand via webb-tv.

Webb-tv

Talet i sin helhet

Talmannens anförande vid avslutning och avtackning i kammaren 21 juni 2023. Det talade ordet gäller

Ärade ledamöter,

Valperiodens första riksmöte är inte slut, men den aktiva tiden i kammaren går mot en lugnare sommarperiod. Och aktivt har det verkligen varit. 

Jag tycker att det redan känns som länge sedan, men det var faktiskt så sent som i höstas som Sverige gick till val. Därefter vidtog regeringsbildningen som den 18 oktober, vid skifteskonseljen på slottet, resulterade i Sveriges 53:e regering och den 35:e statsministern - allt sedan det moderna statsministerämbetet inrättades år 1876.

Sedan dess har arbetet i utskott och kammare kretsat kring höstbudget och vårbudget. Flera beslut om stöd till Ukraina har fattats i denna kammare, av en riksdag där stödet till det ukrainska folkets viktiga kamp är starkt, brett och grundmurat.

Det första beslutet om stöd till Ukraina fattades redan den 28 februari 2022, blott några dagar efter Rysslands fullskaliga invasion. Årsdagen av invasionen uppmärksammades bland annat genom en ceremoni här i kammaren och genom att Ukrainas flagga vajade på Riksplan. 

Ett annat mycket skyndsamt beslut som denna kammare fattade, efter snabb beredning i utrikesutskottet, rör evakueringsinsatsen i Sudan. Efter rask hantering av riksdag och regering kunde Försvarsmakten genomföra en komplicerad insats med gott resultat.

Att fatta beslut på detta skyndsamma sätt, men samtidigt med bevarande av demokratiskt fastlagda principer, har vid vissa tillfällen visat sig vara nödvändigt. Vår riksdag hanterar detta på ett föredömligt sätt, anser jag – även om jag också vill understryka att det är undantagsfall vi talar om.

Jag vill också, på temat aktivt, hektiskt och gott arbete, förstås belysa en annan sak som våren har kretsat kring här i riksdagen: den parlamentariska dimensionen av det svenska EU-ordförandeskapet. 

Våra konferenser har alla ägt rum och jag bedömer att ordförandeskapet för riksdagens del har varit lyckat och mycket väl genomfört. Under detta halvår har riksdagen varit mötesplats och nav för runt 600 parlamentariker under de sex av våra åtta konferenser som hållits här på plats i riksdagen. Debatterna och diskussionerna har märkts även för dem som inte själva deltagit – vem har inte satt på webbsändningen från kammaren och under en sekund undrat varför alla ansikten plötsligt är obekanta? Viktiga ämnen har diskuterats och Sveriges riksdag har sett till att allt fungerat på bästa möjliga sätt. Till alla inblandade, ledamöter och medarbetare i Riksdagsförvaltningen, vill jag rikta ett stort tack.

När det gäller det parlamentariska arbetet har jag förstås också några uppmaningar, eller pekpinnar om man så vill. Moralkakor har de också kallats. Hur som helst vill jag och övriga talmanspresidiet gärna skicka med er några uppmaningar, i syfte att allt ska löpa så smidigt som möjligt här i kammaren.

Först en favorit i repris: Visa gärna kammaren för besöksgrupper på max tio personer – men inte för större grupper än så. Det finns goda skäl till att denna begränsning är införd i kammarens ordningsregler – som nu för övrigt finns att läsa direkt i kammarappen under fliken ”Mer”.

Till talmannens uppgift hör att hålla ordning i kammaren och det gör jag förstås mycket gärna – nu tänker jag också vara språkpolis för en stund. Ofta sägs här i talarstolarna ”för tids vinning” – ett uttryck som språkligt sett inte är helt lätt att förstå för den lyssnande allmänheten. Är det tiden som ska vinna något? Ett enkelt förslag är att ni istället säger exempelvis: För att voteringen inte ska bli så lång yrkar jag bifall till endast reservation X”. Klart och tydligt!

