Talmannen besökte Västmanlands län

Publicerad:

Talman Andreas Norlén besökte Västmanlands län den 11 oktober. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Johan Sterte. Programmet hade fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige med anledning av att det i år är 500 år sedan Sverige åter blev en fullt ut självständig stat.

Tre personer går bredvid varandra och är glada
Foto: Arboga stad

Talmansparet Andreas och Helena Norlén besöker Västmanland. Här tillsammans med Västmanlands landshövdning Johan Sterte.

 

Besöket inleddes i Arboga, en av de svenska städer som genom historien stått värd för riksdagar. Talmannen besökte Rådhuset där det sitter en plakett som markerar minnet av Arboga möte 1435. Sedan åkte talmannen vidare till Västerås och föreläste om ”Riksdagens fem uppgifter under 500 år” för elever och lärare på Rudbeckianska gymnasiet. Därefter invigde talmannen affischutställningen ”Riksdagen under 500” år, på stadsbiblioteket i Västerås, där det också ägde rum ett samtal med verksamheten Ungdomsdialog i Västerås stad, om att öka ungdomars delaktighet.

Vid ett besök på Studieförbundet Vuxenskolan diskuterades hur civilsamhället kan inkludera utsatta grupper i en demokratisk anda. Dagen avslutades med ett rundabordssamtal på Vestmanlands Läns Tidning om hur vi kan stärka tilliten och stärka det goda samtalet.

Bakgrund

I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat i och med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 på riksmötet i Strängnäs. Med den historiska händelsen som utgångspunkt uppmärksammar riksdagen under 2023 hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram, från riksmötet i Strängnäs till dagens moderna parlament. Tyngdpunkten ligger på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år.

Mot denna bakgrund och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i hela Sverige med detta tema för besöken. Under 2023 besöks län där viktiga riksdagar hållits under dessa århundraden.

Mer information

Från kungamakt till folkstyre – riksdagen under 500 år