Justitieutskottet säger ja till avskaffat danstillstånd

Publicerad:

Justitieutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag att avskaffa kravet på tillstånd för offentliga danstillställningar på platser som inte är offentliga. Lagändringen föreslås börja gälla den 1 juli 2023.

I dag krävs tillstånd av Polismyndigheten för att anordna en offentlig danstillställning oavsett var den äger rum. Med regeringens förslag ska kravet på tillstånd avskaffas på platser som inte är offentliga, exempelvis restauranger och nattklubbar.

Regeringen lyfter fram att kravet på danstillstånd diskuterats länge och att många menar att det är byråkratiskt, förlegat och bygger på ålderdomlig moral.

Tillstånd ska ersättas av anmälan till Polismyndigheten

För att polisen ska kunna ha beredskap för att upprätthålla ordning och säkerhet på danstillställningar även i fortsättningen ska arrangören istället göra en anmälan till Polismyndigheten. En anmälan är kostnadsfri och kan göras muntligt, vilket regeringen menar ska underlätta för arrangören, samtidigt som Polismyndigheten fortfarande får kännedom om att tillställningen ska äga rum.

Tillståndskravet blir kvar på offentlig plats

Regeringen föreslår att kravet på tillstånd ska finnas kvar för danstillställningar på gator, torg och andra offentliga platser. Bland annat för att det kan finnas risk för störningar av trafiken och den övriga framkomligheten och en risk för att den aktuella platsen är upptagen av någon annan aktivitet.

Ett tillräckligt beslutsunderlag

I januari i år riktade Lagrådet kritik mot hur regeringen berett förslaget om att avskaffa danstillståndet. Kritiken gick i stort ut på att remissinstanserna inte lämnat synpunkter på det slutgiltiga förslaget. Justitieutskottet ser dock inte anledning att lämna förslaget på remiss ytterligare en gång utan menar att underlaget är tillräckligt för att utskottet ska kunna ta ställning till förslaget.

Justitieutskottet anser att regeringens förslag är bra utformat och föreslår därför att riksdagen säger ja till lagändringen som ska börja gälla den 1 juli 2023. Därmed föreslår utskottet att riksdagen ska säga nej till fem förslag i motioner om danstillstånd som lämnats in under den allmänna motionstiden 2022.

Planerad dag för debatt och beslut

Planerad dag för debatt och beslut i ärendet är onsdagen den 24 maj. Debatt och beslut sänds via riksdagens webb-tv och går att se direkt eller i efterhand.

Webb-tv  

Ledamöter

Justitieutskottets ledamöter  

Dokument

Justitieutskottets betänkande 2022/23:JuU22 Avskaffat krav på tillstånd för offentlig danstillställning på plats som inte är offentlig (publiceras den 12 maj)

Kontaktperson för media

Media kan kontakta Emma Wännström, föredragande justitieutskottet, telefon: 08-786 44 78, e-post: emma.wannstrom@riksdagen.se