Jag vill också uppmana er att vara tydliga när ni yrkar här i talarstolen. Ni ska just yrka – inte ställa er bakom, inte lyfta fram eller något annat. Och det ni yrkar bifall till är i normalfallet antingen utskottets förslag i betänkandet eller en reservation, även om det formellt sett även går att yrka bifall till en motion. Men inget annat. Så, skönt att få det sagt! Jag säger detta av omtanke om er då vi alla i talmanspresidiet är väldigt måna om att era yrkanden ska bli rätt inför besluten vid voteringen. 

Slutligen ett sista medskick: Riksdagsförvaltningen kommer inom kort att gå ut med en enkät till samtliga ledamöter. Den handlar om det stöd som förvaltningen ger till er och till den parlamentariska processen. Jag vet att många av er har synpunkter och idéer – se nu till att föra fram dem. Enkäten är en fin möjlighet att föra fram både stort och smått.

Ärade ledamöter,

I år är ett alldeles särskilt märkesår. 

I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat genom att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 i Strängnäs. Märkesåret uppmärksammar inte vårt lands födelse, märk väl, men en avgörande tidpunkt i vår historia.Sverige är betydligt äldre än 500 år – konturerna av detta land kunde skönjas i historiens dimmor för kanske tusen år sedan i form av en löst sammanhållen federation av landskap. Men valet av Gustav Vasa markerar en brytpunkt som förde vårt land i en helt ny riktning. 

Sverige utvecklades därefter till ett land med en stark centralmakt med riksdag, myndigheter och domstolar, en självständig stat med en egen historia. Den 6 juni symboliserar därmed, menar jag, händelser av samma genomgripande betydelse som 14 juli i Frankrike eller 17 maj i Norge. 

Riksdagen uppmärksammar detta under rubriken Riksdagen under 500 år. Vi belyser genom skolmaterial, hemsida, affischutställning och olika aktiviteter hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram. I höst publicerar riksdagen också en jubileumsbok där denna historia berättas, men även historien om riksdagens byggnader eftersom det då har gått 40 år sedan riksdagen återvände hit till Helgeandsholmen efter ett drygt årtionde vid Sergels torg. Och de vice talmännen och jag gör länsbesök runt om i Sverige och i år besöker vi platser där viktiga riksdagar har hållits under seklernas gång.

Sättet att fatta beslut om gemensamma angelägenheter har gått från medeltidens lokala ting, via herremöten som det i Strängnäs där makten utövades av ett fåtal, till riksdagar med bred representation. Från ståndsriksdagen med adel, präster, borgare och bönder till tvåkammarriksdagen 1866. Från demokratins genombrott för hundra år sedan till enkammarriksdagen femtio år senare.

Självklart inser vi alla i denna sal att världen för 500 år sedan var något annat än världen av i dag. Men principer som vuxit fram genom seklerna, erfarenheter som historien gett oss och kunskapen om vad som format vårt land är relevanta även i vår moderna tid. 

Och inte minst är styrelseskickets, och riksdagens, utveckling värd att berätta om och på olika sätt uppmärksamma under detta märkesår. 

Jag hoppas att ni alla vill hjälpa till att berätta om Riksdagen under 500 år och det material som finns att ta del av för skolor och allmänhet.

Ärade ledamöter, 

I dag har vi också samlats för att tacka av tre personer som tjänstgjort i denna kammare, som arbetat i demokratins och politikens tjänst, och som har lämnat sina uppdrag.

Först vill jag dock nämna några ord om den fortfarande ganska nya lag som utgör ramverk för dagens ceremoni. Den stadgar att en ledamot som lämnar riksdagen kan få ett diplom och en guldfärgad riksdagsnål. Efter minst sex års tjänstgöring i följd kan ledamoten också få riksdagens medalj i åttonde storleken. Den som lämnar efter minst 12 års tjänstgöring i följd kan få medaljen i tolfte storleken. 

Att vara folkvald riksdagsledamot håller jag för det finaste uppdrag man kan ha. Att med väljarnas förtroende i ryggen representera dem, sitt parti och sin valkrets här i kammaren, i utskotten, i det parlamentariska arbetet. 

För arbetet här i demokratins hjärta och för era insatser här kommer ni nu att tackas av med riksdagens medalj. Vänligen res er upp när ni hör era namn så att vi kan tacka er var och en.

Riksdagens medalj av åttonde storleken tilldelas Lena Emilsson. Du kom in i riksdagen 2014 som representant för Socialdemokraterna och Skåne läns västra valkrets. Du var under din tid här bland annat verksam i försvarsutskottet och utbildningsutskottet och personlig ersättare i Domarnämnden för att bara nämna några av dina uppdrag i riksdagen.

Varmt tack för dina insatser för riksdagen, för demokratin och för Sverige!
(applåd)

Riksdagens medalj av åttonde storleken, samt guldpin och diplom, tilldelas också Shadiye Heydari. Du valdes in i riksdagen 2010 som representant för Socialdemokraterna och Göteborgs kommun. Du var under dina år ledamot av socialförsäkringsutskottet, suppleant i socialutskottet och utrikesutskottet och suppleant i styrelsen för Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond, bland andra uppdrag.

Varmt tack för dina insatser för riksdagen, för demokratin och för Sverige!
(applåd)

Nu vill jag säga vända mig med några extra ord till Annie Lööf, som också tilldelas riksdagens medalj av åttonde storleken.

Annie, din ledamotsbana började liksom min 2006 och du har bland mycket annat varit ledamot av konstitutionsutskottet där vi satt några år tillsammans, men också ledamot av finansutskottet, krigsdelegationen och utrikesnämnden, förste vice gruppledare, statsråd och sist, men verkligen inte minst, mångårig partiledare. 

Ditt politiska engagemang väcktes i trakterna kring Värnamo och din far lär ha uppmuntrat ditt engagemang genom en fotbollsliknelse – man påverkar inte genom att sitta på läktaren och gasta, man påverkar genom att vara nere på plan. Och påverkat har du sannerligen gjort!

Djupt rotad i hembygd och uppväxt valde du att kanalisera ditt engagemang i först CUF och sedan Centerpartiet för frågor som landsbygdens villkor och företagandets vikt. 

Om det är fotbollens eller politikens förtjänst låter jag vara osagt - men du är både en erfaren ledare och en lagspelare, tryggt rotad i dina värderingar. Du har drivit det som du och ditt parti sett som den bästa vägen framåt för Sverige, även när det handlat om svåra vägval. Din gärning har präglat inte bara ditt parti utan också politiken i stort.

I det sammanhanget är det omöjligt att inte nämna hösten 2018, den speciella period när du och jag ofta träffades över en kopp kaffe.

Med detta vill jag framför allt säga att jag har haft tillfälle att arbeta med dig, flera gånger under årens lopp, och jag har kommit att sätta stort värde på ditt vänliga sätt, din personliga styrka och ditt politiska engagemang.
 
Varmt tack för dina insatser för riksdagen, för demokratin och för Sverige!
(applåd)

Ärade ledamöter, 

Att så här i försommartid samlas alla i kammaren, att stanna upp i tempot och tacka av före detta ledamöter, det ger mig samma både vemodiga och härliga känsla som skolavslutningarna en gång gjorde. 

Vi tar, för en stund, avsked från arbetsgemenskapen, från vänner och kollegor och från vardagen. Samtidigt ligger i luften ett stråk av förväntan inför sommaren, inför allt det som var och en har framför sig.

Gunnar Ekelöf har satt ord på en känsla i sommarnatten som jag tror vi alla någon gång har haft. I dikten Eufori skriver han:

Och lågan stiger… Det är som om blommorna trängde sig närmre,
närmre och närmre ljuset i skinande regnbågspunkter.
Aspen skälver och spelar, aftonrodnaden skrider
och allt som var outsägligt och fjärran är outsägligt och nära.

Voteringssignalen ljöd förut, för sista gången på flera månader. Men innan ni nu går ut från kammaren vill jag tacka er alla och er var och en för det gångna riksmötets arbete. Tack för just ditt bidrag till vår demokrati.

Jag vill särskilt tacka talmanspresidiet och gruppledarna samt ledamöterna i riksdagsstyrelsen för ett mycket gott samarbete.

Jag vill också tacka riksdagsdirektören och alla medarbetare i Riksdagsförvaltningen för fina insatser som stöd för det parlamentariska arbetet. Också partikanslierna med sin personal tackar jag för ett fint arbete till stöd för det politiska arbetet i riksdagen. Ett stort tack till er var och en, och en glad sommar önskar jag er!